AB üyesi ülkeler, işletmeler ve sanayi politikasının müzakerelere açılması konusunda uzlaşma sağladı.
Abone olÜye ülkelerin genişlemeden sorumlu diplomatlarından oluşan Genişleme Çalışma Grubunun bugünkü toplantısında işletmeler ve sanayi faslının iki kapanış kriteriyle müzakerelere açılması kararlaştırıldı. Buna göre, Perşembe günü temsilciler seviyesinde düzenlenecek Hükümetler Arası Konferansla (HAK) müzakerelere açılacak olan ilgili faslın kapatılabilmesi için Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum kesimine açması ve gıda, tekstil, demir-çelik, petrol ürünleri, otomotiv, gemi inşa, elektronik ve demiryolu taşıtları sektörlerini kapsayacak şekilde sanayi politikasıyla ilgili 2003 yılında hazırladığı ulusal eylem planını yenilemesi gerekiyor.
AB Komisyonu tarafından işletmeler ve sanayi politikasıyla ilgili hazırlanan çalışmada, Türkiye'den sadece, AB'nin Aralık ayında, gümrük birliğiyle ilgili 8 fasılda müzakereleri donduran ve kalan fasılların kapatılmasında limanların açılması şartını arayan kararı doğrultusunda tek kapanış kriteri istenmesini öngörmüştü.
Diplomatik kaynaklar, sanayi politikasıyla ilgili ulusal eylem planı sunulmasını öngören ikinci kapanış kriterinin, Türkiye'nin AB müzakere sürecini mümkün olduğunca geciktirme çabasında olan Fransa'nın talebiyle gündeme geldiğini ifade ediyorlar.
AB Daimi Temsilciler Komitesi, (COREPER) Genişleme Çalışma Grubunun aldığı kararı yarın tartışmadan onaylayacak. Perşemge günü toplanacak HAK'ta AB tarafını, dönem başkanı Almanya'nın AB Daimi Temsilcisi Wilhelm Schönfelder ve Türk tarafını Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın temsil etmesi öngörülüyor.
Türkiye, işletmeler ve sanayi politikası dışında ekonomik ve parasal politika, istatistik ve mali kontrol fasıllarının da Almanya dönem başkanlığı sırasında müzakerelere açılmasını bekliyor.