BIST 9.658
DOLAR 34,64
EURO 36,49
ALTIN 2.931,20
HABER /  GÜNCEL

AB ile eski Doğu Bloku ülkeleri arasında anlaşma

Avrupa Birliği eski Sovyet ülkesi Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'la ortaklık anlaşmaları imzaladı. Anlaşmalar eski Doğu Bloku ülkelerinin AB ile siyasi ve ekonomik olarak daha çok yakınlaşmasını öngörüyor. Rusya, bu anlaşmalara karşı çıkıyor.

Abone ol

Avrupa Birliği (AB), eski Sovyet ülkeleri Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'la ortaklık anlaşmaları imzaladı.

Anlaşmalar eski Doğu Bloku ülkelerinin AB ile siyasi ve ekonomik olarak daha çok yakınlaşmasını öngörüyor.

Rusya, bu anlaşmalara itiraz ediyor.

Moskova yönetimi anlaşmanın imzalanmasının ciddi sonuçları olacağını söyledi.

Ukrayna ile Rusya arasında çıkan krizde de AB ile ilişkiler temel konulardan biri olmuştu.

Kriz, Kasım ayında AB ile ortaklık anlaşmasının imzalanmaması nedeniyle başlayan gösterilerin şiddetlenmesi üzerine dönemin devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'ya sığınmasıyla derinleşmişti.

Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'ndeki imza töreninde koruşan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko anlaşmanın ülkesinin AB üyeliği için başlangıç olduğunu söyledi.

Poroşenko, Ukrayna'nın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından beri en önemli günü yaşadıklarını belirterek anlaşmayı "değişmez iradenin ve inancın sembolü" olarak değerlendirdi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy de anlaşma ile ilgili olarak "AB için harika bir gün" dedi.

Van Rompuy, "AB hiç olmadığı kadar bugün sizin yayınızda" diye seslendiği üç eski Sovyet ülkesi ile imzalanan anlaşmaların Rusya'ya zarar vermeyeceğini söyledi.

Fakat Rusya'dan anlaşma ile ilgili sert tepki var.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in baş danışmanlarından Sergei Glazyev, anlaşmaların meşru olmadığını savundu.

BBC'ye konuşan Glazyev, "Avrupa Ukrayna'yı bu anlaşmayı imzalamaya zorluyor. Avrupa'da bir askeri darbe düzenlediler, başa Nazileri getirdiler. Nazi hükümet Ukrayna'nın en geniş bölgesini bombalıyor" dedi.

Putin'in danışmanı sözlerine şöyle devam etti: "Anlaşma imzalandıktan sonra, bu Avrupa Birliği bürokratlarının ve siyasetçilerinin ürünü olan Nazi Frankeştayn kapılarını çaldığında, Avrupalılar şaşıracak."

Yeni komisyon başkanı arayışı

Öte yandan bugünkü AB Liderler Zirvesi'nde, Avrupa Komisyonu başkanlığına Lüksemburg eski Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın aday gösterilmesi bekleniyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Junker'ın komisyon başkanı olmasına en çok karşı çıkan isim.

Cameron, Junker'ın daha yakın bir siyasi birlikten yana olduğunu ve bu durumun AB'de yapılacak reformları engelleyebileceğini iddia ediyor.

İngiltere Başbakanı'nın, genellikle "ortak aday" yoluyla seçilen başkan için oylama yapılmasını isteyebileceği, ancak diğer liderlerin bu talebi görmezden gelebileceği belirtiliyor.

Cameron'un itirazını destekleyen tek ülke Macaristan.

İngiltere Başbakanı Cameron, 2015'teki seçimleri kazanması halinde, ülkenin AB üyeliğini gözden geçirmeye ve üyeliği 2017 yılında referanduma götürmeye kararlı.

Jean-Claude Junker, geçen ay yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en çok oyu olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi tarafından aday gösterilmişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun görev süresi Ekim ayı sonunda doluyor.