BIST 9.673
DOLAR 35,17
EURO 36,56
ALTIN 2.962,68
HABER /  GÜNCEL

AB halkları Türkiye'yi istemiyor

Eurobarometre 30 ülkeden 29 bin 328 kişiye sordu: Buna göre AB üyesi ülkelerde halk genişlemeye karşı. En istenmeyen ülke Türkiye. Tek destek İtalya'dan.

Abone ol

AB halkı genişlemeye, en çok da Türkiye'nin üyeliğine soğuk bakıyor. AB vatandaşlarının genişlemeye verdiği destek yüzde 50 iken, Türkiye'nin üyeliğine destek yüzde 35'te kaldı. Ankete göre üyeliğimize en büyük desteği İtalyanlar veriyor. En karşıtlar ise yüzde 80'le Avusturyalılar...

DEMOKRASİDEN MEMNUNUZ

Eurobarometre'nin "AB Komisyonu'na güveniyor musunuz?" sorusuna verilen yanıtlar, güvenenlerin oranının bır yıl öncesine kıyasla yüzde 6 gerileyerek yüzde 46'ya düştüğünü ortaya koydu. Güven, AB Parlamentosu'na yüzde 5, AB anayasasına ise yüzde 7 oranlarında azaldı. Anket sonuçları, AB vatandaşlarının ülkelerindeki demokrasiden de hoşnut olmadığını gösteriyor.

Demokrasilerine en çok inananlar yüzde 90 ile Danimarkalılar olurken; yeni üyeler Slovakya, Macaristan ve Polonya'da memnuniyet oranı oldukça düşük kaldı. Adaylar arasında ülkelerinde demokrasi düzeyinden en memnun olanlar ise Türkler... Sonuç, Türk halkının yüzde 56'sının demokrasi standartları açısından koşullardan memnun göründüğünü ortaya koydu.

EN BÜYÜK DERT İŞSİZLİK

Bu oranın diğer adaylar Romanya'da ve Bulgaristan'da yüzde 20'lere düşmesi ise dikkat çekti. Ankete göre AB vatandaşlarının en büyük endişesi işsizlik. Ekonomik durumun kötü gidişi ve güvensizlik ortamı da endişeler arasında yer aldı. AB vatandaşlarını kaygılandıran diğer konular arasında enflasyonun artışı, terörizm ve yabancı göçü de var. Öte yandan ortak para birimi euronun hayat pahalılığına yol açtığı yönündeki tartışmaların anket sonuçlarına da yansıması dikkat çekti.

AB'lilerin euroya verdiği destek yüzde 59'a geriledi. Türkler'in bu konudaki destek oranı yüzde 46'da kaldı. Tüm sorunlar ve endişeler ışığında AB'nin genel imajı konusunda ankete katılanların sadece yüzde 46'sı olumlu cevap verdi. Özellikle AB projesinde farklı görüşlere sahip İngiltere'de bu oran yüzde 30'un altına düştü.

Haber: Yüksel Aydemir
Kaynak: