Avrupa Komisyonu, hava kirliliğinin 2030 yılına kadar yüzde 20 oranında azaltılması için yeni bir önlem paketi açıkladı.
Abone olAvrupa Komisyonu, hava kirliliğine karşı binlerce kişinin hayatını kurtaracağını belirttiği yeni planlar ortaya koydu.
Yeni önlemler, havayı kirleten faktörleri 2030 yılına kadar şimdikine oranla %20 oranında azaltmayı öngörüyor.
Komisyon, kirliliğin azaltılması sayesinde yılda 58 bin prematüre ölümü engelleyeceklerini ve Avrupa Birliği'ne üye ülkelere yılda 40 milyar euro kazandıracağını söylüyor.
Ancak, eleştirenler, komisyonun hava kirliliğine karşı mücadeleyi ertelediğini ve bu sayede sanayiye ve bazı isteksiz ülkelerin baskılarına teslim olduğunu söylüyor.
Hava kirliliğinin 2010 yılında Avrupa Birliği çapında 400 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığı belirtiliyor.
Komisyon, ölümlerin yanı sıra, astım gibi hastalıklar nedeniyle Avrupa Birliği çapında her yıl yüz milyon iş gününün kaybolduğunu da belirtiyor.
Hava kirliliği sağlığa olan olumsuz etkisinin yanı sıra, fazla nitrojen kirliliği ve asit yağmurları yoluyla doğal çevreye de büyük zarar veriyor.
Hava kirliliğinin topluma doğrudan masrafı, ürünlere ve binalara verilen zarar da dahil olmak üzere 23 milyar euro civarında hesaplanıyor.
Avrupa Komisyonu'nun çevreden sorumlu üyesi Janez Potocnik yeni önlemlerin ciddi bir takım faydalar sağlayabileceğini söylüyor.
"Hava kirliliği görünmez bir katil ve insanların tam aktif bir hayat yaşamaktan alıkoyuyor." diyen Potocnik, yeni önerdikleri yeni önlemlerin hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümleri engelleyeceğini ve bu önlemlerin doğa ve kırılgan ekosistemler için de iyi haber olduğunu vurguladı.
Komisyonun taslak önlemler paketi, üye devletler üzerindeki mevcut yasalara uyum sağlama baskısını da artıracak.
Mevcut durumda, 17 ülke hava kirliliği için alınması gereken önlemleri almadıkları için eleştiriliyor.