BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

AB denetçileri: 'Gazze'de kamu çalışanlarına ödemeler sona ermeli'

Avrupa Birliği denetçileri, AB'nin Gazze'de kamu çalışanlarının maaşlarının ödeme 'son vermesi' gerektiğini söyledi. Denetçiler, 'maaşların işe gitmeyen kamu çalışanlarına' verildiğini savunuyor.

Abone ol

Avrupalı denetçiler, Avrupa Birliği’nin (AB) Gazze’de işe gitmeyen binlerce kamu çalışanının maaşlarını ödemeye son vermesi gerektiğini söyledi.

Denetçiler, AB’den Gazze’ye 2008 – 2012 yılları arasında yapılan yaklaşık 1 milyar euroluk harcamaları inceledi.

Harcamaların gözden geçirilmesi çağrısında bulunan denetçiler, harcamaların Gazze Şeridi’ndeki kamu çalışanları yerine Batı Şeria’daki çalışanlara yapılması gerektiğini ifade etti.

Denetçiler, Hamas’ın 2007’deki seçimlerde iktidara geçmesinden bu yana kamu çalışanlarının işe gitmediklerini söylüyor.

İsrail, Mısır’la beraber Hamas’ı zayıflatma amacıyla ambargoyu ağırlaştırırken AB’nin yardımı sayesinde nüfusunun yüzde 80’i yardıma bağlı olan Gazze’de 1,7 milyon kişiye katkı sağlıyordu.

AB, Filistin’e yönelik sosyoekonomik yardım programı Pegase ile Batı Şeria ve Gazze’de Filistin Yönetimi’ne bağlı 170 bin kamu çalışanının maaşlarını ödüyor.

Avrupa Denetçiler Mahkemesi’nden Hans Gustaf Wessberg, Filistin’deki ailelere, sağlık ve eğitim hizmetlerine destek olunmasında AB’nin yardımlarının büyük rol oynadığını belirtip “Çalışmayan kamu görevlilerine ödeme yapılması AB’nin Filistin halkına kamu hizmeti sağlama yönündeki ana amaçlarıyla örtüşmüyor” dedi.

Hamas Gazze’de iktidarı ele geçirdiğinde, Filistin lideri Abbas yaklaşık 61 bin kamu ve güvenlik güçleri çalışanlarının maaşlarının ödenmesine devam edilmesi kararı aldı. Çalışanların bir kısmı ise işe gitmedi ve Hamas hükümetine çalışmayı reddetti.

Avrupalı denetçiler Gazze’de kaç kamu çalışanının işe gitmediğine ilişkin kesin verilere sahip değil ancak bir birimdeki 125 çalışandan 90’ının işe gitmediğini tespit ettiler.

Denetçiler, Avrupa Komisyonu’nun AB fonlarının dağıtımındaki zayıf yanları belirlediklerini söylediler.

'Elektrik krizi'

Raporda ayrıca, Gazze’deki tek elektrik santralinin çalışabilmesi için yakıt vergilerine yapılan 90 milyon euroluk ödemenin de ‘nereye gittiğinin bilinmediği’ ifade ediliyor.

Yakıt kıtlığı nedeniyle 1 Kasım’da santralin kapatılması üzerine bölgede elektrik krizinin yaşanacağı endişesi doğdu. Günde 12 ve 16 saat arasında yaşanan elektrik kesintileri, sağlık hizmetlerini aksatırken arıtılmamış pis sular da sokaklara akıyor.

Avrupa Komisyonu Filistin Yönetimi’ne, kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesi dâhil, her türlü siyasi desteğin devam etmesinin önemini vurguladı. Fakat Komisyon, hangi kamu görevlisinin çalışıp hangisinin çalışmadığını belirlemenin zor olduğunu ifade etti.

Associated Press haber ajansına konuşan Filistin Çalışma Bakanı Ahmed Mejdalani, maaşların ödenmesi gerektiğini savunup “Sorun siyasi, yasal ve insani. Bunlar öncelikle hükümet çalışanı ve askeri bir darbenin kurbanları, bakmaları gereken aileleri var. Onları sokağa atamayız” dedi.

Gazze’deki El Fetih lideri Faysal Ebu Şahla ise, Hamas’ın iktidara geçtiği dönemde kamu çalışanlarının “yönetimin evde kalmaları” yönündeki talimatları üzerinde işe gitmediklerini, yine “yönetimin çağrısı” doğrultusunda görevlerine devam edebileceklerini söyledi.

AB’nin Filistin’e en büyük yardım programı Pegase ile 1994’ten bu yana Filistinlilere 5,6 milyar eurodan fazla yardım yapıldı.