BIST 9.679
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.960,94
HABER /  GÜNCEL

AB: Daha sıkı ekonomik bütünleşme için anayasada değişiklik

AB liderleri euro bölgesindeki krizlerin yayılmaması ve derinleşmemesi amacıyla yapısal önlemler alınmasını düşünüyor.

Abone ol

Avrupa liderleri euro bölgesinde süre giden borç krizine çözüm getireceğine ve bölgenin ekonomik durgunluğa girmesini engelleyeceğine inanılırsa, AB anayasasının değiştirecekler.

Birlik Başkanı Herman Van Rompuy, dün Brüksel'de yapılan toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, üye ülkelerin AB anayasasında sınırlı değişiklikler yapılması konusunu inceleyeceklerini söyledi.

AB Anayasasındaki olası değişiklik konusunda ayrıntı verilmemekle birlikte, her türlü değişikliğin, daha yakın bir mali ve ekonomik işbirliğini öngörmesi bekleniyor.

Van Rompuy, "amaç ekonomik yakınlaşmayı artırmak ve ekonomik disiplini pekiştirmek" dedi. AB Başkanı, anayasanın tümden elden geçirilmesinin düşünülmediğini belirterek, antlaşma üzerinde yapılacak bir değişikliğin 27 üye ülkenin onayını gerektireceğini hatırlattı.

Dünkü toplantıda Avrupa liderleri, Yunanistan ve euro bölgesindeki diğer ülkelerde kayıplara uğraması muhtemel bankalara 100 ila 110 milyar euro tutarında sermaye aktarılmasına ilişkin anlaşmaya destek vermişlerdi. Ancak bu ve diğer temel konulardaki alınacak nihai kararlar, Çarşamba günü yapılacak zirveye bırakıldı.

Reuters ajansı, borç krizi sorununa daha geniş çerçeveli bir çözüm bulunmadıkça bankalara yönelik destek planlarının bir anlam taşımayacağını söylediklerini aktarıyor.

Banka çevrelerinden bir yetkili, gözlerin şimdi Çarşamba günkü zirveye ve euro bölgesinde kriz yaşayan ülkeleri kurtarma fonunun ne derece güvenilir olduğuna odaklandığını kaydediyor ve "piyasaların, Çarşamba günkü zirveden çıkacak sonuçtan etkilenmemesi gibi büyük bir tehlike de mevcut" diyor.

İngiltere kaygılı

Bu arada, İngiltere Başbakanı David Cameron, anayasada bir değişikiliğe gidilecek olursa İngiltere'nin ulusal çıkarlarının korunacağı konusunda güvence istediğini kaydetti.

Cameron, "Daha sıkı bir mali ve ekonomik bütünleşme, İngiltere'nin mali çaıkarları pahasına gerçekleştirilemez. Ben, euro dışında kalmak isteyen ülkelerin çıkarlarının, özellikle 27 üyeli AB piyasası bağlamında korunması gerektiğini konusunda taahhüt aldım." dedi.

BBC'nin Avrupa editörü Gavin Hewitt, euro bölgesi içinde bütünleşme arttıkça İngiltere'nin kendisini etkileyecek alanlarda kararlar alınmasından kaygılandığını belirtiyor.

İngiltere'nin çıkışları birliğin diğer kurucu ülkelerinden .

İngiltere Başbakanı Cameron Çarşamba günkü AB zirvesine katılabilmek için Japonya ve Yeni Zelanda ziyaretlerini iptal etti. Başlangıçta Çarşamba günkü toplantıya sadece 17 ülkenin katılması planlanmıştı.