Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nin ithalata uyguladığı vergiler konusunda Çin'le bir anlaşmaya varmayı ve tüm taraflara zarar verecek bir ticarî savaşı engellemeyi istediğini söyledi.
Abone olAlmanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nin ithalata uyguladığı vergiler konusunda Çin'le bir anlaşmaya varmayı ve tüm taraflara zarar verecek bir ticarî savaşı engellemeyi istediğini söyledi.
Çin Başbakanı Li Kıçiang, Avrupa Birliği'nin, bazı sektörlerde Çin'in fiyatlandırma uygulamalarına karışmasından memnun olmadığını dile getirmişti.
Avrupa Birliği, Çin'in ürettiği güneş enerjisi panellerine ve cep telefonu parçalarına uygulanan vergiyi, ürünleri rakiplerinin çok altında fiyatlara sattığı ve rekabet şansı tanımadığı gerekçesiyle arttırmak istiyor.
Brüksel ve Pekin arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için Almanya Başbakanı Merkel, taraflar arasında yoğun bir müzakere trafiği başlatılmasını istiyor. Merkel'in, 'Almanya'nın Birlik içindeki gücünü kullanarak bu görüşmelerin verimli olmasını sağlayacağını' söylediği belirtiliyor.
Associated Press Ajansı'nın haberine göre Merkel, Almanya'nın bu sorunun bir an önce çözümü için çalışacağını, vergileri arttırmanın her iki taraf için de faydalı bir çözüm olmadığını söyledi.
Merkel'in, konuyla ilgili açıklamaları, Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın ilk yurtdışı turu çerçevesinde Almanya'ya yaptığı ziyarette geldi. Li, Almanya'dan önce Hindistan, Pakistan ve İsviçre'yi ziyaret etmişti.
Başbakan Li, Çin ürünlerine uygulanacak vergilerin, Avrupa Birliği'nin 'korumacı politikası' olarak değerlendirileceğini ve sonuç olarak tüketicileri sıkıntıya sokacağını söyledi.
Li, "Bu karar, sadece Çin'deki istihdamı ve ilgili sektörlerin gelişimini değil, Avrupa'da da sanayinin gelişmesini tehlikeye atacak" dedi.
Çin'in ürettiği güneş enerjisi panellerini maliyetinin altında bir fiyattan sattığı iddialarıyla ilgili olarak Avrupa Birliği'nin başlattığı soruşturma, bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı inceleme. Avrupa Komisyonu'nun Ticaret Yetkilisi Karel de Gucht, güneş enerjisi ürünlerine yüzde 47'ye varan oranlarda vergi uygulanmasını önerdi. Bu konudaki kararın gelecek ay alınması bekleniyor
Avrupa Birliği, Çin'in telekomünikasyon sektörüne sağladığı sübvansiyonları da incelemeye aldı.