BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

AB, borç krizinde salgına karşı 'teyakkuzda'

Avrupa Birliği maliye bakanlarının bugün yapacakları toplantı öncesinde Konsey Başkanı Herman van Rompuy, AB'nin önde gelenleriyle buluştu. Konsey sözcüsü, bunun bir kriz toplantısı olduğu yolundaki görüşleri reddetti.

Abone ol

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB maliye bakanlarının bugün planlanan görüşmesi öncesinde, birliğin önde gelen ekonomi yetkilileriyle bir araya geldi.

Gözlemciler, olağanüstü toplantının borç krizinin İtalya'ya ve İspanya'ya da sıçradığı korkusundan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyor.

Toplantıya Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin yanısıra, euro bölgesi Maliye Bakanlarının Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Ekonomiden sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn de katıldı.

İtalya konusunda giderek daha yüksek sesle dile getirilen endişelere rağmen, Herman Van Rompuy'un sözcüsü, İtalya'nın gündemin baş maddesi olduğu bir kriz toplantısı düzenlendiği yönünde medyada yer alan haberleri reddetti.

Sözcü, gündemin ağırlıklı olarak Yunanistan olduğunu vurguladı.

Euro bölgesinin en büyük üçüncü ve dördüncü ekonomilerine sahip ülkeleri İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyeti rekor seviyelere ulaşmış durumda.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Brüksel'de görüşmeler sürerken İtalyan parlamentosuna, kemer sıkma önlemlerinin benimsenmesi çağrısında bulundu.

Merkel, İtalya'nın devlet bütçesinin düzeltilmesi konusunda gerekli düzenlemeleri yaparak önemli bir sinyal vermesi gerektiğini söyledi.

Euro değer kaybetti

Bu arada krizin İtalya'ya sıçrayabileceği kaygıları, Avrupa'da borsaların değer kaybetmesine yol açtı.

Euro, 1,4068 dolara gerileyerek son iki haftanın en düşük rakamını gördü.

Euro bölgesinin üçüncü en büyük ekonomisi olan İtalya'da cuma günü borsa büyük bir düşüşle kapanmıştı.

Verilen kayıpta İtalyan bankalarının hisse fiyatlarındaki inişin önemli bir rolü olduğu belirtilmişti.