BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,88
ALTIN 2.824,81
HABER /  EKONOMİ

AB beklenen sonu açıkladı!

Yunanistan’daki krizin yayılma riski üzerine Avrupalı liderler, Euro’yu kurtarmak için 6 saat süren zirve yaptı...

Abone ol


Yunanistan’da başlayarak diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere yayılma belirtileri gösteren borç krizine çare arayan Avrupalı liderler tarihi itirafta bulundu.

Star'ın haberine göre, önceki gün toplanan ve geç saatlerde biten zirvede liderler Yunanistan gibi piyasalardan borçlanma imkanı kalmayan başka ülkeler olduğunu da ilk kez kabul etti. Liderler pazartesi günü piyasalar açılmadan önce spekülasyonlara karşı bir müdahale mekanizması kurmayı da kararlaştırdı. Portekiz, İrlanda ve İspanya gibi yüksek bütçe açığına sahip ülkelere yayılma belirtileri gösteren borç krizinden alınacak dersleri konuşmak için toplanan Euro Bölgesi liderleri ayrıca borçlanma faizini yükselten piyasalara direnme kararı da aldı.

AB LİDERLERİ ‘BİRLİK’ YEMİNİ ETTİ

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, 3 saat sürmesi öngörülürken iki katına uzayan olağanüstü Euro Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, 16 Euro ülkesinin imzaladığı ortak bildiriyi okudu. “Euro Bölgesi’nin istikrarı, birliği ve bütünlüğüne bağlılığımızı tekrar vurguluyoruz. Euro Bölgesi’nin tüm kurumları, AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası yanında Euro Bölgesi’nin tüm üyeleri, Euro Bölgesi’nin istikrarını güvenceye almak için eldeki tüm araçları kullanmakta uzlaştılar’’ diyen Van Rompuy, üye ülkelerin, bütçe açıklarını daha hızlı indirmek için çaba göstermeyi taahhüt ettiğini aktardı.

İSTİKRAR MEKANİZMASI GELİYOR

Piyasalar açılmadan yeni önlemler alınması gerektiği konusunda görüş birliği sağlayan liderler, Yunanistan gibi piyasalardan borçlanma imkanı kalmayan Euro ülkelerini kurtarmak için kurulacak Avrupa İstikrar Mekanizması’nı onaylamaları için AB ekonomi ve maliye bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantı bugün yapılacak. Ayrıca ekonomi politikalarını AB ile koordinasyon içinde yürütmeyi kabul eden Euro ülkelerinin liderleri, mali piyasalarında spekülasyonu önleyecek düzenlemeleri en kısa sürede hayata geçirme konusunda anlaştılar.

Tek ülke çıkarsa Euro biter

‘Avrupalı liderler ‘başka ülkeler de var’ diyerek borç krizinin yayıldığını itiraf ederken, ilk uyarıyı 5 Mayıs’ta IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn yapmıştı. Khan, Yunanistan’daki borç krizinin, Avrupa’nın geri kalanına yayılma riski bulunduğunu söylemişti. Kahn ayrıca Euro Bölgesi’nden bir tek ülkenin bile Euro’dan çıkması halinde, bunun Euro’nun sonu olabileceğini de vurgulamıştı.

Bakanlar Euro için bugün toplanıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin, Yunanistan’daki borç kriziyle sarsılan pazarları sakinleştirmek amacıyla bir Avrupa müdahale mekanizması oluşturulması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Sarkozy AB maliye bakanlarının, Euro’yla ilgili spekülasyonlarla mücadele etmek amacıyla bir plan üzerinde çalışmak üzere pazar günü olağanüstü toplanacaklarını açıkladı.

Yunanistan’dan sonra en zayıf halka Portekiz

Avrupa’da borç sorunuyla baş etmeye çalışan Yunanistan’ın dışında Portekiz, İrlanda, İspanya, İtalya ve İzlanda da ciddi borç yüküyle karşı karşıya. Yunanistan, borç krizinden kurtulmak için AB-IMF’nin 110 milyar Euro’luk yardım paketini kabul ederken, borç yükü nedeniyle Euro Bölgesi’nde bu ülkeden sonraki zayıf halka olarak görülen Portekiz’in geçen yıl son çeyrek itibariyle 548.4 milyar dolar borcu bulunuyor. Dünya

Bankası’nın geçen yıl son çeyrek toplam dış borç verilerine göre, bu ülkeler içerisinde 2 trilyon 595 milyar dolarla İtalya en fazla borç yüküne sahipken, bu ülkeyi 2 trilyon 546 milyar dolarla İspanya ve 2 trilyon 321 milyar dolarla İrlanda takip ediyor. Yunanistan’ın 581.6 milyar dolar, Portekiz’in 548.4 milyar dolar borcu bulunuyor. İzlanda’nın uzmanların açıklamalarına göre, 136 milyar dolar dolaylarında dış borcu var.

Moody’s 4 ülke saydı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, hafta içinde Yunanistan’daki borç krizinin etkisinin diğer ülkeleri de etkileyeceğini duyurmuştu. Kuruluş bu ülkeleri Portekiz, İtalya, İrlanda ve İngiltere olarak sıralamış ve krizin bu ülkelerdeki bankalara yayılabileceğini açıklamıştı.