Euro bölgesi maliye bakanları Atina'nın borç krizinin ortak para biriminin dağılmasına neden olmadan çözülmesi çabaları kapsamında bugün biraraya geliyor.
Abone olEuro bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın borç krizini ele almak üzere biraraya geliyor.
Toplantıda Atina'ya sağlanacak ikinci kurtarma paketinin bir parçası olan, borçların yeniden yapılandırılmasının ayrıntıları görüşülecek.
Maliye bakanlarının toplantısı, Yunanistan'dan alacaklı finans kuruluşlarının yetkilileriyle Atina arasında borçların bir kısmının silinmesini öngören pazarlıkların kesilmesini izliyor.
Alacaklıları temsil eden Uluslararası Finans Enstitüsü, teknik bir ekibin ayrıntıları görüşmek üzere Atina'da kalacağını açıkladı.
Avrupalı liderler geçen yıl, özel finans kuruluşlarının Yunanistan'dan alacaklarının yüzde 50'sini gönüllü olarak silmeleri konusunda bir ilke kararına varmışlardı.
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin 130 milyar euroluk kurtarma paketi Yunanistan'ın iki ay içinde vadesi gelecek borç geri ödemelerini yapabilmesi için kritik önemde.
Yunanistan, eğer AB ve IMF fonlarını alamazsa mart ayında vadesi gelen ödemeleri yapamayacak.
Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyip iflas etmesi ise euro bölgesinde zaten kırılgan olan ekonomik dengeleri bozarak ortak para birimine darbe vuracak.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Atina'nın borçlarının 2020'ye kadar sürdürülebilir bir seviyede olması gerektiğini söyledi.
Pazarlık konusu
AB'nin kurtarma planları doğrultusunda, geçmişte Yunanistan'ın tahvillerini satın almış banka ve mali kuruluşların o zaman vadedilmiş geri ödeme tutarının yarısından vazgeçmesi öngörülüyor.
Bu şekilde Yunanistan üzerindeki borç yükü hafifletilmiş olacak.
Borçların bir kısmı silinirken, bir kısmı yeni tahvillerle ileriye atılacak.
Haftalardır süren görüşmelerde, bu hedefe ulaşmak için ayrıntıların netleştirilmesine çalışılıyor.
Görüşmelerin kilitlendiği başlıca nokta, Yunanistan'ın borç ertelemesi karşısında bu kuruluşlara vereceği yeni tahvillere ne kadar faiz uygulayacağı.
Atina'daki görüşmelerde Uluslararası Finans Enstitüsü IIF tarafından temsil edilen mali kuruluşlar, yaptıkları fedakarlık karşısında iyi bir getiri umuyor.
JP Morgan yatırım kuruluşundan Takis Yorgakopulos'a göre görüşmelerde üç seçenek var:
- Taraflar anlaşacak;
- Anlaşma olmayacak ve alacaklılarına neyi ne kadar ödeyeceğine Yunanistan karar verecek
- Anlaşma olmayacak ve Yunanistan borçlarını ödemeyecek.
Yorgakopulos anlaşma olmamasının yaratabileceği ciddi sonuçlar ışığında, tarafların ne yapıp edip bir çözüm bulacağı konusunda iyimser olduğunu söylüyor.
Ekonomisi beş yıldır resesyonda olan, 2010 yılında ise borç krizinin gerçek boyutları ile yüzleşen Yunanistan'da işsizlik yüzde 17'nin üzerinde.
Ağır kemer sıkma önlemleri uygulayan hükümet, bu nedenle halkın tepkisi ve protestolarına hedef oluyor.
Geçen hafta Atina'da binlerce kişi 'AB, IMF dışarı' pankartları altında, parlamento önünde eylem yaptı.