Avrupa Komisyonu, giderek büyüyen göçmen krizi karşısında, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin AB ülkelerine yerleştirilmesi konusundaki planını açıkladı. 40 bin Suriyeli ve Erıtreli göçmenin AB ülkeleri arasında paylaştırılması planı tartışmalı.
Abone olAvrupa Komisyonu, AB üyesi ülkelere İtalya'ya veya Yunanistan'a ulaşan 40 bin Suriyeli ve Eritreli göçmeni almaları çağrısında bulundu.
Komisyon giderek artan kaçak göçmen krizine karşı alacağı acil önlemleri bugün açıkladı.
Avrupa Komisyonu'nun planında 15 Nisan 2015 tarihinden bu yana büyük kısmı tehlikeli bir yolculuk sonrası Akdeniz'i aşıp İtalya ve Yunanistan'a ulaşan 40 bin göçmenin gelecek iki yıl içinde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında paylaştırılması öngörülüyor.
Plana göre Komisyon en çok göçmeni Fransa, Almanya ve İspanya'nın almasını istiyor.
Komisyon, ani bir göçmen akını olması halinde Malta'ya da başvurulabileceğini belirtiyor.
TIKLAYIN - AB GÖÇMEN KRİZİNİ NEDEN ÇÖZEMİYOR
Göçmenlerin AB ülkelerine yerleştirilmesi için kota uygulanması fikri ise birlik üyesi ülkeler arasında görüş ayrılığına yol açtı.
İngiltere böyle bir sistemi kabul etmeyeceğini söylüyor.
Fransa, İspanya, Macaristan, Slovakya ve Estonya da kaygılarını dile getirdi.
Ancak Avrupa Komisyonu bunun bir kota sistemi olmadığını, her ülkenin sığınma başvurularını kabul veya reddetmekte özgür olacağını belirtti.
Komisyon, üye ülkelere kabul ettikleri her göçmen için 6000 euro ödeneceğini de bildirdi.
2015'te, tekneleriyle Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz'de ölen göçmenlerin sayısı 1800'ü aşıyor. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20'lik bir artışa işaret ediyor.
Avrupa Komisyonu daha önce de çatışma bölgelerinden kaçan ve hâlâ AB dışında yaşayan 20 bin göçmenin Avrupa'ya yerleştirilmesi için gönüllülük esasına dayalı bir plan açıklamıştı.
İtalya ve Yunanistan, ülkelerine ulaşan göçmenlerin yükünü karşılamak için diğer AB ülkelerinden yardım istemişlerdi.
İtalya'ya ulaşan göçmen sayısında 2013-2014 dönemine göre yüzde 277, Yunanistan'a ulaşan göçmen sayısında ise yüzde 153 artış olduğu belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Avrupa ülkelerinden göçmenlere yardım etmek için çabalarını yoğunlaştırmalarını istedi.
Ban Ki-moon, Avrupalı liderlere soruna 'daha kapsamlı ve ortak bir çözüm' bulmaları çağrısında bulundu ve sorunun köklerine inmek için göçmenlerin kaçtığı ülkelerdeki durumlara karşı da harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.
BM Genel Sekreteri insan kaçakçılarıyla mücadele için Libya karasuları içinde bir deniz gücü kurulması ve gerekirse askeri kuvvete başvurulması yolundaki planlar için de "Benim endişem, teknelerin vurulması. İnsan kaçakçılarıyla mücadele için askeri güce başvurmanın dışında da seçenekler olabilir" dedi.
Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin çoğu Suriye, Eritre, Nijerya ve Somali gibi ülkelerdeki çatışma ya da yoksulluktan kaçıyor.