60'a yakın ülkeden üst düzey yetkili Libya'nın geleceğini ve yeniden inşaasını ele almak üzere Paris'te biraraya gelirken Avrupa Birliği, 28 Libyalı firmaya karşı yaptırımları kaldırdığını açıkladı.
Abone olAvrupa Birliği, Libyalı 28 şirkete uygulanan yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.
AB dış politika sorumlusu Catherine Ashton, geçici hükümet diye tanımladığı konseye destek vermeyi ve ekonomiye yeniden işlerlik kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.
Ashton, varlık dondurma kararının en kısa zamanda uygulamaya gireceğini açıkladı.
AB'nin uluslararası yardımlardan sorumlu komisyon üyesi Kristalina Georgieva da başkent Trablus'ta nüfusun üçte birine tekabül eden, en az 400 bin kişinin gıda ve su sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı.
AB üyesi 27 ülke, çarşamba günü üzerinde uzlaştıkları ön kararla, Libya'ya uygulanan sınırlamaları gevşetmek konusunda uzlaşmıştı.
Libya'nın geleceği
Libya'nın geleceğinin ele alınacağı zirve Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron'un eş başkanlığında yapılıyor.
Akşam saatlerinde başlayacak zirveye ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yanısıra, Ulusal Geçiş Konseyi'ni ülkenin meşru hükümeti olarak tanıyan Rusya ve Çin'den temsilciler de katılıyor.
Ulusal Geçiş Konseyi'nin güvenlik, yeniden inşa ve demokrasiye geçiş hazırlıkları konusunda yardım talebinde bulunması bekleniyor.
Konsey'in ayrıca dondurulmuş olan fonların daha hızlı bir şekilde serbest bırakılması çağrısını da dile getireceği bildirildi.
Fransa ve İngiltere'nin girişimiyle düzenlenen Libya konferansına katılmak üzere Paris'te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir araya geldi.
BBC Diplomasi Editörü Jonathan Marcus, Libya'nın petrol geliri potansiyeline ve düşük nüfusuna karşın yine de dış yardıma muhtaç durumda olduğunu, bu ülkeye yardıma hazır çok sayıda ülke bulunduğunu kaydediyor.
NATO operasyonları için yoğun çaba harcayan İngiltere ve Fransa'nın Libya'nın yeniden inşası konusunda kilit rol oynamaya niyetli olduklarını, benzer bir tavrı Libya'nın Avrupa'daki en büyük ticaret ortaklarından İtalya'nın da sergilediğine işaret eden Marcus, NATO saldırılarına karşı çıkan Rusya ve Çin'in bile Paris'e gittiklerine dikkat çekiyor.
Marcus, bütün bunların arka planında ticari mücadelelerin de yaşanıyor olabileceğini, ama bugün ortak vurgunun diplomatik amaç üzerine odaklandığını söylüyor.