BIST 8.619
DOLAR 34,32
EURO 37,51
ALTIN 3.024,95
HABER /  GÜNCEL

900’lü hatlarda çalışan tiyatrocu var

Tiyatrocuların yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken tiyatrocu Necef Uğurlu, 900 hatlarda çalışan tiyatrocuların olduğunu söyledi.

Abone ol

Devlet Tiyatroları’nda (DT) son beş yılda 300’e yakın oyuncunun sahneye çıkmadan maaş aldığının ortaya çıkması, tiyatro dünyasında yeni tartışmaların kapısını açtı.

Tiyatroda bugünkü sıkıntıların daha önce de yaşandığını dile getiren yazar Necef Uğurlu, ilginç bir iddia ortaya attı. Uğurlu, bazı DT sanatçılarının 900’lü hatlarda seslendirme yaptığını söyledi. DT’de yaşanan son olayları yakından takip ettiğini; ancak bu konuda konuşmak istemediğini ifade eden Necef Uğurlu, “DT’nin bugün yaşadığı sıkıntıları, eşim Ahmet Uğurlu ve ben 15 yıl önce gördük. I. Tiyatro Kurultayı’nda bunları bir bildiri şeklinde sunduk. Bugün konuşanlar, o gün sustu. Madem bir haksızlık vardı neden sustular?” şeklinde konuştu. DT eski sanatçıları Zuhal Olcay ve Ahmet Uğurlu’nun 10 yıl önce bir filmde oynamak için izin istediklerini; ancak bu iznin verilmediğini belirten Uğurlu, isminin başında ‘sanatçı’ yazan insanların 900’lü hatlarda seslendirme yaptığını, bunun herkes tarafından bilinmesine rağmen örtbas edildiğini iddia etti. DT eski genel müdürlerinden Rahmi Dilligil de Uğurlu’ya destek veriyor. DT’ye mensup bazı isimlerin 900’lü hatlarda çalıştığını bildiğini, bu konuda kasetlerin bile olduğunu söyleyen Dilligil, “Ekstra para kazanmak için yapılan bir iş; ama yanlış. Bence devlet sanatçıları eğitim, kültür ve sanat programları dışında rol almamalı, hele popüler dizilerde görünmemeli.” diyor. Sanatçı Can Gürzap ise DT sanatçıları içinde 900’lü hatlarda seslendirme yapan isimlerin olup olmadığını bilmediğini belirtti.

‘Bankamatik sanatçı’lara tepki

DT’ye bağlı 800 sanatçıdan 300’e yakınının, son beş yıl içinde hiç sahneye çıkmadan maaş almasını ‘ortada bir terslik var’ şeklinde değerlendiren tiyatro yazarı Refik Erduran, “bankamatik sanatçı” tabirinin tiyatro dünyasına hiç yakışmadığını söylüyor. “DT’nin acilen ıslahata ihtiyacı var, ruha ihtiyacı var. Eski Genel Müdür Lemi Bilgin’in görevden alınmasının ardından başlayan DT ile ilgili tartışmalar birtakım gerçekleri ortaya çıkardı. Umarım bundan sonra başlayan yeni dönemde DT’de hem ıslahat yapılır hem kuruma ruh verilir.” diyen Erduran, görev yapmadığı halde devletten maaş alan sanatçılara, ‘üstün performans’larından dolayı ‘teşvik ikramiyesi’ verilmesini de ‘Söyleyecek bir şey bulamıyorum.’ sözleriyle tepki gösteriyor. Tiyatroda yaşanan son olaylarla ilgili geniş bir değerlendirme yapacağını açıklayan sanatçı Ali Poyrazoğlu ise “Geçmişi unutup, ileriye bakmak lazım. Tiyatroda sahneye çıkmayan sanatçılara görev verilmişmiş de yapmamışlar mı? Eğer öyleyse ortada büyük bir sorun var. Ama bildiğim kadarıyla sanatçılar dizilerde genel müdürlüğün izni ile oynuyor. Tüm bunların masaya yatırılıp yeniden bir düzenleme yapılması gerekiyor.” dedi. “DT’deki son gelişmelerle ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusuna yılların sanatçısı Müjdat Gezen ise ilginç bir cevap verdi: “Ben sosyalistim. Zaman gazetesi ile dünya görüşüm çok zıt. Bu konuda gazetenize açıklama yapmak istemiyorum. Ancak kendi gazetemde bunu yazacağım.”

Mine Acar: Doğrudur, ‘bankamatik’ sanatçılarımız var

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdür Vekili Mine Acar, dün Zaman’da ve bazı gazetelerde yer alan ‘bankamatik sanatçı’ iddialarıyla ilgili olarak, “Evet, bankamatik sanatçımız var.” dedi. Yıllardır ‘’bankamatik memuru sanatçılar’’ ya da ‘’çalışmayan sanatçılar’’ gibi eleştiriler ortaya atıldığını söyleyen Acar, ‘’Doğrudur, böyle arkadaşlarımız var; ama bunların da çeşitli sebepleri var. Bazen her sanatçıya görev veremeyebiliriz. Bu genellemede herkesi suçlamak da doğru değil. Mümkün olduğu kadar bütün arkadaşlarımızın görev almasını sağlamaya çalışacağız.’’ diye konuştu. Acar, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının televizyon dizilerinde oynamasına bir kısıtlama getirilip getirilmeyeceği sorusu üzerine ise Türkiye’de bazı şeylerin gelişmesi adına eğitimli oyuncuların bu dizilerde rol almasını doğru bulduğunu belirtti. Acar, ‘’Arkadaşlarımız eğer bu kurumun elemanlarıysa, asli görevlerini aksatmamak kaydıyla dizilerde, filmlerde, reklam filmlerinde rol alacaklardır, üniversitelerde ders vereceklerdir.’’ dedi. “Herkes işinin başında, aksayan bir şey de yok.’’ diyen Mine Acar, Ankara ve İstanbul gibi metropollerde ve diğer bölge müdürlüklerinde provaların devam ettiğini belirterek DT’de perdelerin ekim ayında açılacağını söyledi. Ankara, aa

Haber: Abdullah Kılıç
Kaynak: