Diş tedavisinin 9,000 yıl öncesinin insanları tarafından da yapıldığı ortaya çıktı.
Abone olNature dergisinde yayınlanan araştırmada, Pakistan'daki bir mezardan çıkarılan 9 kafatasında yapılan incelemede, ''ilkel'' dişçilerin MÖ 5,500 ile 7,000 yılları arasında dişlerde kusursuz oyuklar açtıkları belirlendi.
Bunun, dişçiliğin sanıldığından 4,000 yıl daha eskiye dayandığını ve anestezinin bulunmasından da eski olduğunu gösterdiği belirtildi. Mezarda bulunan tedavisi yapılmış dişlerin, ulaşılması güç azı dişleri olduğu, açılan oyukların 3.5 milimetre derine indiği kaydedildi.
Araştırmayı kaleme alan bilim adamlarından David Frayer, ''Oyuklar öyle kusursuz, öyle düzgün ki. Bunları diş hekimime gösterdiğimde şaşırtıcı buldu'' dedi.
Ancak anestezinin bulunmadığı bir zamanda bu oyukları açmanın tedavisi yapılan kişiye çok acı verdiğinin aşikar olduğu belirtildi. Araştırmacılar, diş tedavisinin sıradan insanlara yapıldığını ifade ederek, bunun o dönemde Pakistan'ın Belucistan eyaletinde toplumun ne kadar geliştiğini gösterdiğini söylediler. Fransa'daki Poitiers Üniversitesinden antropoloji profesörü
Roberto Macchiarelli, önceli muhtemelen boncuk işleme sanatına dayanan
dişçiliğin, MÖ 5,500'e kadar 1,500 yıllık dönemde yapıldığını, bundan
sonra diş oyma izine rastlanmadığını açıkladı.
Dişçilik tarihi üzerine çalışan Dr. Richard Glenner, diş oyma işinin eski insanlar tarafından süsleme amacıyla ya da kötü ruhları kovmak için de yapılmış olabileceğini belirtti.
Ancak Macchiarelli, çenelerdeki oyulmuş dişlerin derinlerdeki görülmesi güç yerlerde bulunmasının, bunun süsleme amacıyla yapılmış olması görüşünü geçersiz kıldığını söyledi.