BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,88
ALTIN 2.970,81
HABER /  GÜNCEL

9 Nisan 2013 Basın Özeti

İngiltere basınında bugün: Eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'ın geride bıraktığı mirasla ilgili farklı yorumlar, Yunan uzmanların Almanya'dan savaş tazminatı iddiası ve futbol hakemlerinde görülen 'hayali üstünlük' duygusu

Abone ol

Bütün İngiltere gazeteleri, neredeyse baştanbaşa dün ölen eski başbakan Margaret Thatcher ile dolu.

Thatcher ile ilgili özel ekler de veren gazeteler, eski başbakanın özel ve siyasi hayatının dönüm noktalarına ait fotoğraflara, ayrıntılı biyografilere ve Thatcher'ın geride bıraktığı mirası değerlendiren analizlere geniş yer ayırıyor.

Falklands Savaşı'ndan, madenci sendikalarına karşı giriştiği mücadeleye, suikast girişiminden kurtulduğu kıl payı kurtulduğu İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA'ya karşı tutumundan, ekonomide devletin rolünü azaltan, özelleştirme yanlısı, tartışmalı ekonomi politikalarına Thatcher'ın yaşamının her noktası işleniyor gazetelerde.

Thatcher'ın mirasına dair değerlendirmeler, genelde ilgili gazetenin siyasi tutumu doğrultusunda yapılmış. Ama bütün yorumlarda ortaklaşa vurgulanan Thatcher'ın İngiltere, hatta dünya tarihine büyük bir damga vurduğu ve bunun etkilerinin hala hissedildiği.

'Mirası bölünme, bencillik ve açgözlülük'

Sol eğilimli Guardian'ın başyazısında dikkat çeken satırlar şöyle;

"İçgüdü, eğilim ve uygulamada bir kutuplaştırıcıydı. Bireyciliği ve ulus devleti göklere çıkartıyordu ama toplulukları bir arada tutan bağlara yönelik pek bir şey hissetmiyordu. Sık sık olduğu gibi 'halkımız' hakkında konuşmalar yaptığında İngiltere halkını değil, kendisi gibi düşünen ve önyargılarını paylaşanları kast ediyordu. Düzensizlikten, gerilemeden ve kötü davranışlardan nefret ediyordu ama tüm bunları besleyen ve hala beslemekte olan sosyal ve kültürel kutuplaşma sürecini yöneten imparatoriçeydi. Müthiş önemli bir liderdi, bir çok yönden de çok büyük bir kadındı. Mezarının üzerinde dans edilmemeli ama devlet töreni olmaması da doğru. Mirası bölünme, bencillik, açgözlülük kültürü oldu ve bütün bunların toplamı, özgürleştirdiğinden çok daha fazla insan ruhunu zincirledi"

'Doğru seçimleri yaptı'

Siyasi yelpazenin sağında yer alan Times ve Daily Telegraph gibi gazetelerse övgülerle uğurluyor eski İngiltere Başbakanını. Örneğin Times, Thacther'ın İngiltere'nin kendine güvenini kaybettiği bir dönemde iktidara geldiğini ve iktidarındaki bütün büyük sorunlar karşısında doğru seçimleri yaptığını vurguluyor.

Independent'ta İngiliz solunun Thathcer'ın ölümüne tepkileriyle ilgili haber dikkat çekiyor.

Gazete, İşçi Partili siyasetçilerin dikkatle yazılmış metinlerle yaptıkları açıklamalarla Thacther'ın ölümüne tepki gösterdiğini söylüyor.

'Bugünkü krizlerin sorumlusu'

Gazete, eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone'un 'Bugünkü barınma, bankacılık ve sosyal yardım krizlerini yaratan oydu. Bugünkü tüm büyük sorunlarımızın nedeni aslında temelde yanılıyor olmasıydı. " şeklindeki twitter mesajına yer veriyor.

Independent, Glasgow'da 300, 1981'deki sokak isyanlarının merkezi Londra'nın Brixton semtinde de 100 kişinin Thacther'ın ölümünü sokak partileriyle kutladığını belirtiyor.

Gazete ayrıca, bir sosyal medya gözlem şirketinin analizine göre, sosyal medyada Thatcher'ın ölümüyle ilgili her üç yorumdan birinin olumsuz olduğunu ifade ediyor.

Times'ın dünya haberleri sayfalarında, Yunanistan'da araştırmacıların Almanya'nın kendilerine onmilyarlarca Euro savaş tazminatı borcu olduğu sonucuna vardığını yazıyor.

Savaş tazminatı

Habere göre, uzmanların Maliye Bakanlığı için hazırladığı raporda, Yunanistan'ın ne kadar alacaklı olduğuna dair bugünün rakamlarıyla bir tahmin yapılmıyor. Ancak çalışmada, "Yunanistan ne savaş sırasında Almanya'ya vermeye zorlandığı krediler, ne de savaşta çektiği acı nedeniyle tazminat aldı" sonucuna varılıyor.

Times daha önceki hesaplamalara göre, Almanya'nın tazminat borcunun toplam 162 milyar Euro olduğunu ve Yunanistan'ın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 80'i olan bu miktarın Atina'nın yakın vadeli borç sorunlarını çözeceğini vurguluyor.

Ancak gazete, Yunan yetkililerin bu aşamada çalışmayı Almanya'yla bir tazminat mücadelesinde kullanmakta isteksiz olduğunu da yazıyor.

Youtube videosuna tutuklama

Independent Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov'un geçen hafta başkent Grozni'deki en yüksek bina yandığında, Youtube'a kendisiyle dalga geçen videolar koyan iki kişiyi tutuklattırdığını belirtiyor.

Söz konusu kişilerin ayrıca zorla yanan gökdelenin yeniden inşasında çalışacağı kaydediliyor.

Haberde Kadirov'un sosyal medyadaki mesajında, "Kötü niyetli sloganlar eşliğinde yanan binanın görüntülerini koyanlar, binanın yeniden yapımında faal rol oynayacak. Hatalarını kabul ettiler ve işten kaçmamaya söz verdiler" dediği belirtiliyor.

hakemlerin 'hayali üstünlük duygusu'

Times'ta İngiltere'deki futbol hakemleri üzerinde yapılan bir araştırma dikkat çekiyor. Çünkü araştırma, hakemlerin 'hayali üstünlük duygularına sahip olduğu' ve kabiliyetlerine aşırı güven duydukları sonucuna varıyor.

Araştırmada, hakemlere bir dizi olumlu ve olumsuz karakter özelliklerini kullanarak kendilerini diğer hakemlerle kıyaslamaları isteniyor.

Sonuçlara göre, hemen hemen hepsi, kendilerinin 'maçlara daha hazırlıklı, daha kendine güvenli ve daha kararlı' olduklarını söylüyor.

Ayrıca diğer hakemlere kıyasla, baskıyla daha iyi başa çıkabildiklerini düşünüyorlar.

Northumbria Üniversitesi'ndeki araştırmayı yapan ekipten Dr. Melissa Anderson, kendi evinde oynamanın avantajları üzerine bir araştırma yaptığı sırada, hakemleri konu alan bu çalışmaya girişmeye karar verdiğini söylüyor.

Anderson, "Futbolcular da, teknik direktörler de kendi evinde oynamanın bazı avantajları olduğunu söylüyordu. Hakemlerse maçtaki tüm dış etkilerden muaf olduklarını düşünüyorlardı" diyor.

Anderson, aşırı kendine güvenin hakemlerin maruz kaldıkları baskıyla başa çıkmak için geliştirdikleri bir yöntem olabileceğini belirtiyor.

Anderson ayrıca benzer bir hayali üstünlük duygusunun, subaylarda ve polislerde görüldüğünü vurguluyor.