BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

9 Ekim İngiltere basın özeti

IŞİD'in Kobani saldırıları ve Türkiye'nin Suriye ile Irak politikası İngiliz basınında geniş yer almaya devam ediyor.

Abone ol

IŞİD'in Kobani saldırıları ve Türkiye'nin Suriye ile Irak politikası İngiliz basınında geniş yer almaya devam ediyor.

Guardian gazetesinde Türkiye'de yaşanan Kobani protestoları "Ankara'nın IŞİD'e karşı harekete geçmeyi reddetmesi, Türkiye'deki Kürtleri kızdırıyor" başlıklı haberle aktarılıyor.

"Kürtler kendilerini ihanete uğramış hissediyorlar. Türkiye'deki Kürtler, sınırın karşı tarafında gözleri önünde büyük bir trajedi yaşanırken Ankara'yı protesto ediyor" denen haberde Kürtlerin Ankara'yı IŞİD'e destek vermekle suçladığı de vurgulanıyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için büyük bir tehdit anlamına gelecek. Bu tehdidi oluşturan sadece sınırın karşı tarafındaki radikal İslamcı militanlar değil, aynı zamanda Türkiye içerisindeki ülke nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan Kürtler. IŞİD karşıtı koalisyonun kurulmasında aktif rol üstlenen Avrupalı bir diplomat 'Erdoğan Suriyeli Kürtlerden nefret ediyor. IŞİD'den bile daha kötü olduğuklarını düşünüyor' diyor."

Haberde Washington ve Avrupa'nın Türkiye'yi iki ayrı düşmanı, PKK ile IŞİD'i karşı karşıya getirmeye uğraşmakla suçladığı da ifade ediliyor.

Daily Telegraph gazetesinde ise Türkiye ve Kobani'deki gelişmeler "Kızgın Kürtler sınırın karşı tarafında büyük bir felaket yaşanırken Türkiye'yi cihatçılarla birlikte hareket etmkle suçluyor" başlığıyla aktarılıyor.

Haberde Mürşitpınar'daki Daily Telegraph muhabiri Robert Tait'in sınırda şahit olduğu bir olay şöyle aktarılıyor:

"ABD'nin Kobani yakınlarında düzenlediği bir hava saldırısının ardından bomardımanı izleyen bir grup Kürt sevinçle bağırmaya başlamışken Türk askerleri iki zırhlı araçla gelip bölgeden uzaklaşmalarını istedi. Grup askerlere 'Kapa çeneni de çek git' diye bağırmaya başladı. Daha sonra sınırdan uzakarlaşan grup askerlere dönüp 'Bize buradan git diyemezsiniz, Kobani için hiç bir şey yapmıyorsunuz' diye seslendi"

Yaşanan bu olayın "Türkiye'nin Kobani'ye yönelik politikasının yarattığı rahatsızlığın net bir örneği" olarak tanımlandığı haberde, protestolar için sokaklara çıkan Kürtlerin ana taleplerinin 'Ankara'nın IŞİD'e desteği kesmesi ve Kobani'ye yardım ulaştırılmasının önünü açması' olduğu ifade ediliyor.

Financial Times'ta ise Daniel Dombey imzalı haberde "Türkiye'nin Suriye politikası barış sürecine zarar veriyor" deniyor.

"Türkiye dün birçok şehrin caddelerinde tankların olduğu ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı bir sabaha uyandı. Oysa pek çok kişi bu manzaraların geçmişte kaldığını ümit ediyordu" denen haberde, Türkiye'nin Suriye politikasının etnik çatışmaları tekrar alevlendirdiği belirtiliyor.

Haberde eski Başbakan yardımcısı Emrullah İşler'in Twitter hesabından paylaştığı, ancak daha sonra sildiği bir mesajdan da bahsediliyor ve "İşler temel olarak IŞİD'i PKK'ya tercih ettiğini söylüyordu" deniyor.

Barış sürecinin Erdoğan'ın en önemli önceliği olduğu ifade edilen haberde Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile güçlenen ilişkiler de "En büyük dış politika başarılarından birisiydi" sözleriyle niteleniyor.

Ancak Kobani'deki gelişmelerin tüm kazanımları gölgede bıraktığı da haberde yer alan vurgular arasında.

Independent gazetesinde ise Suriye'de Beşar Esad rejiminin dört kimyasal silah fabrikasını uluslararası gözlemcilerden sakladığı belirtilen bir haber yer alıyor.

Haberde konunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde tartışıldığı ve Esad'ın kimyasal silahların imhası konusunda uluslararası güçlerle tam bir işbirliği yapmadığı sonucunun çıktığı da vurgulanıyor.

Üç fabrikanın daha çok kimyasal silahların geliştirilmesi amacıyla çalıştığı, bir fabrikada ise üretim yapıldığı haberde yer alan detaylar arasında.

Haberde en büyük endişenin Suriye'de geniş alanları kontrol altına alan IŞİD'in kimyasal silah depolarına ulaşması olduğu da vurgulanıyor.