Belediyede 6 yıldır santral operatörü olarak çalışan görme engelli memur tam 9 bin telefon numarasını ezbere biliyor.
Abone olKocaeli Büyükşehir Belediyesinde 6 yıldır santral operatörü olarak çalışan görme engelli Vahit Turan, 9 bin dolayında telefon numarasını hafızasında tutuyor. Turan, "Bilmeyenlere İzmit'i karış karış gezdirip tanıtabilirim" diyecek kadar da iddialı...
9'ar rakamlı iki sayıyı hafızasında çarpabilen Turan, 30 yıl önceki bir tarihin hangi güne geldiğini de anında hesaplayabiliyor.
İzmit merkeze bağlı Çubuklu Osmaniye köyünde, arkadaşının kazayla ateşlediği av tüfeğinden çıkan saçmalar sonucu 13 yaşında gözlerini kaybeden Vahit Turan (38), AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme yetisini kaybettikten sonraki 2 yıl büyük güçlük yaşadığını, ihtiyaçlarını yakınlarının yardımıyla gidermeye çalıştığını anlattı.
Bu duruma zamanla alıştığını ve ihtiyaçlarını kendisinin giderebildiğini ifade eden Turan, 1990 yılında Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi'nde santral operatörlüğü eğitimi, ardından bağımsız yürüme ve bağımsız hareket kursu aldığını, kursta kendisi gibi görme engelli kişilerle tanışarak kaynaştığını, bunun psikolojisine de olumlu yansıdığını söyledi.
Turan, "Önceden benden başka görme engelli yoktur, diye düşünüyordum. Eğitimleri alırken benim gibi engellilerle tanışınca rahatladım ve kendimi bu duruma alıştırmam daha kolay oldu. Kurslarla birlikte sosyal alanda yaşadığım sorunları da aştım. Şimdi görme engelli olmamı sorun etmiyorum, hatta görmediğime şükrediyorum diyebilirim" şeklinde konuştu.
Evden işe kendi başına gidiyor
2004'te açılan bir sınavı kazanarak, Büyükşehir Belediyesinde santral operatörü olarak işe başladığını bildiren Turan, her gün kent merkezindeki evinden, yardım almadan işe gelip gittiğini belirtti.
Gözlerini kaybetmeden önce İzmit kent merkezine pek gelmediğini anlatan Turan, buna rağmen çarşıda dolaşırken zorlanmadığını kaydetti.
Her gün 06.30'da kalktığını, sakal tıraşını kendisinin olduğunu, kahvaltının ardından işe gitmek üzere yola çıktığını ifade eden Turan, "Artık bütün sokakları zihnime kazıdım, işe gelip giderken zorluk çekmiyorum. Dışarıda istediğim yere rahatlıkla gidebiliyorum. Hatta bilmeyenlere İzmit'i karış karış gezdirip, tanıtabilirim" dedi.
İş ve meslek sahibi olmanın engelliler için farklı bir önemi bulunduğunu belirten Turan, 2004'te sınavı ve mülakatı kazanarak işe alınmasının kendisini son derece mutlu ettiğini, bunun iş ortamında motivasyonunu artırdığını söyledi.
Kamu, özel sektör ve kişilere ait 9 bin dolayında telefon numarasını hafızasında tutabildiğini bildiren Turan, şunları söyledi: "Arkadaşlarım telefon numaralarını ve kime ait olduklarını listeden bana okur, birkaç tekrardan sonra listedeki tüm numaraları ezberlerim. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde 700 dahili telefon numarası bulunuyor. Bu numaralardan 500'ünün kimlere ait olduğunu sayabilirim. Bunun haricinde 9-10 bin dolayında telefon numarasını ezbere biliyorum. Santrallerde görev yapan herkes aslında numaraları aklında tutar, ancak ben mesai arkadaşlarımdan biraz daha fazla numarayı aklımda tutuyorum sanırım. Arkadaşlarım bazen unuttuğu numaraları listeye bakmayıp bana sorar."
Küçük yaştan itibaren matematiğe karşı ilgisi olduğunu ifade eden Turan, 9'ar rakamlı iki sayıyı hafızasında çarpabildiğini, bir taraftan işini yapıp, arkadaşlarıyla sohbet ederken diğer taraftan çarpma işlemini yapabildiğini, sonucu yaklaşık 20 dakikada söyleyebildiğini anlattı. 6 rakamlı iki sayıyı ise yaklaşık 10 dakikada çarpabildiğini belirten Turan, eski bir tarihin hangi güne geldiğini de anında hesaplayabildiğini söyledi.
Otobüs ve insan sesleriyle yön bulma
Turan'ın mesai arkadaşı İskender Akdeniz ise 3 yıldır birlikte çalıştıklarını, zaman zaman çarşıya birlikte çıktıklarını belirtti.
Çarşıda kol kola dolaştıklarını anlatan Akdeniz, "Bazen farkına varmadan gitmek istediğimiz yeri geçmiş oluyorum. Vahit, 'nereye gidiyorsun geçtik' diye uyarıyor. Kendisine, 'nasıl farkına varıyorsun' diye sorduğumda 'insanların gürültüsü, otobüslerin sesinden veya döndüğümüz sokaklardan fark ediyorum' diye cevap veriyor. Oralara gidip geldikçe yolları ve ortamlardaki ses düzeyini ezberlemiş" diye konuştu.
Vahit Turan ile ilgili birkaç ilginç olaya şahit olduğunu ifade eden Akdeniz, şunları kaydetti:
"Büyükşehir Belediyesinde bir gün yangın tatbikatı yapılmıştı. Bize, 'alt kattakiler camdan çıksın' şeklinde talimat verilmişti. Vahit beye, 'yardım almadan çıkabilir misin' diye sorduğumda 'evet çıkabilirim' dedi. Bunu denemesini istediğimde camı açtı, masanın üzerine çıkıp camdan dışarı kafasını bile çarpmadan rahatlıkla çıkabildi."
Hatırlamadıkları telefon numaralarını Turan'a sorduklarını belirten Akdeniz, "Bizim bildiğimizin 3 katı kadar telefon numarasını hafızasında tutuyor. Hafızası çok kuvvetli olduğundan bir kere öğrendiğini çok uzun süre unutmuyor. Yıllık izinden dönüşte ilk gün bazı numaraları hatırlamakta zorluk çekebiliyoruz, ancak Vahit 6 ay işe gelmeze bile numaraları unutmuyor" dedi.