Kasım 2011'de namazdan sonra halkı selamlayan Esan bu bayram'da camiyi boşalttırdı.
Abone olNamaz öncesi onlarca Cumhuriyet Muhafızı yolları kapadı. 9 ay önce Esad'ın yanında olan pek çok isimse bu kez yoktu. Esad, güvenlik kolay sağlanır diye seçilen küçük camide namazını kıldı
Suriye lideri Beşar Esad'ın nasıl köşeye sıkıştığı, son iki bayram namazı görüntüleri arasındaki uçurum gibi farkla bir kez daha gözler önüne serildi. 6 Kasım 2011'de, Kurban Bayramı'nın ilk gününde kıldığı bayram namazında Rakka kentinde, balkona çıkıp halkla kucaklaşan Esad, 2 gün önceki bayram namazını başkentte sıkı güvenlik önlemleri arasında kılabildi. Esad; 6 Kasım 2011'de, Şam'ın yaklaşık 400 kilometre kuzeydoğusundaki Rakka kentindeki küçük El Nur Camisi'nde bayram namazını kılmıştı. Rakka kentinin önemi, Sünni çoğunluğa sahip olsa da 18'inci ayına giren isyanda rejim taraftarı olmaya devam etmesi ve ülkenin kalan kısmının aksine kitlesel protestolara sahne olmamasıydı. Esad ile diğer üst düzey yetkililer, kenti ve bölgeyi 'sadakati için ödüllendirmek amacıyla' seçmişlerdi.
SADIK KENTTE 'SADIK' TARAFTAR
Bakanlar, yerel yetkililer, Suriye Müftüsü Şeyh Ahmed Bedreddin Hassun ve Vakıflar Bakanı Muhammed Abdussettar'la namazını kılan Esad, daha sonra camide cemaatle konuştu. Esad, namaz sonrası da Valilik Konağı'ndaki balkona çıkarak halka hitap etti. Sünnilerin çoğunluğu oluşturduğu bölgeler arasında ölü sayısının en düşük olduğu Rakka kenti, ayrıca daha güvenli olması dolayısıyla tercih edilmişti. El Nur Camisi de küçük olduğundan güvenliği sağlama açısından son derece avantajlı konumdaydı. Esad, halka hitap ederken kalabalığın birkaç yüz kişiyle sınırlanması dikkati çekmişti. Suriye istihbaratı Muhaberat da Esad'ın ziyareti öncesi kent yetkililerine 55 milyon Suriye lirası dağıtıp, 'sadık bir taraftar kitlesi' sağlamak için gerekli hazırlıkları yapmaları konusunda emir vermişti.
'SONUM AYNI OLACAK' KORKUSU
Esad'ın, çok değil 9 ay aradan sonra önceki gün Şam'da kıldığı bayram namazı ise resmi bir olaydan çok askeri bir operasyon görüntüsündeydi. 18 Temmuz'da kayınbiraderi dâhil üst düzey 5 yetkilinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan beri görülmeyen Esad'ın artık parayla bile temin edebileceği sadık taraftarları yoktu. Pazar günkü Ramazan Bayramı namazını Başkanlık Sarayı'na son derece yakın Şam'daki Rihap el Hamad Camisi'nde kılan Esad'ın, eski güvenlik elemanlarının akıbetini paylaşma korkusu her halinden ve çevresinde 9 ay öncesine göre ciddi oranda azalan kalabalıktan belli oluyordu.
TÜM YOLLAR KAPATILDI
Şam'ın Mouharijin bölgesinde bulunan cami, aynı zamanda Meçhul Asker Anıtı'nın birkaç yüz metre yanında. Ayrıca Barada bölgesindeki Başkanlık Sarayı da cami ve anıtın bulunduğu bölgeden sadece bir vadiyle ayrılıyor. Bu konum, herhangi bir saldırı olması durumunda Esad'ın birkaç dakika içinde saraya kaçıp güvenlikte olmasını sağlayacaktı. Namazdan bir gün önce, onlarca arabayla Cumhuriyet Muhafızı Mouharijin'e gelip yolları kapatmıştı. Hatta bölgedeki insanların Rihap el Hamad Camisi'nde cumartesi günü namaz kılmalarına izin verilmedi. Ayrıca yolların kapanması, çevre bölgelerde yoğun trafiğe neden oldu. Esad'la beraber namaz kılanlar yeni başbakan ve bakanlar, Baas partisinin bölgesel yetkilileriyle beraber Suriye Müftüsü Şeyh Ahmed Bedreddin Hassun dâhil yaklaşık 150 kişiydi. Küçük camiye daha fazla kişinin girmesine izin verilmedi.
55 SURİYE LİRASI KARŞILIĞI, MEYDAN DOLMUŞTU
Geçen kasım, bayram namazı sonrası valilik binası balkonundan birkaç yüz kişilik kalabalığı selamlayan Esad, kendi çapında meydan okuyordu. Kalabalığın çoğununsa para karşılığı geldiği ortaya çıktı.
RAKKA-2011 KASIM
Geçen Kurban Bayramı'ndaki namazı için, güvenliğin daha kolay sağlanabildiği ve Esad'a isyan yaşanmayan Rakka kenti tercih edilmişti.
MÜFTÜ HÂLÂ YANINDA
Esad'ın yanındakilerin sayısı hayli azalmış. Suriye Müftüsü Hassun hâlâ yanında. Ancak Esad'ın bakışları ve vücut dii yaşadığı korkuyu gösteriyor.
9 ay önce halkı selamlıyordu artık camide gizleniyor