BIST 9.725
DOLAR 35,18
EURO 36,72
ALTIN 2.967,52
HABER /  GÜNCEL

8.5 santime rekor fiyat

Altın filan değil... Kireç taşından yapılma. Dudak uçuklatan rakama satıldı.

Abone ol
Antik Mezopotamya eseri bir heykelcik, 57 milyon dolara el değiştirerek dünyanın en pahalı heykeli oldu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen bir müzayedede el değiştiren kireçtaşından yontma eser, insan duruşu sergileyen bir dişi aslanı tasvir ediyor. Boyu ise 8,5 santimetre bile değil.

Günümüz İran'ında yapıldığı düşünülen Guennol Aslanı, Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarında bulunmuştu.

1948'de Amerikalı koleksiyoncu Alastair Bradley Martin'in eline geçen eser, son 59 yıldır da sergilenmek üzere, Martin'in bir süre başkanı olduğu Brooklyn Sanat Müzesi'ne ödünç verilmişti.

Yaklaşık beş bin yıllık olduğu tahmin edilen Elam medeniyetine ait heykelin alıcısı açıklanmadı.

Rekorları katladı

Şimdiye dek bir müzayedede en pahalıya satılan heykel rekoru, son olarak Pablo Picasso'nun Kadın Büstü (Tete de Femme) eserinindi.
Heykel, sene başında 29 milyon dolara satılmıştı.

Şimdiye dek en yüksek fiyatla alıcı bulan antik eser ise yine bu yıl Haziran'da satılan iki bin yıllık bir bronz Roma yapımı heykel. Artemis ve Geyik heykeline, 28 milyon dolar fiyat biçilmişti. Guennol Aslanı ise her iki eserin fiyatını da ikiye katladı.

Sotheby's müzayede evinin antik eserler bölümü başkanı Richard Keresey insan duruşu sergileyen aslan heykelinin uzmanlar ve sanatseverlerin hayal gücünü harekete geçirdiğini vurguladı.

Müzayede başında esere 18 milyon dolar fiyat biçilmişti.

Heykelcik iki ayağı üzerinde durmuş, sol omzunun üzerinden bakarken pençelerini göğsü üzerinde kavuşturmuş olan bir dişi aslan şeklinde.

Sanat tarihçileri bu figüre bölgedeki eski bir inanış sisteminde belirli bir anlam yüklenmiş olabileceğini düşünüyorlar.

Dicle ve Fırat nehirleri arasında uzanan Mezapotamya havzası medeniyetlerin beşiği kabul ediliyor.

Dünyada tarım ve hayvancılığın en erken geliştiği alanlar burada yer alıyor.

Sekiz bin yıl evvel bu faaliyetlere başlayan Mezotamyalılar günümüzden beş bin yıl önce de yazıyı geliştirmiş, tekerleği bulmuş ve dünyanın ilk kentlerini ve mimari eserlerini ortaya çıkarmıştı.

Guennol Aslanı da tarihin başı kabul edilen bu döneme ait ve hala özel koleksiyonerler elinde kalmış az sayıda eserden biriydi.

Esere adını veren Guennol Koleksiyonu, Alastair Bradley Martin ve eşi Edith Martin'in dünyanın çeşitli yerlerinden topladığı eserlerden oluşuyor.

Çift koleksiyonları için balaylarını geçirdikleri Galler'e istinaden, savaşçı anlamına gelen soyadlarının Galce karşılığı olan Guennol adını seçmişti. (BBC)