BIST 8.864
DOLAR 34,30
EURO 37,34
ALTIN 3.032,89
HABER /  GÜNCEL

83. kez merhaba

İzmir Enternasyonal Fuarı 83. kez kapılarını dünyaya açtı.<br/>Fuarın İzmir ve Ege için “bir yaşam biçimi” olduğunu söyleyen Büyükşehir Bele...

Abone ol

İzmir Enternasyonal Fuarı 83. kez kapılarını dünyaya açtı.
Fuarın İzmir ve Ege için “bir yaşam biçimi” olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz dünyayı burada tanıdık” dedi.
Lojistik temasıyla 29 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 83. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’ndeki açılış töreni ve konuşmalarla başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen törende Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Mauritius Cumhuriyeti Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Cader Sayed-Hossen, Lüksemburg Büyük Dükalığı Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Dr. Etienne Schneider, Bangladeş Sanayi Bakanı Amir Hossein, Burundi Ticaret, Sanayi, Turizm Bakanı Victoire Ndikumana, Gabon Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, El Sanatları Hizmetlerinin Geliştirilmesi Bakanı Gabriel Tchango, Gambiya Sanayi, Ticaret, Bölgesel Entegrasyon ve İstihdam Bakanı Abdoulie Jobe, Finans ve Ekonomi İşler Bakanı Kebba S. Touray, Gine-Bissau Ticaret ve El Sanatları Bakanı Serifo Embalo, Lüksemburg Büyük Dükalığı Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Dr. Etienne Schneider, Nepal Sanayi Bakanı Karnabahadur Thapa, Nijer Ticaret ve Özel Sektörün Teşviki Bakanı Alma Oumarou, Senegal Ticaret, Girişimcilik, Kayıtdışı Sektör, Tüketim ve Kobi Bakanı Alioune Sarr, Sudan Sanayi Bakanı Eks. Al-Semaih Al-Siddiq Ai-Nur, Devlet Bakanı Dış Ticaret Sorumlusu Jihad Hamza Hamid, Tanzanya, Sanayi ve Ticaret Bakanı Dr. Abdallah O. Kigoda, Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Bayar Abayev, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Palvan Taganov, Uganda Ticaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakanı David Wakikona, Kırgızistan, Kongo, Kosova, Venezuela’dan bakan yardımcıları, Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rahul Kulshreshth ve çok sayıda ülkeden temsilcilerle birlikte İzmir Valisi Mustafa Toprak, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran ve Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Özel ile çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, üst düzey bürokrat ve iş dünyası temsilcileri hazır bulundu.

“FUAR YAŞAM BİÇİMİDİR”
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın İzmir ve Ege için “bir yaşam biçimi” olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz dünyayı burada tanıdık” dedi. Fuarın Türkiye’nin kültür mozaiği, ekonominin barometresi olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, barışa önemli bir vurgu yaptı. Başkan Kocaoğlu, “1940’larda acımasız savaşın tarafları olan Nazi Almanya’sı ile İngiltere ve İtalya’yı, 1980’li yıllarda ise cephede göğüs göğüse çarpışan Irak ve İran’ı burada buluşturduk. İnanmayacaksınız ama yan yana iki pavyonda. Savaşlara, kıtlıklara, krizlere inat; İzmir Enternasyonal Fuarı hep dimdik ayaktaydı ve hep barış için var oldu” diye konuştu.

“DAHA FAZLA ÜRETİM”
Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyalizmle kapitalizmin boy ölçüştüğü Amerikan-Rus rekabetini en yakından hisseden bizdik. Uzay araçlarını, uyduları; Soyuz’ları, Apollo’ları ve astronotlar tarafından dünyaya getirilmiş Ay taşını, 3 metre uzaktan da olsa, ilk kez biz gördük. 68 kuşağının barış ve özgürlük haykırışlarına; dünyada duvarların, modada kalıpların yıkılmasına, hep burada şahit olduk. Darbeleri, muhtıraları, sıkıyönetimleri burada yaşadık. Liberal ekonomiyi, serbest piyasayı hep burada tanıdık. Çalkantıları, yoklukları, kesintileri gördük. Filtreli sigaraların karaborsa olduğu yıllarda, Fuar’daki Tekel Pavyonu’nun önünde kuyruk olup az mı bekledik? Ama ekmeğin vesika ile satıldığı yıllarda bile, ekonomik krizlere inat, ‘daha fazla üretim’ sloganıyla açıldı fuarımız.”

“İLKLERİN FUARI”
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ilklere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, ilk otomobili, ilk yürüyen merdiveni, ilk buzdolabını, ilk televizyonu ve ilk robotu herkesten önce İEF’yi gezenlerin gördüğünü söyleyerek, “Radyo nedir bilmeyen bir nesil bilgisayarla burada tanıştı” dedi. Magazin dünyasının ışıltılı yaşamlarının da ilk kez fuarda tanındığını söyleyen Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “’Sanat Güneş’lerini, ’Süper Star’ları, ’Minik Serçe’leri ilk kez burada görüp sevdik. Ama sadece ekonomiye yön verip sadece eğlenmedik. Yaralarımızı burada sarıp acılarımızı burada paylaştık. 1943 yılında Adapazarı’nda, 1966 yılında Muş’ta ve 1999’da Marmara’da meydana gelen depremler için İzmir Fuarı’nda toplanan bağışlarla depremzedelerin yaralarına merhem olmaya çalıştık. Yani, iyi günde de, kötü günde de, Fuarımız hep bizimleydi. Her açılışı içimizi ne kadar coşturduysa, kapanış günü de bizler için bir sevgiliden ayrılış gibiydi. Bugün ne mutlu bize ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla doğmuş bir eser olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nı 83. kez açıyoruz. Böylesine zorlu bir yolculukla bugünlere gelen fuarımızı ve fuarcılığımızı büyüterek yaşatmayı, bir görevden de öte, ’boynumuzun borcu’ olarak biliyoruz.”
Gaziemir’deki Yeni Fuar Kompleksi’nin Türkiye’nin en büyük alanı olacağını ve bu yılın sonunda tamamlanacağını belirten Başkan Kocaoğlu, “İhtisas fuarlarımızı oraya taşıdıktan sonra, İzmir’in kimliğinde ve İzmirlilerin belleğinde çok önemli bir yeri olan bu alanı, yani Kültürpark’ı; yeşiliyle; eğlence, spor ve gösteri alanlarıyla, sergi ve kongre merkezleriyle baştan sona yenileyeceğiz” diye konuştu.

MALATYA’YA DAVET
Fuarın onur konuğu illerinden Malatya’nın Vali Yardımcısı Mehmet Özel de konuşmasında, İzmir’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Mehmet Özel, “Dünyanın en prestijli fuarı olan İEF’ye onur konuğu olarak katılıyor olmak bizi mutlu etti. Malatya’yı dünya kenti yapan altın sarısı kayısıyı uluslararası platforma taşıyan, yadsınamaz katkısı olan il İzmir’dir” dedi.

“BİR ARTI BİRDEN DAHA FAZLASI”
Fuarın onur konuğu illerinden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da konuşmasında önemli mesajlar verdi: “Türkiye büyük bir ülke. Hepimiz bu ülkeyi tarihsel misyonuna uygun daha güçlü pozisyona getirmenin gayreti içindeyiz. İzmir ve Diyarbakır’ın birlikteliği de böylesi bir köprüye ev sahipliği yapıyor. Her zaman bir artı bir iki etmez, bazen daha fazla şeyi ifade eder. İzmir ve Diyarbakır’ın birlikteliği, İzmir’in Diyarbakır’ı onur konuğu olarak davet etmesi, bir artı birin iki etmediğinin, büyük bir enerji ve sinerji yarattığının önemli göstergesidir. Bu iki kent, yan yana durmayı başarırsa birlikte geleceğe hazırlanmayı başarırsa, Türkiye’de üstesinden gelemeyeceğimiz sorun kalmayacaktır. Fuarlar tabii ki ticarettir, tabii ki ekonomik işbirliklerine kapı açan organizasyonlardır, ama biz biliyoruz ki İzmir Fuarı bundan daha büyük manalar içeren bir fuardır. Fuar, dostluk, barış, kardeşliktir, gönüllerimizi birbirine açmaktır, birbirimize kapıları açmaktır.”

İZMİR’E TOBB ÖVGÜSÜ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, İEF’nin uluslararası alanda en önemli fuar olduğunu söyledi. Fuarın Türkiye ekonomisine ayna olma misyonunu üstlendiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “İzmir ekonomisi ve kültürü ile Türkiye’nin aynası ve yıldız şehridir sanayisi. ARGE ve eğitimde ciddi gücü var. Türkiye’deki en büyük limanlardan birisi İzmir’de, ticarette önü her zaman açık olacaktır” dedi.
Dünya ekonomilerinde artık şehirlerin öne çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bir dünya markası olması gereken İzmir’in yeni projelerden yine alnının akıyla ve başarıyla çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

ODAK ÜLKE HİNDİSTAN
Fuarın odak ülkesi Hindistan’ın Büyükelçisi Rahul Kulshreshth ise, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın uluslararası ticaret fuarları içinde son derece prestijli olduğunu söyleyerek, fuarda yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Hindistan ekonomisi hakkında bilgi veren Büyükelçi Kulshreshth, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da artacağına inandığını söyledi.

“İZMİRLİLERİ TEBRİK EDİYORUM”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İzmir Fuarı’nın önemine değinerek, İEF’nin sadece ekonomik açıdan değil, farklı ülkeler arasındaki sosyal, kültürel ilişkiler ve diyalog açısından da çok önemli olduğunu vurguladı. Kavranoğlu “Sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli fuarından biri olan bu organizasyona 83 yıldır başarıyla ev sahipliği yapan İzmirliler’i tebrik ediyorum” dedi.
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise konuşmasında, İEF’nin iletişim ve tanıtımı bir arada yapan büyük bir organizasyon olduğunu söyledi. Fuarın İzmir ile özdeşleştiğini vurgulayan Toprak, “Fuar, İzmir’i yaşam kalitesi yüksek, dünya kenti yapma amacına hizmet etmektedir” ifadelerini kullandı.

PARTNER ÜLKEDEN TÜRKÇE KONUŞMA
Fuarın partner ülkesi, Mauritius’un Sanayi, Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Cader Sayed Hossen, konuşmasına Türkçe olarak, “Mauritius halkının selamları ile geliyorum” cümlesiyle başladı. Cader Sayed Hossen, gördükleri misafirperverlik için teşekkür etti. İzmir’de bulunmaktan çok mutlu olduklarını söyleyen konuk bakan, Türk işadamlarına Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bir pazar imkanı sunduklarını belirterek, “Ticaret, yatırım ve turizmin sorunsuz bir şekilde gelişmesi için elimizden gelen yapacağız. Ortak çalışmalarla ikili ilişkileri daha da geliştirmek arzusundayız” diye konuştu. Konuk Bakan Cader Sayed Hossen, konuşmasını Türkçe olarak, “Türkiye ve Mauritius kardeşliğinin uzun ömürlü olmasını diliyorum” sözleriyle bitirdi.
Lüksemburg Büyük Dükalığı Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Dr. Etienne Schneider de konuşmasında fuarda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasında iyi olan ilişkileri daha da artırmak istediklerini dile getirdi. Açılış konuşmalarının ardından Fuar’ın partner ülkesi Mauritius, odak ülkesi Hindistan ile onur konuğu illeri Diyarbakır ve Malatya’ya plaket sunuldu. Kurdele kesilmesinin ardından konuk ülke ve illerin stantları ziyaret edildi.

83. İEF HAKKINDA NOTLAR
Fuara bu yıl 829’u yerli, 303’ü yabancı olmak üzere toplam bin 132 firma katılıyor. İEF’de 67 ülke temsil ediliyor. Partner ülkenin Mauritius, odak ülkenin Hindistan, onur konuğu kentlerin Diyarbakır ve Malatya, temasının lojistik olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı’na 43 farklı ilin katılımı var. Fuara katılan yabancı ülkeler, Azerbaycan, Altay, Almanya, Avusturya, Başkordistan, Bangladeş, Belçika, Belarus, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burundi, Çek Cumhuriyeti, Çin, Ekvador, Etiyopya, Fransa, Gabon, Gana, Gagavuz Yeri (Moldovya), Gambiya, Gine-Bissau, Gürcistan, Hakasya, Hindistan, İsviçre, Kamerun, Kazakistan, Kırgızistan, Kongo, Kosova, KKTC, Kuveyt, Küba, Lesotho, Lübnan, Lüksemburg, Litvanya, Malta, Mauritius, Meksika, Mısır, Moğolistan, Nepal, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Senegal, Slovakya, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya, Tataristan, Tiva Sava, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Uruguay, Venezuela, Vietnam, Yeni Zelanda ve Yunanistan. Katılımcı iller ise; Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Trabzon, Uşak, Van.

10 GÜN SÜRECEK
29 Ağustos-7 Eylül tarihlerinde organize edilen 83’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı 10 gün sürecek. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi uluslararası bölümü 29 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde 5 gün açık kalacak. Diğer tüm etkinlikler 10 gün boyunca devam edecek.

FUAR SOSYAL MEDYADA
Sosyal medyaya yönelik hastag’lerin oluşturulduğu İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, fuar öncesi ve sırasındaki etkinlikler takipçileri ile paylaşılacak. Fuar öncesi paylaşılacak etkinlik ve gelişmeler; #fuardanhabervar başlığı altında, Fuar esnasında alandan ziyaretçi ve katılımcılar tarafından yapılacak paylaşımlar da, #fuardanhaberver, #83ief, #ief başlıkları altında duyurulabilecek. Fuara girişlerde kentkart kullanılacak. İzmir Enternasyonal Fuarı ziyaret saatleri 16.00-23.00 olarak gerçekleşecek.
(İHA)