Bu köyde yaşayanlar 80 yıldır sürdürdükleri bu bayram gelenekten taviz vermiyor. İşte o köydekilerin bayram kutlaması
Abone olKandıra ilçesinde 1930'lu yıllardan beri köy sakinleri her bayram belirlenen bir günde komşu köye misafir olarak ''bayram yeri'' geleneğini sürdürüyor.
Kandıra ilçesine bağlı köylerde Kurban ve Ramazan bayramlarında gelenekler yaşatılmaya çalışılıyor. Her bayramda bir gün daha önce belirlenen köyün sakinleri, çevre köylerden gelen ziyaretçilerine ev sahipliği yaparak misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyor.
Bayramda en güzel kıyafetlerini giyen köy sakinleri, otobüs, traktör ve otomobillerle ev sahibi köye giderek, bayramlaşma törenine katılıyor. Köyün gençleri de ''bayram yeri'' olarak belirlenen sokakta birbirleriyle görüşme imkanı buluyor.
EV SAHİBİ HEDİYELİ KÖYÜ
Bayramın ikinci gününde de Kandıra-Şile yolu üzerinde bulunan Hediyeli köyü, 80 yıllık geleneğe ev sahipliği yaptı. Çevre köylerden gelen ziyaretçiler, köyü bayram yerine çevirdi. Yaşlılar, evlerde yakınlarını ve tanıdıklarını ziyaret ederken, kızlar ve erkeklerin oluşturduğu gruplar da bayram yerinde bir araya gelerek görüşme imkanı buldu.
Hediyeli köyü muhtarı Hüseyin Ateş, geleneğin çok uzun yıllardan beri yaşatılmaya devam edildiğini söyledi.
Eskiden cami hoparlöründen ''yemekler çıksın'' anonsunun ardından her evden bir sofra çıkarılarak, köy meydanında ziyaretçilere ikram edildiğini anlatan Ateş, şimdi ise ziyaretçilerin evlerde ağırlandığını söyledi.
Gelen herkesin eve davet edildiğini belirten Ateş, ''Kim gelirse gelsin sofra kurulur o konuda hiçbir aksama olmaz. Devamlı yemek verilir'' diye konuştu.
Balaban köyü muhtarı Fehmi İçöz de eskiden bayramlaşmalarda toplu eğlenceler yapıldığını belirterek, eski geleneklerin yeni nesil tarafından unutulduğunu dile getirdi.
Fındık toplama sezonu olduğu için katılımın diğer bayramlara göre azaldığına dikkati çeken İçöz, kış mevsimine denk gelen bayramlarda katılımın 3 bin ile 5 bin kişi arasında değiştiğini sözlerine ekledi.