BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

8 Şubat 2012 Basın Özeti

Paul Auster ve Başbakan Erdoğan arasındaki anlaşmazlık ve ifade özgürlüğü tartışması, Türkiye'nin 'Suriye girişimi', Falkland Adaları gerginliği tırmanıyor ve İran'da meclise ifade vermeye çağrılan Cumhurbaşkanı Ahmedinejad.

Abone ol

Auster-Erdoğan tartışması

Amerikalı yazar Paul Auster ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ifade özgürlüğü tartışması, Financial Times'ın satırlarında.

Gazete, Türkiye'de yaklaşık 100 kadar gazetecinin tutukulu olmasını eleştiren ve bu nedenle Türkiye'yi ziyaret etmeyeceğini söyleyen Paul Auster'a Başbakan Erdoğan'dan dün gene bir yanıt geldiğini yazıyor.

Paul Auster'ın İsrail'e gidip Gazze'ye bakan bir tepede piknik yapabileceğini söyleyen Erdoğan, Gazze Şeridi'ni ''dünyanın en büyük açık hapishanesi'' olarak niteliyor.

İsrail'e gittiği halde Türkiye'yi protesto kararı eleştirilen yazar New York Times gazetesine gönderdiği mektupta, Türkiye'nin aksine İsrail'de hiçbir tutuklu gazeteci ya da yazar olmadığını söylemişti.

Financial Times, Başbakan Erdoğan'ın dünkü sözlerine bir yorumda bulunması talebine ise Paul Auster'dan yanıt gelmediğini bildiriyor.

Gazete, Auster ve Erdoğan arasındaki söz düellosunun Ergenekon soruşturması ve Türkiye'de basın özgürlüğü tartışmasını yeniden alevlendirdiğine dikkat çekiyor.

Financial Times, Ergenekon soruşturmasını hükümete muhalif kesimleri sindirme harekatı olarak görenlerin eleştirilerine karşılık Başbakan Erdoğan'ın tutuklu gazetecilerin terör faaliyeti ve darbe planlanma şüphesiyle yargılandıkları cevabını verdiğini bildiriyor.

Gedikli'nin listesi

Gazete, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin yazar Paul Auster'ı da Türkiye'de iktidar partisine karşı örgütlendiği iddia edilen komploya dahil olmakla suçladığını ve bunun yanısıra Türkiye'yi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla itham ettiği dünya liderlerini de isimleriyle saydığını bildiriyor.

Financial Times, bu listede İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez ve Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin isimlerinin yer aldığını aktarıyor.

Gazete, 2007'den bu yana giderek genişleyen Ergenekon soruşturmasında şu ana dek kimsenin suçlu bulunmadığına dikkat çekmiş.

Türkye'nin Suriye girişimi

Suriye'deki gelişmeler gazetelerin en çok yer verdiği uluslararası konuların başında. Daily Telegraph, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı Türkiye'nin öncü bir role hazırlandığını ve Başbakan Erdoğan'ın ''yeni bir girişim'' başlatacaklarını açıkladığını bildiriyor.

Gazete, Türkiye ile Amerikan hükümetinin Suriyeli isyancıları korumak için bir tampon bölge oluşturma ve uçuşa yasak bölge ilan etme konusunu görüştükleri yönündeki söylentilerin yoğunlaştığını yazıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugün Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la görüşmek üzere Washington'a hareket edeceğini bildiren Daily Telegraph, bölge uzmanları ve eski diplomatların tampon bölge senaryosunun henüz ilk aşamalarında görüşüldüğünün altını çizdiklerini hatırlatıyor.

Ancak Daily Telegraph, Rusya'nın diplomatik girişimlerinden bir sonuç alınmaz ve Suriye'deki şiddet devam ederse, tampon bölge oluşturmayı hedefleyen hazırlıkların hız kazanacağı inancında.

Falkland gerginliği

Guardian gazetesi, İngiltere ve Arjantin arasında tırmanan gerginliğe dikkat çektiği haberinde, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in Falkland Adaları konusunda muhalefet de dahil önde gelen siyasetçileri ve savaş gazilerini bir araya getirerek toplantı düzenlediğini bildiriyor.

Gazete, 1982'nin Nisan ayında İngiltere ve Arjantin arasında patlak veren savaşın 30'uncu yıldönümü yaklaşırken, Falkland Adaları'nın iki ülke arasında bir kez daha tırmanan diplomatik gerginliğe sahne olduğunu belirtiyor.

Arjantin hükümeti, İngiltere donanmasının en modern destroyerlerinden birinin tartışmalı Falkland Adaları'na sevkedilmesi kararından endişeli ve konuyu Birleşmiş Milletler'e götürerek resmi şikayette bulunacağını açıkladı.

Kirchner aynı zamanda, helikopter pilotu olan İngiltere tahtının varisi Veliaht Prens William'ın Falkland Adaları'nda görevlendirilişini de eleştiriyor.

Diplomatik baskı

İngiltere geçen ay, HMS Dauntless adlı destroyer gemisini Falkland Adaları açıklarına yollayacağını açıklamıştı. İngiliz donanma yetkilileri, ''rutin'' bir karar aldıklarını söylüyorlar.

Guardian, Arjantin lideri Kirchner'in Güney Amerika ve Karayipler'de kendine büyük çapta destek sağladığını ve geçen Aralık ayında bölgenin ticaret bloğu Mercosur'da Falkland Adaları bayrağını taşıyan gemilerin bölge limanlarına sokulmaması kararının alındığını bildiriyor.

Gazete, Arjantin'in Şili ile Falkland Adaları arasında sefer yapan uçaklara hava sahasını kapatma üzerinde de düşündüğü yönünde söylentiler olduğunu, ki böyle bir kararın ana kıta ile Falkland Adaları arasındaki tek hava bağlantısının kesilmesi anlamına geleceğini yazıyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Kirchner, Buenos Aires'teki kritik toplantıda, uçak seferleri konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

İran'da bir ilk

Times gazetesi, İran'da iktidar çekişmesinin tırmandığını bildiriyor.

1979'daki İslam devriminden bu yana ilk kez bir İran cumhurbaşkanının meclise ifade vermeye çağrıldığını yazan Times, bu girişimin İran meclisinin katı tutumlu cephesi tarafından tasarlandığını belirtiyor.

Milletvekilleri Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a ülke ekonomisinin durumu ve iç ve dış siyasi kararlarıyla ilgili sorular soracak.

Times'a göre kimi gözlemciler, Ahmedinejad'ın ifade vermeye çağrılmasını, 2 Mart'ta planlanan parlamento seçimleriyle ilgili görüyor.

Ancak Cumhurbaşkanı İran yasaları uyarınca, bir ay içinde meclise ifade vermek zorunda. Bu da Ahmedinejad'ın, ifadesini 2 Mart'ta yapılacak genel seçimler sonrasında verebilmesine imkân tanıyor.

Mecliste milletvekillerinin sorularına maruz kalması, Ahmedinejad ve destekçilerinin pozisyonunu zayıflatabilecek bir adım olarak görülüyor. Fakat Times, ''Bu süreç, Ahmedinejad'ın görevden inmesine yol açmayacaktır.'' görüşüne yer veriyor.