BIST 9.420
DOLAR 34,42
EURO 36,30
ALTIN 2.833,68
HABER /  GÜNCEL

8 Mayıs 2012 Basın Özeti

Yunanistan ve Fransa'daki seçim sorunlarının Euro Bölgesi'nin kaderine olası etkileri, İngiltere Başbakanı Cameron kesintilerden taviz vermiyor, ABD'nin İran petrolü baskısı ve Angry Birds'ün başarısı

Abone ol

İngiltere basını, Yunanistan ve Fransa'daki seçim sonuçlarının Euro Bölgesi'nin kaderine olası etkilerine geniş yer ayırıyor.

Independent'ın manşetinde, Yunanistan'da Pazar günü yapılan genel seçimlerde en yüksek oyu alan Yeni Demokrasi Partisi'nin koalisyon hükümeti kuramaması var.

Gazete, bu durumun Yunanistan'ı ortak para birimi Euro'dan çıkmaya daha da yaklaştırdığını söylüyor. Independent, Yunan seçmenlerin üçte ikisinin, verilen kurtarma kredileri karşılığında talep edilen reformlara karşı çıktığına dikkat çekiyor.

Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras'ın hükümet kurmayı başaramadığını belirten gazete, şimdi sıranın radikal solcu Syriza partisine geldiğini söylüyor.

Ancak, gazete bu seçim sonuçlarından bir hükümet çıksa bile, kısa ömürlü olacağını söyleyen uzmanların görüşlerine yer veriyor.

'Yunanistan Euro'dan çıkabilir'

Sözkonusu uzmanlar, ülkenin hükümetsiz kalabileceğini ve gelecek ay yeniden seçimlere gitmek zorunda kalınabileceğini belirtiyor.

Gazete ayrıca, Atina'nın gelecek ay bir sonraki kredi taksitini alamaması durumunda, temerrüde düşüp Euro'dan çıkmaya zorlanabileceğini vurguluyor.

Independent, Yunanistan doğumlu ekonomi uzmanı Vicky Pyrce'ın bu konuda kaleme aldığı bir makaleye de yer veriyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

'Kemer sıkmaya karşı çıkanların oyların çoğunluğunu alması Euro projesi için kötü bir haber. Bu durum yadsınamaz. Yunanistan'ın gayrisafiyurt içi hâsılası dört yıldır üst üste azalıyor. Durgunluk sürerken, ekonominin 2012'de yüzde 5 küçüleceği tahmin ediliyor. İşsizlik yüzde 20'nin üzerinde. Gençler arasındaki işsizlik de yüzde 50. Pasok ve Yeni Demokrasi gibi Avrupa yanlısı partiler, yeni solcu ya da sağcı partilerle bir tür anlaşmaya varıp, hükümet kurabilir belki ama demokratik meşruiyetleri olmayacaktır. Sıradan Yunanlılar adil olmayan bir şekilde cezalandırıldıklarını düşünüyor ve 'artık yeter' diyor. Şu anda Yunanistan'da gerçek bir yoksulluk var ve ülkede yabancı düşmanlığı işaretleri görülüyor. Peki, bundan sonra ne yapılabilir? Nasıl bir koalisyon hükümeti kurulursa kurulsun, kurtarma paketi ve şartları gözden geçirilmek zorunda. Yunanlılar François Hollande'un seçilmesi ve şimdi büyüme politikalarına daha çok önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin söylemindeki değişiklikle cesaretlendi."

Merkel'in uyarısı

Financial Times da ilk sayfasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Atina'ya yaptığı uyarıya yer veriyor.

Gazete, Merkel'in Yunanistan'a reform planlarına ve bütçe hedeflerine sadık kalınması uyarısında bulunduğunu aktarıyor.

Financial Times, öte yandan Fransa'da sosyalist aday François Hollande'un kemer sıkma önlemlerine karşı çıkarak seçilmesiyle, Almanya'nın başrol oynadığı Avrupa Birliği Mali Anlaşmasına muhalefetin yayıldığını aktarıyor.

İtalya'da Mario Monti'nin kurduğu teknokrat hükümete destek veren en büyük parti olan merkez sağ Özgür Halk Partisi'nin değişiklik yapılmadığı takdirde, anlaşmaya parlamentoya onay vermeme tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.

'Kemer sıkmaktan taviz yok'

Daily Telegraph ise, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün, koalisyon ortağı ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ile düzenleyeceği ortak basın toplantısında yapacağı açıklamaları manşetine taşımış.

Gazete, Fransa ve Yunanistan'da liderlerin, kemer sıkma önlemlerine karşı duyulan öfke nedeniyle iktidarlarını kaybetmelerine karşın, Cameron'ın bu önlemlerden geri adım atılmayacağı mesajını vereceğini belirtiyor.

Financial Times'ın dünya haberleri sayfalarında, İran'ın ambargolar nedeniyle Çin'e sattığı petrolün bir kısmının, Çin para birimi Yuan ile ödenmesinikabuletmek zorunda kaldığı yazıyor.

İran'ın da, bu parayı Çin'den ürün ve hizmet satın almakta kullandığı belirtiliyor.

ABD'nin İran baskısı

Amerika Birleşik Devletleri'nin baskısı nedeniyle Çin Merkez Bankası'nın para transferine dahil olmadığı, bu yüzden de transferin yüksek komisyon talepedenRus bankaları üzerinden yapıldığı kaydediliyor.

Times da, Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Hindistan ziyareti sırasında, Yeni Delhi yönetimine yaptığı İran'dan petrol satın alınmaması baskısını haberleştirmiş.

Gazete,Washington'ın baskısına karşın, Suudi Arabistan petrolüne çok fazla bağımlı olmak istemeyen Hindistan'ın İran'dan petrol ithalini arttırmayı planladığını belirtiyor.

Haberde, Hindistan'ın İran'dan yaptığı petrol ithalatının yüzde 40'ını, yani 2 milyar dolar kadarını pirinç, çay ve çelik gibi ürünlerle ödemeyi umduğu da kaydediliyor.

ve çelik gibi ürünlerle ödemeyi umduğu da kaydediliyor.

Angry Birds'ün başarısı

Guardian'da son yılların gözde oyunu Angry Birds, yani Kızgın Kuşlar'ı yaratıcısı şirketin büyük başarısı anlatılıyor.

Gazete, oynayanlarda bağımlılık yapan oyunun yaratıcısı Rovio'nun piyasa değerinin dokuz milyar doları bulabileceğini yazıyor.

Haberde, şirketinmalidurumunun borsaya kaydolmasına yetecek kadar güçlü olduğu, ancak şimdilik halka açılma planları yapılmadığı kaydediliyor.

Guardian, Rovio'nun 2003'te şirketi kuran üç Finlandiyalı öğrenciye sponsor olan cep telefonu devi Nokia'yı hızla yakaladığını da ekliyor.