İngiltere'de Pazar gazetelerinde geçen hafta yerel seçimlerde koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratların yaşadığı bozgun ve El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Pakistan'da öldürülmesi sonrası yorumlar öne çıkıyor.
Abone olİngiltere'de Pazar gazetelerinde geçen hafta yerel seçimlerde koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratların yaşadığı bozgun ve El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Pakistan'da öldürülmesi sonrası yorumlar öne çıkıyor.
Liberal Demokrat Parti, birçok belediye meclis üyeliğini kaybederken, koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti, desteğini korudu.
İşçi Partisi oy oranını artırdıysa da İskoçya'da hezimete uğradı.
Observer gazetesi İşçi Partisi lideri Ed Miliband'ın yerel seçimde oy kaybı olmayan Liberal Demokratları partisine katılmaya çağırmasını öne çıkarıyor.
Miliband, iktidardaki Muhafazakarların İngiltere Sağlık Sistemi NHS, eğitim ve ekonomideki yeni planlarına karşı, tüm Liberal Demokratlarla çalışabileceğini söyledi.
Independent on Sunday gazetesi ise Liberal Demokratların önde gelenlerinin, Muhafazakar Partili Başbakan David Cameron'a Maliye Bakanı George Osborne'u dizginlemesi çağrısında bulundu.
Gazeteye göre Osborne, Liberal Demokratlar arasında iki partinin arasını ve koalisyonu bölmeye çalışan bir figür olarak görülüyor.
Önde gelen bir Liberal Demokrat lider, "Osborne, Cameron'ı Muhafazakarları alternatif oy sistemi için düzenlenen referandumda bize karşı harekete geçirmesi için sıkıştırdı" dedi.
Gazete Vince Cable, Chris Huhne ve Danny Alexander'ın bir dizi talebi Başbakan'a ilettiklerini yazdı.
İngiltere'deki referandumda seçmenlerin alternatif oy sistemini reddetmesi, Liberal Demokratların seçim reformu hayallerini suya düşürmüştü.
İskoçya'da SNP zaferi
İngiltere gazetelerinde İskoç Ulusal Partisi SNP'nin zaferi de geniş yer buluyor.
Bölgenin İngiltere'den bağımsızlığını savunan SNP, bu konuda referandum sözü vermişti.
Observer gazetesi baş yazılarından birinde SNP lideri Alex Salmond'un başarısının, bağımsızlığı kesinleştirdiği anlamına gelmediğini savunuyor.
Observer'a göre İskoçların büyük bölümü, hala Birleşik Krallık'la birlik yanlısı.
Usame bin Ladin kayıtları
Sunday Telegraph gazetesi, Usame bin Ladin'in evinde kaydedildiği söylenen video kayıtlara ilişkin habere manşetten yer veriyor.
Amerikalı yetkililer, video kayıtları yayımlarken bin Ladin'in öldürüldüğü sırada, El Kaide'nin hala başında olduğuna inandıklarını açıklamıştı.
Gazete, Bin Ladin'in öldürüldüğü binada bulunduğu söylenen ve ABD'de yayımlanan kayıtlarda bin Ladin'in kendisine ilişkin haberleri izlerken görüldüğünü aktarıyor.
Gazeteye göre bu video kayıtlar, televizyonun karşısında bir ileri bir geri sallanan hırpani görünümlü bir şahsı ortaya koyuyor.
Usame bin Ladin, filme alınan, ancak hazırlanan video mesaja dahil edilmeyen kısımlarda bazı cümleleri unuturken ve tekrarlarken görülüyor.
'Yalnız kurtlar'
Sunday Times gazetesi Amerikan güçlerinin, yeni bin Ladin olarak anılan, ABD doğumlu imam Enver el Avlaki'yi öldürmek üzere insansız uçaklarla Yemen'de iki kez saldırı düzenlediğini yazıyor.
Avlaki'nin adı bir bombacının, 2009 yılı Noel'inde ABD'nin Detroit kentinde bir uçağı havaya uçurmaya yönelik planlarının ortaya çıkmasıyla duyulmuştu.
Gazetenin aktardığına göre Avlaki Yemen'de düzenlenen iki saldırıdan da yara almadan kurtulmayı başardı.
Sunday Times, Perşembe günü düzenlendiği söylenen saldırıların ABD'nin El Kaide'nin idaresine aday gösterilen kişilerden kurutulmaya ne kadar kararlı olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtiyor.
Öte yandan Sunday Times, aşırılık yanlısı 200 kişinin, El Kaide'nin Yemen hücresi tarafından eğitildikten sonra İngiltere'ye dönmüş olabileceği yolunda bir habere yer veriyor.
Gazete, kimi güvenlik kaynaklarının bu kişilerin Avlaki'nin kontrolü altında olduklarını söylediğini yazıyor.
Sunday Times, Avlaki'nin destekçilerini, herhangi bir hücreye bağlı olmadan, kendi başlarına hareket etmeye teşvik ettiğini aktarıyor.
Londra Emniyet Teşkilatı da asıl tehlikenin bu "yalnız kurtlar" olduğu uyarısını yaptı.
Amerikan karşıtlığı büyüyor
Observer gazetesi, "ölümünün ardından Usame bin Ladin'in mirası kutuplaşmış bir Orta Doğu, İslami muhafazakarlık ve Amerikan karşıtlığının tarihi anlamda önemli ölçüde artması olacak." yorumunu yapıyor.
Observer, bin Ladin'in öldürüldüğünü baskını bir başarı olarak nitelerken baskın sonrası izlenen siyaseti ise beceriksizlik olarak değerlendiriyor.
Gazete "bin Ladin'in ölümü el Kaide örgütünü uzun vadede nasıl etkileyecek?" sorusunu soruyor:
"Bin Ladin, grubun kamusal yüzü olmaktan öte bir figürdü. Bir grup hoşnutsuz ve uyum sağlayamayan farklı kesimi birleştiren, karizmatik bir kişiydi. El Kaide yönetiminin Libya, Cezayir, Mısır ve Suudi fraksiyonları arasında gerginlik olduğu biliniyordu. Şimdi kalıcı olarak bölünmeleri muhtemel."
Observer'a göre iki önemli sorun hala çözülebilmiş değil.
"Bunlardan birincisi hassas güney doğu Asya bölgesinin istikrarsılaşması riski. Afganistan'daki savaş zaten Amerika'da tepki çekiyordu ama Bin Ladin'in öldürülmesi, asker gücü ve kaynakların daha hızlı şekilde azaltılmasına olanak veriyor. Bu da 1990'larda yaşananların tekrarlanabileceği kaygısını doğuruyor.
"Amerika'nın Sovyet güçlerinin mağlubiyeti sonrası Afganistan'a gösterdiği ilgiyi kaybetmesi, anarşiyle sonuçlanmıştı."
"Büyük endişe veren bir konu daha var. Bin Ladin artık yaşamıyor olabilir ama geriye bıraktığı mirasın bir yanı da Orta Doğu'da çok daha büyük ölçekli bir kutuplaşmadır.
"Belki şiddete başvurulmuyor olabilir ama eskisine kıyasla İslam artık daha sıkı şekilde yorumlanıyor; daha muhafazakar kimlikler, adetler ve dünya görüşleri hakim."