Almanya’nın mültecilere karşı uyguladığı ayrımcı politikayı protesto eden 30 kadar mülteci Brandenburg Kapısı önündeki açlık grevini sürdürü...
Abone olAlmanya’nın mültecilere karşı uyguladığı ayrımcı politikayı protesto eden 30 kadar mülteci Brandenburg Kapısı önündeki açlık grevini sürdürürken, açlık grevinin 8. gününde fenalaşan bazı mülteciler hastanelere kaldırıldı.
Bavyera Eyaletinden tepkilerini göstermek için Berlin’e gelen Afganistan, İran, Etiyopya ve Kongo uyruklu mültecilerin sağlık durumları gün geçtikçe bozuluyor. Yaklaşık bir haftadır açlık grevi yaparak seslerini duyurmak isteyen sığınmacılardan bazılarının durumu kötüleşince hastaneye kaldırıldı. İki gündür hiçbir şey yemeyen ve içmeyen mültecilerden 6 kişi de bugün ambulanslarla hastane kaldırıldı. İnsanca yaşayabilecekleri koşulların sağlanmasını talep eden farklı ülkelerden gelen sığınmacılar, uygulanan politikanın değişmesi için süresiz açlık grevi yapacaklarını söylediler.
’’HAREKET EDEMİYORUZ’’
Almanya’ya 14 ay önce gelen Etiyopyalı Brook Tadek isimli bir mülteci, “İltica başvuruma halen bir cevap alamadım. Beni burada bir köye yerleştirdiler. Burada pek çok sorunla karşılaştım. Beş kişiyle beraber çok küçük bir odada kalıyorum. Birbirimizin dilini bilmiyoruz, çalışmıyoruz, istediğimiz gibi hareket edemiyoruz. Almanya’da iltica sisteminin ırkçı olduğunu düşünüyorum. Bütün bunlardan bıktım, bu yüzden buradaki protestoya katıldım. Buradaki diğer insanların da benzer şikayetleri var. İltica başvurusunun kabul edilmesi bazen yıllar sürüyor, bazen de ret cevabı alıyorsunuz” dedi.
’’HAYATIMIZDAN ENDİŞE DUYDUĞUMUZ İÇİN...’’
İranlı Hamed Rouhbakhsh isimli bir başka mülteci de yaptığı açıklamada, “Hayatımızdan endişe duyduğumuz için Almanya’ya geldik fakat Almanya bizi kabul etmedi. Bize inanmıyorlar, başvurularımızı reddediyorlar. Burada açlık grevi yapıyoruz. Afganistan, Irak, İran, Etiyopya, Pakistan, Kongo, Senegal, Sierra Leone gibi farklı ülkelerden insanlar bu açlık grevine katılıyor. Burada, Almanya’da karşılaştığımız ortak sorunları dile getirmek için toplandık. Kanunlara savaş açtık çünkü kanunlar da bize savaş açtı. Bize haklarımızı vermiyorlar. Bu ilk eylemimiz değil ve son da olmayacak. Kanunlar değişinceye kadar devam edeceğiz” diye konuştu.
Tarihi Brandenburg kapısı önünde çadır kurarak açlık grevini sürdüren mültecilerin durumuna Berlin Eyalet Hükümeti’in çözüm arayışları da sürüyor. Alman Sol Parti Milletvekili Hakan Taş, İHA’ya yaptığı açıklamada, insanların daha güvenli bir şekilde yaşayacaklarına olan inançlarından dolayı Avrupa’ya gelmek istediklerini ve bunun için en güvenli yerin Almanya olduğunu düşündüklerini söyledi.
’’YAŞAMA HAKKI TANINMIYOR’’
Hakan Taş, “Bu sebeple Almanya’da yaşamak istiyorlar. Almanya ise kendilerine burada kalma, yaşama hakkı maalesef tanımıyor. Biz buraya gelen insanların güvenli bir şekilde kabul görmesini, güvenli bir şekilde yaşamalarının sağlanmasını istiyoruz. Maalesef federal hükümet bu bağlamdaki duyarsızlığını koruyor. Irkçılığını sürdürüyor. Bence Avrupa Birliği genelinde mültecilere yönelik yeni bir politika belirlenmeli. Mültecilerin buraya gelip Avrupa Birliği sınırları içerisinde rahat hareket edebilme haklarının kendilerine tanınması gerekiyor. Bunun öncülüğünü, Almanya’nın bir an önce yapması gerekiyor” dedi.
(İHA)