Merkel'i memnun eden Anayasa Mahkemesi kararı; Yunanistan yapısal reform baskısı altında; Suriye petrolünü satacak müşteri arıyor; İran'da 'eşcinsel yok ama eşcinsel idamı var'; İngiltere'de zengin vergisi tartışması
Abone olMerkel memnun
Financial Times, Almanya Başbakanı Angela Merkel söz verdi diye yazıyor: ''Euro başarısızlığa uğramayacak.''
Gazete, Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nin dün açıkladığı kararında, euro bölgesinin borç krizindeki ülkelerine Berlin hükümeti tarafından sağlanan fonların yasal olduğuna hükmettiğini, ve Başbakan Merkel'in kararı memnuniyetle karşıladığını bildiriyor.
Fakat Financial Times, konuya ilişkin baş yazısında, kararın gelecekte yeni problemlere yol açabileceğine dikkat çekiyor.
Çünkü mahkeme, Merkel hükümetinin Yunanistan'a sağladığı desteğin yasal olduğunu söylemekle birlikte, gelecekte euro bölgesinde yeni kurtarma paketlerine ihtiyaç duyulursa, Almanya'nın buna katkısını garanti etmeden önce parlamentonun bütçe komisyonunun onayının alınması gerektiğini şart koşuyor.
Financial Times, 17 üyeli euro bölgesinde kriz yönetiminin bu sebeple daha yavaş ve karmaşık bir hal alabileceğine işaret ediyor.
Yunanistan'a baskı
Borç krizinin göbeğindeki Yunanistan'a ilişkin haberindeyse Financial Times, Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un kamu sektöründe işten çıkarmalara derhal başlayacağını duyurduğunu yazıyor.
Gazete, Yunanistan'a kredi veren ülke ve kurumların Atina hükümetinin yapısal reformları geciktirmesine göz yummayacakları uyarısını yaptıklarını ve Sosyalist hükümet üzerinde uluslararası baskının arttığını belirtiyor.
Yunanistan hükümeti, kredi anlaşması çerçevesinde, 2014 yılına değin kamu sektörünün yüzde 20'sine denk düşen 150 bin çalışanı işten çıkartacağını vaadetmişti.
Financial Times, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin, şayet Atina üzerine düşen ödevi yapmazsa, bu ay verilmesi planlanan 11 milyar dolarlık kredi diliminin askıya alınabileceğini söylediğini bildiriyor.
Alman bakan, Uluslararası Para Fonu IMF, Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası'ndan uzmanların Yunanistan'la ilgili hazırladığı ilerleme raporunun kararı etkileyeceğini söylüyor.
Paris'ten Suriye'ye kınama
Guardian, Suriye'de protesto gösterilerinin ölüm bilançosu artarken, Fransız hükümetinin Beşar Esad rejimini açıkça insanlığa karşı suç işlemekle itham ettiğini ve kınadığını bildiriyor.
Dün ülke çapında sayıları 28'e varan Suriyelinin öldürüldüğü haberlerinin geldiğini yazan Guardian, ölümlerin çoğunun Humus'ta meydana geldiğini belirtiyor.
Gazete, Fransa'nın Suriye'ye karşı Avrupa Birliği nezdinde yeni ekonomik yaptırımlar üzerinde çalışıldığını açıkladığını kaydederken, Financial Times Esad yönetiminin petrolünü satacak müşteri arayışına girdiğini bildiriyor.
Avrupa Birliği'nin geçen haftadan itibaren Suriye'nin ham petrolünü satın almayı bıraktığını yazan Financial Times, Suriye Maliye Bakanı'nın ''Alternatif alıcılar arıyoruz. Rusya, Çin ya da Malezya olabilir.'' dediğini aktarıyor.
Gazete, günde yaklaşık 150 bin varil petrol ihraç eden Suriye'nin üretiminin diğer üreticiler yanında mütevazı kaldığını hatırlatıyor.
Fakat Financial Times'ın görüşlerini aktardığı insan hakları savunucuları, Esad hükümetinin döviz kaynaklarının giderek eridiği bir ortamda, günde yaklaşık 16 milyon dolar gelir sağlayan petrol ihracatının küçümsenmemesi gerektiğini söylüyorlar.
Gazete, yaptırım öncesinde Suriye petrolünün neredeyse tamamının -yüzde 96'sının- alıcısının Avrupa Birliği olduğuna dikkat çekiyor.
Ancak Suriyeli Bakan Muhammed el-Jleilati, yaptırımın bir sorun olmayacağını savunuyor.
'Eşcinsel yok, ama eşcinsel idamı var'
Independent gazetesi, eşcinsellerin zulme uğradığını söylediği İran'da son olarak üç erkeğin sodomi suçlamasıyla asılarak öldürüldüğünü bildiriyor.
Gazete, resmi makamların idam sebebini fiili livata olarak duyurduğunu ve üç erkeğin pazar günü ülkenin güney batısındaki Ahvaz kentinde bir hapishanede idam edildiğini belirtiyor.
Independent, bu idam cezalarının 2007 yılında İran'da eşcinsellik diye bir şey olmadığını ilan eden Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın sözleriyle çeliştiğine dikkat çekiyor.
Gazete ayrıca, İran'ın dünyadaki en yüksek idam oranlarından birine sahip olduğunu yazıyor.
Independent'a göre sadece bu yıl içerisinde İran'da 180'i aşkın mahkum idam sehpasına çıktı. Gazete geçen pazar üç eşcinselin yanısıra Ahvaz'da üç başka adamın da hırsızlık, tecavüz ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından idam edildiğini bildiriyor.
Vergilendirmeli mi, vergilendirmemeli mi?
Times gazetesi, İngiltere'de yılda 150 bin sterlinin üzerinde kazananlara getirilen yüzde 50'lik verginin en azından bu yıl içerisinde değiştirilmesinin gündemde olmadığını bildiriyor.
Dün ülkenin 20 iktisatçısı Maliye Bakanı George Osborne'a ortak bir çağrıda bulunmuş ve ekonominin canlandırılması için bu vergiyi indirmesinin gerekli olduğunu savunmuşlardı.
Ancak Times, resmi tahminlerin üst gelir grubuna getirilen bu ek verginin beş yılda hükümetin kasasına 13 milyar sterline yakın para sokacağını gösterdiğini ve hükümetin sözkonusu vergiyi değiştirmeyi bu yıl düşünmediğini aktarıyor.