İngiltere'de gazeteler bugün Mısır'da kötüleşen siyasi durumu, bir sene önce Taliban'ın öldürmeye çalıştığı Pakistanlı kız öğrenci Malala Yusufzay'ın hayatını ve el-Kaide'nin liderlerinden el-Libi'nin Libya'da yakalanışını ele alıyor.
Abone olİngiltere'de gazeteler bugün Mısır'da kötüleşen siyasi durumu, bir sene önce Taliban'ın öldürmeye çalıştığı Pakistanlı kız öğrenci Malala Yusufzay'ın hayatını ve el-Kaide'nin liderlerinden el-Libi'nin Libya'da yakalanışını ele alıyor.
Financial Times gazetesinde Mısır'la ilgili bir makale kaleme alan Borzou Daraghi'nin kullandığı başlık: "Mısır'daki tehlikeli düellonun sonu henüz görünmedi."
Mısır'da dün yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekerek başlayan makale, bunun ülkenin siyasi rotasında belirsizlik yarattığını söylüyor.
Daraghi makalesinde, Mursi'nin iktidardan devrilmesinin üstünden geçen üç ayda Mısır'da tarafların çıkmaza girdiğini söylüyor ve kişilerin bu rotada ilerlemenin doğuracağı sonuçları anlamak için genel duruma ivedilikle bakmaları gerektiğini ekliyor.
Daraghi, şiddet olaylarının ve kaosun Mısır'ı ıstırap ve zarurete sürüklediğini belirtiyor.
Pakistan Taliban'ı: 'Malala düşmanımız ve onu defalarca yine hedef alacağız'
Telegraph gazetesi, Pakistan Taliban'ının Pakistan'da kızların eğitimini savunan Malala Yusufzay'ın bir daha hedef alınacağını söylediğini aktarıyor.
Bir yıl önce suikast girişiminden yaralı kurtulan Malala'nın Taliban'la diyaloğa girilmesi gerektiğini söylediğini de yazan Telegraph, Pakistan Taliban'nından bir sözcününse "İslam'ı baltalamaya çalışan laik girişiminden dolayı" kızın hedef olarak görülmeye devam edileceğini söylediğini aktarıyor.
Telegraph, kendilerine konuşan Şahidullah Şahid'in "Malala'nın kendisine karşı değiliz, bizim derdimiz onun temsil ettiği fikirlerle. Dinimize karşı kampanyalar yürütenler, kendisinin laik fikirleriyle yaptığı gibi İslam'ı eleştirenler, bizim düşmanımızdır. Bu yüzden de onu defalarca daha hedef alacağız." dediğini yazıyor.
Suriye'nin kimyasal silahları
Independent gazetesi, Suriye'de iç savaşın devam ettiği bir dönemde dün 'nadir rastlanan bir övgü' duyulduğunu yazıyor.
Gazete, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Suriye hükümetinin kimyasal silahlarının imhası konusunda göstermiş olduğu iş birliğinden dolayı övgüyü hak ettiğini söylediğini aktarıyor.
Times: El-Libi İngilizlerden kaçtı
Times gazetesi, hafta sonunda Amerikalı komandoların Libya'da gerçekleştirdiği bir operasyonda yakalanan el-Kaide liderlerinden Ebu Enes el-Libi'nin 1995 yılında İngiltere'ye iltica talebinde bulunduğunu, ve Amerikalıların uyarılarına rağmen kendisine mülteci olarak sığınma hakkı tanındığını yazıyor.
Gazete ayrıca kendisinin FBI'ın talebi doğrultusunda Nairobi'deki ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırının ardından 1999 yılında İngiltere'nin Manchester şehrinde bulunan terörizm suçları polislerince tutuklandığını ve uyarılara rağmen serbest bırakıldığını aktarıyor.
Times, el-Libi'nin bundan sonra İngiltere'den ayrıldığına dikkat çekiyor.
Independent: 'Greenpeace 'insafsız' Rusya'ya karşı'
Independent gazetesi, çevreci eylemcileri Rusya tarafından tutuklanıp korsanlıkla suçlanan Greenpeace'in ülkeyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava edeceğini açıkladığını söylüyor.
Gazete, Greenpeace çevre örgütünün avukatı Sergei Golubok'un 28 eylemci ve iki gazetecinin tutuldukları hücrelerin soğuk ve 'insanlık dışı' halde olduğunu söylediğini aktarıyor.
Guardian: Azerbaycan'da Aliyev'e karşı muhalefetten ortak aday
Guardian gazetesi, Azerbaycan'da yarın yapılacak seçimler öncesinde üçüncü dönem cumhurbaşkanı olarak seçilmesi olası olarak görülen İlham Aliyev'e karşı muhalefetin ortak bir aday belirlediğini yazıyor.
Muhalefetin seçimleri gayri meşru olarak nitelediğini aktaran Guardian, ortak adayın Jamil Hasanlı olduğunu okuyucularıyla paylaşıyor.
Guardian'ın haberine göre Hasanlı ülkede sadece iki yıl cumhurbaşkanlığı yapacağına, ve 'gerçek demokrasiye' geçilmesinin ardından da ülkeyi yeni seçimlere götüreceğine söz verdi.