BIST 9.978
DOLAR 35,49
EURO 36,48
ALTIN 3.081,85
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

8 bin öğretmen açıkta kaldı

Kadro fazlası nedeniyle sınıf öğretmenliğinden zihinsel engelliler öğretmenliğine geçirilen 8 bin kişinin alan değişikliği iptal edildi.

Abone ol

Öğretmenler hizmet içi eğitimle göreve devam etmek istiyor.

Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan 4+4+4 sistemi hata vermeye devam ediyor. Yeni sistemle birlikte geçen yıl 50 bine yakın sınıf öğretmeni açıkta kalmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı bu öğretmenleri mağdur etmemek için 17 Nisan 2012 tarihinde sınıf öğretmenlerine alan değişikliği hakkı getirdi. Öğretmenler sevdikleri ve yeterli oldukları alanlarda tercih yaptılar. Teknoloji ve tasarım öğretmenliğini tercih edenler 90 saat, zihinsel engelliler öğretmenliğini seçenler ise 96 saatlik eğitim görüp sertifika aldılar.

Taraf'ın haberine göre, öğretmenler yeni alanlarında eğitim verirken, uygulamayla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı çokça eleştirildi ve süreç Danıştay’a taşındı. Danıştay İkinci Dairesi, 12 Nisan 2013 gün ve E.2012/12121 sayılı kararıyla, öğretmenlerin herhangi bir eğitim almadıkları ve uzmanlık gerektiren zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği ve teknoloji tasarımı alanına, alan değişikliği yoluyla atanmalarını hukuka aykırı buldu. Bu alanları tercih eden 8 bin 292 öğretmene ise bulundukları ilçelerde sınıf öğretmenliği açığı varsa isterlerse buraları tercih edebilecekleri söylendi. Eğer açık yoksa eski görev yerlerine dönmeleri istendi. Ancak döndükleri yerlerde kontenjan açığı bulunmayan öğretmenler için sıkıntılı günler başladı.

ÇÖZÜM: HİZMET İÇİ EĞİTİM

Alan değişikliği iptali mağduru öğretmenler sosyal medyada örgütlendi. Mağdur öğretmenler yarın Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın önünde toplanıp basın açıklaması yapacak. Alan değişikliği iptali mağduru Ş.Ö, yeni yerlerine atanan 8 bin 292 öğretmenin; aileleri ile birlikte 40 bine yakın insanın mağdur edildiğini belirtti. Ş.Ö sözlerine şöyle devam etti: “Yetersiz olduğumuz gerekçesiyle bizi eski görevimize gönderenler, bakanlık müfettişlerinin teftişinden aldığımız notlara baktılar mı? Kurum müdürlerimizin bizim için nasıl sicil doldurduğuyla ilgili bir fikirleri var mı? Bu işi yapamadın demek farklıdır yapmaya yetkin yok demek farklı. Madem yetkimiz yok neden bizi bu branşa atadılar? Bu işin bir an önce çözümünü bekliyoruz ve bu da çok basittir. Bizlere hizmet içi eğitim vererek bulunduğumuz branşta kalmamızı sağlayabilirler.”

Bir önemli sorun da öğrencilerin ne olacağı. Zaten kısıtlı sayıda zihinsel engelli öğretmenliği mezunu bulunuyor.

Mezun öğretmenler ise daha dolgun ücret verdiği için özel eğitim kurumlarını tercih ediyor.

ÖĞRENCİLERLE NASIL İLETİŞİM KURACAKLAR

Geçen sene alan değişikliği ile giderilen zihinsel engelliler öğretmenliği ihtiyacı şimdi ücretli öğretmenlerle doldurulmaya çalıyor. 540 saatlik zihinsel engelliler sınıfı öğretmenliği sertifika programı almadığı gerekçesiyle görev yerlerinden alınan öğretmenlerin yerine ise herhangi bir lisans programı bitiren üniversite mezunu kişi de sertifika aramaksızın ücretli öğretmen olarak getirilebilecek. Zihinsel engelli öğrencilere bu alandan mezun olmamış öğretmenlerin bile ders vermesine karşı çıkılırken, eğitim fakültesi mezunu olmayan kişilerin özel gayret ve bilgi gerektirecek öğrencilerle nasıl iletişim kuracağı merak konusu.