BIST 9.619
DOLAR 33,99
EURO 37,87
ALTIN 2.822,75
HABER /  GÜNCEL

8 Ağustos Basın Özeti

İngiliz bankası 'haydutluk' suçlamasına yanıt verdi, İngiltere'de 'Altın Olimpiyat' sevinci, Çinli atletler kıskanılıyor mu?, İran'dan Suriye uyarısı: Direniş eksenini parçalatmayız

Abone ol

Standard Chartered savunmaya geçti

Amerikalı yetkililerin önde gelen İngiliz bankalarından Standard Chartered'ı İran kaynaklı 250 milyar doları yasaları çiğneyerek akladığı suçlaması dün İngiltere gündemine bomba gibi düşmüştü.

Financial Times, yaptırım politikasını yıllardır delmekle suçlanan bankanın tepkisini bugün manşetine taşıyor.

Gazeteye göre Amerikalı mali müfettişlerin iddialarına sert tepki veren Standard Chartered, işlediği söylenen suçun ''küçük muhasebe hatalarından'' ibaret olduğunu açıkladı.

Amerikalı yetkililer, bankayı ''haydut bir kurum'' diye nitelemişlerdi ve Independent, konuyla ilgili haberin başlığında, bankaya yöneltilen bu suçlamanın ardından borsadaki değerinin yaklaşık dörtte birinin bir çırpıda silindiğini bildiriyor.

Independent, Standard Chartered'ın güçlü bir savunmaya geçtiğinin anlaşıldığını, fakat gene de büyük bir para cezasının yolda olduğuna inanan yatırımcıların bankanın hisselerini elden çıkarmayı yeğlediğini yazıyor.

Gazetenin görüş aldığı bir ekonomiste göre Amerikalı yetkililerin vereceği ceza 1 buçuk milyar doları bulabilir.

'Altın Oyunlar'

Guardian'ın manşetinde iri puntolarla ''İngiltere'nin Altın Oyunları'' diye yazıyor.

Zira Olimpiyat Oyunları'nda dün itibariyle 22'si altın toplam 48 madalya toplayan ev sahibi İngiltere daha şimdiden 1908'den bu yana kazanmış olduğu en fazla Olimpiyat madalyasına ulaşmış oldu.

Independent'ın ön sayfasında, birbirine sarılmış iki sporcunun fotoğrafı var. Gazete, İngiltere'nin ''Olimpiyat ailesinden'' geldiklerini yazıyor.

Erkek triatlonunda İngiltere'ye altın kazandıran İngiliz atlet Alistair Brownlee'nin çıktığı kürsüde bronz madalya alan rakibi, öz kardeşi Jonathan'dan başkası değildi.

Independent, 22 yaşındaki Jonathan ile iki yaş büyük ağabeyi Alistair'ı bir arada madalya kürsüsünde gören mutlu anne babanın gördükleri manzarayı ''Gerçek değil'' diyerek anlatmaya çalıştığını yazıyor.

Independent'ın satırlarına göre kesin gerçek olan bir şey varsa, iki kardeşin de haftada 40 saat idman yaparak Olimpiyatlar'a olağanüstü bir disiplin içinde hazırlanmış olması.

Çin'i 'çekemeyenler'

İngiltere madalya sıralamasında üçüncü ülke olarak yerinden memnun olabilir fakat Çinli atletlerin topladığı madalya sayısının yanına bile yaklaşamıyor. Çin, 34'ü altın toplam 73 madalya ile en önde.

Fakat bu başarıyı çekemeyenler mi var? Guardian, elde ettikleri başarıdan dolayı kendilerini tebrik etmek yerine öfke duyulduğunu söyleyen Çinlilerin şikayetlerini aktarıyor.

Guardian, Çin kadın hokey takımının Japonya karşısında yenilgiye uğradığı dünkü maçtan iki Çinli seyircinin görüşlerine yer veriyor.

İngiltere'de eğitim gören Çinli üniversite öğrencileri, maç boyunca Japonya için muazzam tezahürat yapıldığını ve seyirci kitlesinin gönlünden Çin'in kaybetmesinin geçtiğinin belli olduğunu söylüyorlar.

Öğrencilerden biri, ''Pekin'deki Olimpiyatlar'ı da izledim. Böyle değildi. Biz Çinliler başka takımlara daha dostça davrandık.'' diyor.

'Direniş ekseni'

Suriye krizine ilişkin haberlerde, İranlı üst düzey elçinin dün Şam'a yaptığı ziyaret gazetelerin ortak konuları arasında. Daily Telegraph, ''İran'dan Esad'a övgü'' diye yazıyor.

Şam'da Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşen İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Said Celili, Suriye'nin "direniş ekseni"nde önemli bir yeri olduğunu ve hiçbir biçimde bu eksenin parçalanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Daily Telegraph'a göre Suriye'nin önemli bir bölgesel ittifakın parçası olduğunu söyleyen İranlı yetkilinin "direniş ekseni" tanımlaması içerisinde İran, Suriye, Lübnan'daki Hizbullah ve Gazze'deki Filistinli İslamcı örgüt Hamas var.

Fakat gazete, Hamas'ın Şam'daki varlığına son verdiğini hatırlatarak, sözkonusu eksenden bir kopmanın yaşandığı görüşünde.

Tahran'da toplantı

İki haftadır televizyonlarda görülmeyen Esad ilk kez Celili ile görüşmesi sırasında görüntülendi. Suriye devlet televizyonu Başkan Esad'ın "Suriye hükümetinin ve halkın ülkeyi teröristlerden temizleme" konusundaki kararlılığına vurgu yaptığını bildiriyor.

Guardian, İran'ın Perşembe günü Suriye sorunu ile ilgili uluslararası bir toplantı yapmasının beklendiğini bildiriyor. Gazeteye göre Lübnan daveti geri çevirmiş olsa da başka altı Arap ülkesinin Tahran'a temsilci göndereceği ve aynı zamanda Pakistan, Venezuela, Hindistan, Kazakistan, Çin ve Rusya'nın da daveti kabul ettiği bildiriliyor.