BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

7.Sınıf öğrencileri dikkat!

SBS'de yine değişiklik! 2013'te sınavalara girecek olanlar dikkat, işte ayrıntılar..

Abone ol

Bu yıl 7'nci sınıfta olup, gelecek yıl sınava girecek öğrenciler SBS'de tam puan alsa bile okul notlarının ortalaması 92 ve altında ise İstanbul'daki ilk 5 okula girmeleri zor (İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi, Atatürk Fen Lisesi, Kabataş Lisesi İngilizce-Almanca).


Seviye Belirleme Sınavı'nın önümüzdeki yıldan itibaren puan sistemi değişiyor. SBS'de tüm soruları çözenler 700 tam puan alacak. Öğrencilerin üç yılda aldığı puanlar ve SBS puanı toplanıp, 2'ye bölünerek, SBS yerleştirme puanı oluşturulacak. Burada da okul notları büyük önem kazanacak. Örneğin 6.sınıfta yıl sonu başarı puanı 80 olan bir öğrenci, 7 ve 8'inci sınıflarda 100 alsa bile Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) 490 gelecek. Yani öğrenci tüm derslerin puanları yansıtıldığı için yetenek gerektiren Beden Eğitimi ya da Müzik derslerinde düşük not almışsa dilediği liseye girme şansını yitirecek.

Bakanlığa rapor verildi

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği (üyesi olan vakıf okullarının) hazırladığı raporu Milli Eğitim Bakanlığı'na verdi. Okul ve velilerin başını ağrıtacak bu uygulama konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'na sistemin sakıncalarıyla ilgili bir rapor hazırlayarak, "adaletsiz" olacak bu sistemden vazgeçilmesi uyarısında bulundular.

Sistem çok sakıncalı

Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı): Bu sistem sakıncalı. Veliler de okullar da henüz haberdar değil. Yarın öbürgün "Bakanlık bunu nasıl yaptı?" diyebilirler. Milli Eğitim Bakanlığı da bir tedbir düşünüyor olabilir. 100'lük sistem son derece sakıncalı. Ya üniversiteye girişte uygulanan ağırlıklı yıl sonu başarı puanı gibi hesaplama yapılmalı. Okulun sınavda elde ettiği başarıya endekslenmeli. Ya da sadece sınav puanına bakılmalı. Hepsinden önemlisi Türkiye bu sınavlardan kurtulmalı. Bu sınav sistemi, Türkiye'nin canına okuyor. Gerekirse Anadolu liselerinden vazgeçilmeli.

Notları yüksek tutan avantajlı

Bir öğrenci 6.sınıfta 80 yıl sonu başarı puanı elde etmiş olsun. 7 ve 8'inci sınıfta 100 yıl sonu başarı puanı elde etse ve 8. sınıf sonunda SBS'de tüm soruları çözüp 700 tam puan alsa bile yerleştirme puanı (80+100+100+700)/20=490 olacak. Bu son derece başarılı çocuk dilediği yere giremeyecek. Ancak, velisini kaçırmak istemeyen ya da yüksek başarı ile öğrenci toplamaya çalışan başka bir okul bu öğrencinin notlarını tamamen 100 verirse öğrenci dilediği okula girmiş olacak.

Bu durum bazı okullarda notların yükseltilmesine teşvik ediyor. Notları yüksek tutan okullar öğrenciler için avantaj hale gelecek.

Kendi okulunda YBP'ye (Yıl Sonu Başarı Puanı) göre birinci olan öğrenci her üç yıla ait YBP'si 100 olmadığı takdirde sınavdan tam puan alsa bile OYP'si (Ortaöğretime Yerleştirme Puanı) tam puana ulaşamayacak. Özellikle şu anki 6. sınıf öğrencilerinin bu durumu telafi etme şansı ortadan kalkmış durumda. Hoşgörülü ve rahat puan veren okullar bu durumdan kazançlı çıkacak, disiplinli ve hassas puan veren okullar ise öğrencilerin şansını yitirmesine neden olacak. Öğrenciler sürekli not kaygısı yaşayacak. Sistem gittikçe zedelenecek.

Öğretmenler Odası

Bugünden itibaren Salı ve Perşembe günleri bu sütun öğretmenlere ait olacak. hurriyetegitim.com'da "Öğretmenler Odası" na sizleri bekliyoruz. Meslek ya da günlük hayatla ilgili bilgilerinizi burada paylaşıp, videoları izleyip, size özel etkinlikleri takip edebilirsiniz. Mesleğinizde karşılaştığınız sorun ya da kariyer planları ile ilgili merak ettiklerini bize yazın. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nde bir uzman sorularınızı yanıtlayacak. En kısa zamanda sizleri hurriyetegitim.com'da "Öğretmenler Odası"nda ağırlamayı bekliyoruz.

Soru: 2010'da öğretmen olarak atanınca o kadar sevindim ki! Ancak asıl sorunlar o zaman başlıyormuş. MEB'in özür durumu atamaları var. Eşi bankacı olan öğretmenlere bu hak bu yıl verilmedi. Eşi bankacı olan ben ve benim gibi diğer öğretmenler eşlerinin yanlarına tayin olamıyor.
Yanıt: Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az 3 eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları eğitim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. Özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler yaz tatilinde yapılır