Lisans Yerleştirme Sınavları’na giren toplam 946 bin 252 adaydan 161’inin sınavı geçersiz sayıldı. Sınavsız geçişle üniversiteye gireceklerin sayısı ise 78 bin 427.
Abone olLisans Yerleştirme Sınavı-LYS'ye giren öğrencilere ilişkin istatistikler belli oldu.
Bu yıl sınava girenlerin 489 bin 280’i lise son sınıf öğrencisi. 115 bin 595’i bir yükseköğretim kurumunda halen öğrenci. 300 bin 205’i ise lise mezunu. Üniversiteli olup tekrar sınava girenlerin sayısı da 32 bin 74. Bu yıl öğrenci kabul edecek devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışı üniversitelerin toplam kontenjanı 1 milyon 6 bin 321. ÖSYM’nin açıklamasına göre sınavsız geçiş için 78 bin 427 aday başvuruda bulundu.
MESLEK LİSELİLER SINAVSIZ ÜNİVERSİTELİ OLABİLİR
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilebiliyor. METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesi anlamını taşıyor. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunuyor.
Ankara, İstanbul veya Eskişehir birer METEB bölgesi. METEB’in en önemli özelliği sınavsız geçişlerde adayın mezun olduğu bölümün bulunduğu il hangisiyse o ildeki tercih edilebilecek ön lisans programlarında önceliğin o METEB bölgesi içinde olanlarda olmasıdır. Üniversite tercihi, elde edilen puanın doğru kullanılması adına çok önemli. Mutlaka alternatif olarak değerlendirdiğiniz üniversitelerdeki öğrencilerin görüşlerine başvurun. Hayal kırıklığına uğramamak için özellikle üniversite öğrencilerinin yaşadığı zorlukları ve olumsuz durumları sorun. Günümüzde maalesef tıp fakültelerinde okuyan birçok öğrenci kalabalık amfilerde ders görmek durumunda kalıyor. Dolayısıyla tıp fakültesi tercih etmeyi planlıyorsanız üniversitelerin kontenjanlarına özellikle dikkat edin. Ayrıca tıp eğitiminde klinik tecrübenin önemi göz önünde bulundurulduğunda, üniversite hastanelerinin kalitesi ve hasta yelpazesinin genişliği de tercih için önemli bir kriter olmalı. Öte yandan her bölümde olduğu gibi tıp fakültesi tercihinde de akademisyen kalitesi ve ideal öğrenci-akademisyen ilişkileri en önemli ölçütlerden olmalı.