BIST 9.890
DOLAR 35,32
EURO 36,75
ALTIN 2.960,27
HABER /  GÜNCEL

76 yıllık bitmeyen dava

Uşak'ta bir toprak davası tam tamına 76 yıl devam ediyor. Halen bitmeyen anlaşmazlık toprak paylaşımından kaynaklanıyor.

Abone ol

Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Kıran köylüleri ile hak iddia ettikleri arazinin değişen sahipleri arasında 76 yıl öncesine dayanan dava, halen sonuçlanamadı.

Alınan bilgiye göre, Eşme'nin Kıran köyüne 1.5 kilometre mesafede bulunan ve geçmişi 1927 yılına dayanan arazideki uyuşmazlık için ilk dava, 1930 yılında açıldı.

Köylülerin kendi arazisi olduğunu iddia ettikleri alan için Kıran Muhtarlığı önce Yorgi ailesi, daha sonra İzmirli Şerif Paşa ve Başçavuşoğullarından Ramazan Ağa, son olarak da Mehmet Şahin ile davalık oldu.

Ancak bu davaların hiçbirisini kazanamayan Kıranlıların son umudu, 1987 yılında Eşme Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtıkları ve halen devam eden son davaya bağlandı. Arazinin hazineye ait olduğu görüşünde direnen köylülerin, merayı hayvan otlatmak için istedikleri kaydedildi.

76 yıldan beri süren ve en son 200 dönümü dava konusu olan araziyi 1987 yılında ihale yoluyla alan Mehmet Şahin (76), yıllardır arazi üzerinde hak talep eden Kıran köylülerinin, 1951 ve 1964 yıllarında aynı davadan men edildiklerini söyledi.

Şahin, şöyle konuştu: ''Şimdi de sahibi olduğum 200 dönümlük tapulu araziyi, hazineye ait olduğunu iddia ederek, mahkeme yoluyla almaya çalışıyorlar. Dava, Kıran köylülerinin yıllardır tapusu bulunan araziyi hazinenin olduğunu iddia etmelerinden uzadı. Geçmiş yıllarda sınırların belli olmamasından ve araya göletin girmesinden dolayı dava uzunca süre sürüncemede kaldı. Köylülerin elinde hiçbir belge yok. Nasıl bu kadar zamandır hak iddiasında bulunuyorlar, anlamak mümkün değil. Köylülerin tek amacı, arazide hayvanlarını otlatmak.''

Kıran Köyü Muhtarı Ramazan Sezer ise Mehmet Şahin'e ait arazinin 2 dönümünün gölet altında kaldığını, eski ince yol denilen sınırın kendi dayanakları olduğunu, buradaki yerin Kıran köyüne ait bulunduğunu söyledi.
Mahkemenin devam ettiğini bildiren Sezer, ''Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız'' dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Takmak köyü (O dönem Eşme ilçesinin bulunduğu yer) sınırları içinde bulunan 76 yıllık dava konusu mera tabir edilen arazi, 1927 yılında Takmak (Eşme) halkından Başçavuşoğulları lakabıyla anılan aileden Ramazan Ağa ve diğer kardeşleri üzerine tapuya kaydedildi.

Toplam 2 bin dönümlük arazinin, Başçavuşoğulları ailesine geçişi ve sonrası şöyle gerçekleşti: 1920'li yıllarda Manisa'nın Alaşehir ilçesinde toptan
bakkaliyecilik yapan Yorgi ailesi, Alaşehir'den Uşaklı bir tüccara sattığı darıyı, karayolundan deve kervanı ile Uşak'a yola çıkardı. Kervan Takmak'dan geçerken, savaş yılları sonrasının yokluk dönemi nedeniyle Takmak halkı, darıyı satın almak istedi. Satış oldu, ancak halktan istenen nakit para toplanamadı.

Bunun üzerine durumu iyi olan Başçavuşoğlu Ramazan Ağa ve yakınları, dava konusu araziyi, vatandaş adına Yorgi ailesine teminat gösterdi. Böylelikle arazinin 1300 dönümü Yorgi ailesine devredildi. Yorgi ailesi ise İzmir'de toptan bakkaliyecilik yapan Şerif Remzi Reyent'e (Şerif Paşa) araziyi borçları nedeniyle sattı. Ancak Yorgi ailesinden İzmirli Şerif Paşa üzerine tapu devir işlemi yapılırken, Yorgi'nin üç çocuğunun imzasının bulunmadığı belirlendi. Eşme Asliye Hukuk Mahkemesi'nin Yargıtay onayı gören kararında da (1962) belirtildiği arazinin 600 dönümü hazineye intikal etti. 700 dönüm Şerif Paşa'nın ailesinde kaldı.

Arazinin geriye kalan 700 dönümü ise Başçavuşoğlu Ramazan Ağa'nın yakınlarından Süleymanoğlu Baki'nin oğlu Mustafa Aydın'a, buradan da Aydın'ın mirasçısı Dudu Aydın'a geçti. Dudu Aydın'ın arazisinin 200 dönümünü de 1987 yılında, ihale yoluyla Mehmet Şahin'e satıldı.