BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

75 bin aileyi kurtaracak proje

Hükümet Güneydoğu'da sessiz sedasız önemli projelere imza atıyor. Şanlıurfa'da çoraklaşan araziler böyle kurtarılacak..

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Şanlıurfa'da kullanılamaz hale gelen 500 bin dönüm arazi kapalı drenaj sistemi yeniden kazanılacak. 75 bin çiftçiye hayat verecek proje 2012 sonunda hizmete gierecek..

Gazeteci-yazar Hadi Özışık'ın BEST FM'de sunduğu "Konuşan Türkiye" programına telefonla katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, terörün pençesindeki Güneydoğu'da çiftçilere müjdeli haberler verdi.

REFORMLAR ENGELLENMEK İSTENİYOR

Programın başında Özışık, Eker'e terör saldırılarına bölge halkının nasıl baktığını sordu. Bakan Eker de bölge halkının ortamdan son derece rahatsız olduğunu belirterek terörün gayesinin demokratikleşme yolundaki reformları engellemeye yönelik olduğunu söyledi.

OHAL'E RAĞMEN TERÖR AZDI

Güneydoğu'nun ekonomik anlamda ihmal edildiğini ifade eden Eker, bu tür saldırıların bedelini gariban vatandaşın ödediğini açıkladı. Bahçeli'nin "OHAL ilan edilsin" önerisine de cevap veren Eker, "26 yıl OHAL vardı. Terör ona rağmen vardı." diye konuştu.

AÇILIM BİR SÜREÇTİR

Özışık "açılım biti mi? Açılımın içinde ne var? Niye sonuca varılamadı?" gibi soruları Eker'e yöneltti.

Açılımın bir süreç olduğunu vurgulayan Eker, amacın birlik beraberlik duygularının pekişmesi ve vatandaşların aidiyet duygularının gelişmesine yol açan uygulamalar olduğunun altını çizdi. Eker sözlerine şöyle devam etti:

"Dil kursları 2004 ylında açıldı. Vatandaş para verip dil öğrenmek için para verdi ama pratikte faydası olmladı. Üniversitede kürt dili ve edebiyatı açılmasına fırsat tanındı.  Yasakları sürdürmenin anlamı yok. Herkesin rahatlıkla ulaşabildiği bilgilere kendi vatandaşından esirgemesi aidiyet bağlarını zayıflatır."

500 BİN DÖNÜM ARAZİ YENİDEN TARIMA KAZANDIRILACAK

Şanlıurfa'da suyun yanlış kullanımından dolayı 500 bin dönüm arazinin kullanılamaz hale geldiğine dikkat çeken Eker, kapalı drenaj sistemi ile bu toprakların en geç 2012 sonuna kadar kullanıma açılacağını söyledi. Eker projeyle ilgili kamuoyuna bilgiler aktardı:

"Üretim yapılamadığı için yıllık 95 milyon lira kayıp var. Proje su kapalı drenaj sistemi yapıyoruz. 41 bin dekar alanı tekrar tarıma kazandıracağız. 82 milyon TL para harcayacağız. Üretime geçtiğinde 1 yılda kendini amorti edecek. Kendi milli bütçemizden bir şey. 75 bin çiftçi 50 bin hektar alanı işliyor. Bu da 500 bin dönüm arazi demek. Bu insanların üzerinde yaşadıkları topraklarda hayat kalmamış. O aileler yeniden işine gücüne kavuşacak. Bu toprakları tarıma kazandırıyoruz."

42 VİLAYETTE AB FONLARI İÇİN AJANS KURULDU

AB'nin sunduğu Kırsal kalkınma fonundan da yararlandıklarını sözlerine ekleyen Eker, 42 vilayette ajans kurduklarını belirtti.

Proje için çekilen paranın yarısını vatandaş ödediğini yarısını da AB ve hükümet olarak karşıladıklarını kaydeden Eker, seracılıkta da iddialı olduklarını şu sözlerle dile getirdi:

SERACILIKTA İDDİALIYIZ

"Çok iddialıyız. Şu anda termal sularla enerji ihtiyacı giderildikten sonra Hollanda seracılarıyla yarışıyoruz. Bunu geliştiriyoruz. Örneğin Diyarbakır'da petrol çıkmayan kuyularda su çıkıyor. O suyu alıp seralara kullanmak gibi projelerimiz var. "