BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,56
ALTIN 3.028,55
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

74 ülkeye yayılan siber saldırı Türkiye'yi de vurdu

74 ülkeye yayılan, az da olsa Türkiye'yi de etkisi altına alan zararlı yazılım "WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı"na karşı kriz masası oluşturuldu. BTK açıklama yaparak yönelik, gerekli önlemlerin alındığını duyurdu.

Abone ol

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından (BTK), 74 ülkeye yayılan, az da olsa Türkiye'yi de etkisi altına alan zararlı yazılım "WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı"na yönelik, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kriz masasının aralıksız çalışmalarını sürdürdüğü ve gerekli önlemleri aldığını açıkladı.

BTK'dan, "WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı"na ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Dünya çapında etki eden, 74 ülkeye yayıldığı bilinen zararlı yazılım siber saldırısının, az da olsa Türkiye'yi de etkisi altına aldığı belirtilen açıklamada, yaşanan sıkıntıların fidye yazılımı bulaşması ve yayılmasından kaynaklandığı ifade edildi.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI
USOM kriz masasının aralıksız çalışmalarını sürdürdüğü ve gerekli önlemleri aldığı vurgulanan açıklamada, görüşlerine yer verilen ve saldırıya yönelik operatörleri uyardıklarını aktaran BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan'ın Twitter paylaşımlarına da yer verildi.

Sayan, Twitter paylaşımında, "Dünya genelinde bir hareketlilik var, saldırıdan en çok etkilenen ülke İngiltere oldu. Zararlı yazılım bulaşması ve ciddi yayılması söz konusu. USOM, kriz koordinasyon merkezinde nöbetine kesintisiz devam ediyor." ifadelerini kullandı.

USOM'un, twitter hesabından da saldırıya dair şunlar paylaşıldı:

"Dünya genelinde Phishing e-postaları ile bulaştırılan Wannacry Ransomware, SMB zafiyetinden faydalanıp iç ağda yayılabiliyor. Güncel olmayan sistemlerde Microsoft dosya paylaşım servisi SMB için MS17-010 güncellemesi gerekiyor. USOM tarafından SMB zafiyetiyle ilgili yayınlanan 21 Mart tarihli bildirimin incelenmesi tavsiye olunur, 'https://www.usom.gov.tr/tehdit/177.html'. USOM zararlı bağlantılar listesini güvenlik cihazlarında tanımlamanız önemle tavsiye olunur. Antivirüslerin güncellenmesi ve merak uyandıran Phising emaillerine yönelik kullanıcıların dikkatli olması önemle tavsiye olunur. Fidye yazılımının bağlantı kurmaya çalıştığı yurt dışı adresler USOM tarafından da altyapı seviyesinde engellenmektedir."

RENAULT GRUBUNA SİBER SALDIRI

Fransız otomobil üreticisi Renault, siber saldırıya hedef olduğunu açıkladı.

Renault grubu tarafından basına yapılan açıklamada, "Cuma gününden itibaren şirket, siber saldırıdan etkilendi. Bu saldırıya karşı konulması için şirket içinde gerekli çalışmalar başlatıldı." şeklinde değerlendirmede bulunuldu.

Siber saldırının şirket veri tabanına verdiği zarar konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

Son olarak İngiltere’nin ulusal sağlık sistemi veri tabanı ile İspanya’da başta telekomünikasyon şirketi Telefonica olmak üzere elektrik şirketi Ibedrola, enerji şirketi Gas Natural, bankacılık grubu BBVA'nın da aralarında bulunduğu ülkenin en önemli şirketleri, siber saldırıya hedef olmuştu. 

ABD, Rusya, Avustralya, Portekiz ve Meksika’daki kamu ve özel kuruluşlar da uluslararası siber saldırıdan etkilenmişti.