BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

700 yıllık köye büyük restorasyon

Tarihi Cumalıkızık Köyü, 20 milyon lira harcanarak baştan aşağı restore ediliyor. Amaç, köyü 3. bin yılda da ayakta tutmak.

Abone ol

Oğuz boylarından Kızıklar tarafından yaklaşık 700 yıl önce Uludağ eteklerinde kurulan ve tarihi dokusuyla bugünlere kadar hiç bozulmadan gelen Cumalıkızık köyü, restore edilerek 3. bin yılda da yaşatılacak.

Tarihi evleri, ortasından su akan taş sokaklarıyla görenleri yüzyıllar öncesine götüren Cumalıkızık'ı 3. bin yıla taşımak amacıyla Bursa'nın merkez Yıldırım Belediyesi, İl Özel İdaresi ve TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından yürütülen proje kapsamında, köyde sit alanı içinde doku bütünlüğü ve karakteri bozulmamış evler, sokak ve meydanlar, 7 bölgeye ayrılarak aslına uygun şekilde restore edilecek.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Türkiye'nin 4. büyük kenti Bursa'da 700 yıldır değişmeden bugünlere gelen Cumalıkızık köyünün, erken Osmanlı kırsal mimarisinin tek örneği olduğunu belirtti.

3. BİN YILDA DA YAŞAYACAK

Cumalıkızık'ın, Osmanlı'nın ilk dönemlerinde kurulan 7 Kızık köyünden biri olduğunu, bu köylerden bugüne kadar gelen tek köyün Cumalıkızık olduğunu anlatan Keskin, ''İşte Cumalıkızık'taki güzelliği, özelliği yaşatabilmek ve 3. bin yıla aktarabilmek adına, belediye olarak bir model proje geliştirdik. Yaşayan Osmanlı köyü Cumalıkızık alt yapısı, meydanları, cumbalı evleri, kadının ayrı erkeğin ayrı çaldığı kapı tokmakları, sokaklarından sulama sularının aktığı özellikli bir yerdir'' dedi.

Keskin, belediye olarak vatandaşların buradaki evlerini dışarıdan hiç kimseye satmamalarını istediklerini, bu kapsamda onlara zaman zaman pansiyonculuk, işletmecilik eğitimleri verdiklerini belirtti.

DÜNYANIN İNCİSİ OLACAK

Cumalıkızık'ta yürütülen projenin sadece fiziki bir proje olmadığına da değinen Keskin, şunları kaydetti:

''Aynı zamanda bir ruh da var projemizde. Safranbolu ve Beypazarı'nda olduğu gibi işletmeciler değil de köylüler tarafından işletilmesini istiyoruz. Zaten pansiyonculuk eğitimi vermemizdeki gaye de bu. Vatandaşlarımız evlerinden çıkmadan yapıyoruz restorasyonları. Maddi açıdan da vatandaşlarımızın sembolik katkıları var. Geri kalan masrafı biz ve proje ortaklarımız karşılıyor. Projemiz bittiğinde değil Türkiye'nin, dünyanın incisi olacaktır Cumalıkızık.''

Keskin, projenin 20 milyon liranın üzerinde bir paraya mal olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.