BIST 10.086
DOLAR 35,30
EURO 36,75
ALTIN 2.995,10
HABER /  EKONOMİ

700 bin işçiye 5 yıl müjdesi!

Yaklaşık 700 bin taşeron işçiyi ilgilendiren yasa tasarısı taslağı tamamlandı. Taşeron işçiler, ek mesai uygulamasından yararlanabilecek.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaklaşık 700 bin taşeron işçisinin merakla beklediği yeni yasa tasarı taslağını büyük ölçüde tamamladı. Yeni taslakta, alt işverenler tarafından üstlenilen hizmet alım süresi 1 yıldan 5 yıla kadar çıkarılacak. Bu yöntemle, firmalar 5 yıla varan ihaleleri kazanma şansı elde edecekler. Aynı taslakta, taşeron işçiler, maaşlarını düzenli olarak alacak, ek mesai uygulamasından yararlanacak ve kadrolu işçilerin yararlandığı tüm haklara sahip olacaklar.

Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuoyunda taşeron işçi olarak bilinen alt işverenlerle ilgili yapılacak düzenlemenin ayrıntılarını anlattı. Halen üzerinde çalışılan düzenleme ile, yaklaşık 700 bin taşeron işçinin kadrolu işçilerle aynı haklara sahip olacaklarını ifade eden Çelik, taşeron sisteminde maaşların düzenli ödenmesi, yıllık izin ve çalışma saatleri konusunda bazı sıkıntılar olduğunu söyledi.

Çelik “İşçiler 8 saat çalışması gerekirken 12-14 saat çalıştırılıyor. Yeni dönemde 8 saatin üzerindeki çalışmalar için ek mesai verilmesi zorunlu olacak. Yine, mevcut sistemde taşeron işçileri bir yılı dolmadan işten çıkartıldığı veya başka şirket üzerinden çalıştırılmaya başlandığı için kıdem tazminatı ile yıllık izin haklarını kullanmıyor. Yapılacak düzenleme ile, taşeron işçilerin de yıllık 15 gün izin hakkı olacak. Kıdem tazminatları ise fon aracılığı ile çözülecek” dedi.

Çelik, taşeronluk sistemine disiplin getirmek için ihalelerin süresinin de uzatılmasını planladıklarını ifade ederek, örneğin halen 1 yıl olarak uygulanan hizmet alım süresinin 3 veya 5 yıla çıkarılmasının gündemde olduğunu kaydetti.

Çelik, bu yöntemle işverenlerin ve işçilerin daha uzun dönemli plan yapmalarına imkan verileceğini vurguladı. Bu yöntemle, taşeron işçilere de daha uzun vadeli çalışma ortamı oluşturulacak. Firmaların işçilerle yaptığı sözleşmeler de en az 3 veya 5 yıllık olacak.