AB Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Özcan, 70 bin Türk'ün projeler kapsamında yurt dışına gönderileceğini söyledi.
Abone olAvrupa Birliği Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans) Başkanı Bülent Özcan, şu ana kadar ajansa 2 binin üzerinde proje kabulü yapıldığını belirterek, bu yıl 70 bin kişiyi yurt dışına göndereceklerini söyledi.
Ulusal Ajans Başkanı Özcan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Kurum faaliyetleri hakkında bilgi veren Özcan, Ulusal Ajans'ın yürüttüğü 5 temel programın olduğunu, bu programlar çerçevesinde Avrupa ülkelerinde eğitim almak isteyen ve Türkiye'de AB ile ilgili konularda kendini geliştirmek isteyenlere destek sağladıklarını bildirdi.
-"Erasmus Programı"
Özcan, Ajans bünyesinde 5 temel programdan birinin yüksek lisans eğitimi için Erasmus Programı olduğunu söyledi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın ajanstaki katkılarına da değinen Özcan, AB Bakanlığına bağlandıktan sonra kurum bütçesinin iki katına çıkarıldığını, proje, yararlanış ve yurtdışına gönderme konusunda ciddi bir ivme kazandıklarını vurguladı. Ajansın mesleki eğitimi programına da değinen Özcan, söz konusu programın meslek liselerinde okuyan öğrenciler için olduğunu işaret etti.
Bülent Özcan, "Okul Eğitimi" isimli programın da Ulusal Ajans'ın programları arasında yer aldığını kaydederek, "Tüm ilkokul, ortaokul ve liseyi hedefleyen bir programdır. Öğrencileri AB üyesi ülkelerdeki muadilleri ile buluşturacak bir projedir" dedi. Özcan, Ulusal Ajans'ın gençlik programı da yürüttüğünü hatırlatarak şunları söyledi:
"Gençlik Programı da en önemli projelerimizden birisi. Yaşı 13 ila 30 arasındaki gençleri kapsıyor. İstediği konuda, sporda şiddet, insan hakları ve Türkiye' nin AB sürecindeki rolü gibi konular ya da çevre kültür sanat konularında proje üretilebiliyor. Projelere aktarılan kaynakların yüzde 60'ı AB'den gerisi ise devletimizin desteği ile oluyor."
-"70 bin vatandaşa yurtdışı yolu"
Özcan, 2013 yılında 2 binin üzerinde proje kabulü yapıldığını bildirerek, "Böylece bu yıl 70 bin vatandaşımızı yurtdışına göndereceğiz" dedi. Projeler için Türkiye'nin her yerinden başvuru yapılabileceğine dikkati çeken Özcan, Ulusal Ajansın, Türkiye'nin AB'ye açılan sınır kapısı olduğunu ve Türkiye'de herhangi bir şekilde eğitim almak isteyen veya deneyimlerini orada görmek isteyenler için fırsat olduğunu kaydetti.
-"80 bin proje"
Ulusal Ajansa, kurulduğundan bu yana 80 bin proje başvurusu yapıldığını ve bunların ancak 21 bin 93'nü finanse edebildikleri bilgisini veren Özcan, meslek liselerinden de 3 bin 600 başvuru aldıklarını söyledi. Özcan, "Bu sene 5 bine yakın proje başvurusu aldık ancak 2 bin kadarını destekleyebileceğiz" şeklinde konuştu.
Projeler çerçevesinde ön yargıların kırıldığını kaydeden Özcan, şöyle devam etti:
"AB ülkelerine gidip görmeyen vatandaşların beklentileri büyük oluyor ve bunların önyargılarını kırıyoruz. AB üyesi ülkelerdeki muadilleri ile tanışıp neler yaptıklarını görüp kendi yaptıklarıyla kıyaslama imkanı bulacaklar. Meslek ve kişisel gelişim anlamında deneyimler de kazandırıyoruz. Türkiye'ye karşı olan bazı AB üyesi ülkeler de var, onlar da gelip Türkiye'yi görüyor ve burada insanlarla tanışıyorlar ve birtakım önyargılarını kırıyorlar. Ulusal Ajans yeni dönemde de bakanımızın desteği kazandığı ivmeyi devam ettirecek."