BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00

7 tepe üstündeki 7 şaheser

7 tepe üstündeki 7 şaheser

İstanbul’un ‘yedi tepe’sinecip fazıl kısakürek'in “canım istanbul” şiirinde “yedi tepe üstünde zaman bir gergef işleryedi renk, yedi sesten sayısız belirişler” ifadeleriyle yer verdiği, nazım hikmet'in hasretini “yedi tepeli şehrimde bıraktım gonca gülümü” diyerek dile getirdiği istanbul'un...

7 tepe üstündeki 7 şaheser

İSTANBUL’UN ‘YEDİ TEPE’Sİ

Necip Fazıl Kısakürek'in “Canım İstanbul” şiirinde “Yedi tepe üstünde zaman bir gergef işler
Yedi renk, yedi sesten sayısız belirişler” ifadeleriyle yer verdiği, Nazım Hikmet'in hasretini “Yedi tepeli şehrimde bıraktım gonca gülümü” diyerek dile getirdiği İstanbul'un üzerine kurulduğu Yedi Tepe, Tarihi Yarımada'da bulunuyor.

Roma İmparatoru Konstantin, o dönemde gökyüzünde Güneş, Ay ve 5 gezegenin olduğu gerçeğinden hareketle kenti, yedi tepe üzerine kurdu. Roma gibi Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu da yedi tepeli kentin sınırlarını korudu ve üzerine görkemli yapılarını dikti.

7 tepe üstündeki 7 şaheser

“SUR DIŞI İSTANBUL DEĞİLDİ”

Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun, yaptığı açıklamada, şehrin surun içindeki bölüm olduğunu belirterek, o dönemlerde sur içi dışındaki yerlere asla İstanbul denilmediğini söyledi.

Bunun, günümüzde en çok tartışılan ve yapılan ortak hata olduğunu ifade eden Dursun, “Yedi Tepeli Şehir” olarak bilinen İstanbul'un, tepelerinin nerede olduğunun da tam olarak bilinmediğini kaydetti.

Dursun, “Birine 'İstanbul'un yedi tepeyi say' denildiğinde, 'Bir Çamlıca Tepesi' diye başlar. Oysaki Çamlıca, o dönemde İstanbul değil. Dolayısıyla Çamlıca tepesinde bulunan tepenin Üsküdar hatta Kocaeli yarımadası tepelerinden birisi olduğu gerçeği var. İstanbul'un tepeleri Akrapolis'ten başlayan Edirnekapı'ya kadar giden ve surun içinde olan bölgede bulunan tepelerdir” dedi.

Tarihi Yarımada'da yer alan yedi tepenin üzerinde bulunan yapılar şöyle:

7 tepe üstündeki 7 şaheser

BİRİNCİ TEPE

Tüm zamanlar boyunca kentin kamusal merkezidir, adeta kentin kalbidir. Birinci tepe, Tarihi Yarımada'nın burnundan başlayan, denizden yaklaşık 30-40 metre yüksekliğe ulaşan tepedir. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırılan Topkapı Sarayı, birinci tepenin en hakim noktasında yer alır. Birinci tepe, Bİzans ve Osmanlı imparatorlukları tarafından saray alanı olarak seçilmiştir. Birinci tepede, Topkapı Sarayı, Aya İrini, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii, İbrahim Paşa Sarayı, Milion Taşı, Alman Çeşmesi, Küçük Ayasofya Camisi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Cağaloğlu Hamamı, Yeni Camii, Sirkeci Garı, Bukoleon Sarayı da bulunuyor

7 tepe üstündeki 7 şaheser

İKİNCİ TEPE

Deniz seviyesinden yaklaşık 50 metre kotunda üçüncü tepenin uzantısı olan platformun doğuya doğru uzanan kolunun oluşturduğu tepedir. Birinci tepeye göre yaklaşık 10 metre daha yüksekte olan bu tepede yer alan anıt eserler, Mese-Divanyolu üzerinde ardışık olarak sıralanmıştır. Bu tepede Firuzağa Camii, Kapalıçarşı, Binbirdirek Sarnıcı, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Camii ve medresesi, Nuruosmaniye Camii, Çinili Han, Mısır Çarşısı yer alıyor.