BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.964,50
HABER /  GÜNCEL

7 Temmuz İngiltere basın özeti

Financial Times gazetesi, Pazar günü yapılan referandumla, kurtarma paketinin koşullarını reddeden Yunanistan'a Euro'dan çıkmasını önlemek için son bir şans daha verileceğini yazıyor.

Abone ol

Financial Times gazetesi, Pazar günü yapılan referandumla, kurtarma paketinin koşullarını reddeden Yunanistan'a Euro'dan çıkmasını önlemek için son bir şans daha verileceğini yazıyor.

Gazetenin manşet haberinde özetle şöyle deniyor:

"Atina'ya Euro bölgesi liderlerine yeni bir reform planı sunması için bir şans daha verilecek. Ancak Avrupalı yetkililer, Euro grubu liderlerinin bugün yapacakları zirvede Yunanistan'ı Euro bölgesi içinde tutmaya yönelik görüşmelerin başlamasını kabul etmesinin beklenmediğini söyledi."

'Taviz niyeti yok'

"Avrupa Merkez Bankası da zor durumdaki Yunan bankalarına acil kredi desteğinden yararlanabilmeleri için göstermeleri gereken teminatın miktarını artırdı. Görüşmelere katılan yetkililer, hiç bir alanda taviz verme niyeti olmadığını, iki hafta içinde Avrupa Merkez Bankası'nın elindeki tahvil için ödemesi gereken 3.5 milyar Euro'yu ödeyememesi durumunda Yunanistan'ın temerrüde düşmesini önleyecek bir yol bulunmadığını söylüyorlar. Üst düzey bir yetkili, 'Yunanistan'ın Euro'dan çıkması herkesin dilinin ucunda. Ama kimse söylemiyor' dedi."

Aynı gazetede yer alan başka bir haberde, hukukçuların Avrupa Birliği mevzuatını tarayarak Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasına dayanak oluşturacak bir zemin aradığını belirtiliyor.

Haberde şöyle deniyor:

"Dün istifa eden Maliye Bakanı Yanis Varufakis, bir çok kez AB anlaşmalarında Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasına izin verecek bir madde olmadığını söyledi. Ama bu açıklamaları, AB hukukçularını durdurmadı. Euro bölgesi yetkililerine göre, AB hukukçuları antlaşmaları tarayarak Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasına izin verecek maddeleri bulmaya çalışıyor. Ancak bunun nedeni, Yunanistan'ı Euro'dan çıkarmaya çalışmak değil. Yunanistan'ın yakında AB'yle, ihtiyaç duyduğu mali yardımı almasını engelleyecek bir hukuk savaşına girme olasılığından endişe ediyorlar."

"Eğer Yunanistan, kendi parasını basmaya başlarsa - ki böyle bir şey Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan finans kuruluşlarına acil kredi desteğini kesmesi halinde bir-iki hafta içinde mümkün - başka bir para birimi kullandığı için Euro bölgesinin 500 milyar euroluk kurtarma fonundan yararlanma hakkını kaybedebilir. Yunanistan hukuksal açıdan Euro bölgesinin parçası olacağı için AB üyesi olmayan ülkeler için ayrılan ve "ödemeler dengesi yardımı" adı verilen programdan yararlanamayacak."

"Genel kanı şu: Euro bölgesinden çıkmanın açık bir yolu yok. Avrupa Birliği antlaşmasının 50'nci maddesi, Avrupa Birliği üyeliğinden çekilmeye izin veriyor. Bunun için Yunanistan'ın AB'den çıkma talebinde bulunması gerekiyor. Bu olası değil. Artık giderek daha fazla sayıda lider Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasını istemeye başlamasına karşın, hiç biri Atina'nın üyelikten ayrılmasını istemiyor."

"Bu durumda tamamen başka bir amaçla konmuş 7'nci madde gündeme geliyor. Bu madde, Avusturya Hükümeti'nin Jörg Haider liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi'ni koalisyona dâhil etme kararının ertesinde kabul edilmişti. Amaç Avrupa Birliği değerlerine uymayan ülkeleri cezalandırmaktı. Yedinci madde uyarınca Avrupa Komisyonu bir ülkenin Avrupa değerlerine aykırı davrandığını ileri sürebiliyor. Tüm üyelerin kabul etmesi halinde Avrupa Birliği, ilgili ülkenin, anlaşmaların uygulanmasından kaynaklanan haklarından bazılarını kısıtlayabiliyor."

"Euro bölgesi içindeyken kendi paranızı basmak Avrupa değerlerinin ihlali mi? Bu aşılması zor bir engel olabilir. Ama 7'nci madde, tamamen çıkarmak yerine Euro bölgesi üyeliğinin askıya alınmasına da izin verebilir."

Financial Times başyazısında, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'la uzlaşmaya varılmasını zorlaştırmaması gerektiğini belirtiyor. Gazete, Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasının teknik değil siyasi bir karar olması gerektiğini kaydediyor.

'En iyi yol Yunanistan'ın Euro'dan çıkması, AB'de kalması'

Gazetenin yazarlarından Gideon Rachman ise yazısında, "Eğer Avrupalı liderler Yunanistan'ı cezalandırmak yerine bu ülkenin Euro'dan çıkmasını ama AB içinde kalmasını sağlamak için elinden geleni yapmalarının birliğin çıkarlarına daha uygun olduğunu görecekler. Bunun için Yunanistan'ın borç yükünün hafifletilmesi gerekiyorsa, bu yapılmalı. Yunanistan'ın Euro'dan çıkması karşılığına borç indirimine gidilmesi ekonomik olduğu kadar siyasi açıdan da anlamlı olur."

Independent gazetesi ise, manşetinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın Pazar günkü referandumdan sonra Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le yaptığı telefon görüşmesine atfen, "Yunanistan Başbakanı, Avrupa'yla savaşına Putin'i de dâhil ediyor" diyor.

Haberde özetle şöyle deniyor:

"Euro bölgesinin en güçlü iki siyasetçisi referandumdan çıkan sonucu bir kenara itti ve Atina'ya ekonomisini düzlüğe çıkarması için bugün yeni bir plan sunma şansı olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın bu açıklamalarına ek olarak, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarının boynundaki ilmeği daha da sıktı."

"Yunanistan Hükümeti, Tsipras'ın referandumun sonuçlarını değerlendirmek için Putin'i aradığını açıklayarak yeni bir boyut kazandırdı. Görüşme sırasında Putin, Yunan halkının zorluklarını aşma çabalarına destek belirtti. İki liderin ayrıca ilişkilerin daha da geliştirilmesi yollarını ele aldıkları belirtildi."

Independent başyazısında "Yunanistan gitmeli" diyor. Gazete Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasının bu ülke için en az kötü olan seçenek olduğunu belirtiyor.

Aynı gazetenin yazarlarından Robert Fisk kriz sonrasında Yunanistan'da intihar oranlarının yüzde 40 arttığına dikkat çekerek "Ailenizden biri hata yapınca ne yaparsınız? Yardım edersiniz" diyerek Avrupa'nın Yunanistan'a yardım elini uzatması gerektiğini belirtirken, Charlotte McDonald Gibson, "Eğer Yunanistan'a yardım edilirse, herkes aynısını isteyecek" diyor.

Guardian gazetesi manşetinde, Yunanistan'a yeni bir reform planı sunması için 24 saat süre verildiğini belirtiyor.

Daily Telegraph gazetesinin manşetinde de Yunanistan var. Gazete, Almanya Başbakanı Merkel'in Atina'ya karşı sert tavrını koruduğunu, Almanların, İrlanda, İspanya ve Portekiz'e yardım etmeden Yunanistan'ın borçlarını silemeyeceğini söylediklerini aktarıyor. Gazete, Fransa'nın Yunanistan'a sempatisinin Avrupa'nın merkezindeki çatlağı su yüzüne çıkardığını vurguluyor.

Times gazetesi ise manşetinde "Yunanistan'a ya bizim anlaşmamızı imzala ya da Euro'yu terk et mesajının verildiğini" yazıyor.

Gazetenin başyazısında ise "Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, müttefiklerinin nezdinde güvenilirliğini yitirdi. Trajik bir şekilde şimdi aynı şeyi ekonomisi ve finansal sisteminde de yapıyor" diyor.