CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün açıkladığı ‘Merkez Türkiye’ projesinin amacı ne, Türkiye'ye ne getirecek?
Abone olCHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 2035’te tamamlandığında Türkiye’nin kaderini değiştireceğini iddia ettiği ‘Merkez Türkiye’ projesini 6 dakikalık tanıtım filminin ardından ayrıntılarıyla şöyle anlattı:
PROJENİN AMACI NE?
Dünyada ticaret yollarını birbirine bağlayan üç proje var, dördüncüsü “Merkez Türkiye” olacak. 4.5 saat uçuş mesafesinde 58 ülkeye 1.5 milyar nüfusa ve 21.6 trilyon dolarlık bir pazara erişim imkanına sahip bir ülke olarak konsolidasyon yüklerin toplandığı ve dağıtıldığı yeni bir koridor olacak.
Sadece yolları değil, ekonomileri, yaşamları, kültürleri birbirine bağlayacak; dünyanın merkezini Türkiye yapacak. Türkiye’yi de orta gelir ve orta teknoloji tuzağından kurtaracak, barış ve zenginleşme getirecek.
NE SAĞLAYACAK?
Orta Doğu, Kafkaslar, Orta Asya ve Afrika’ya erişim daha kolaylaşacak. Çin’in Şangay Limanı’ndan gemiye yüklenen ürün Mersin veya İskenderun’a ulaştıktan sonra tren yoluyla ‘Merkez Türkiye’ye gelecek. Ürünler burada depolanacak, işlenecek, ambalajlanacak ve Türkiye’nin çeşitli yerlerine, Avrupa, Rusya, Azerbaycan, İran, Kazakistan ve Türkmenistan’a gönderilecek. Şangay’dan Bakü’ye gönderilen bir mal daha önce 50-55 günde ulaşırken, Merkez Türkiye’den trenle 15 saatte Bakü’ye ulaşacak. Bölge ülkelerinin taşıma maliyeti yüzde 15-20 düşecek.
NASIL BİR ŞEHİR?
Dünyanın lider lojistik, finans, hafif imalat, otomotiv markaları bu merkezde yer alacak. Ayrıca tüm yan sanayi de bulunacak, ürün borsaları, sigorta şirketleri, teknoloji şirketleri de merkezde konuşlanacak. Tüm coğrafyanın üniversite ve bilim üssü, sanat, kültür ve fuar merkezi olacak. Her yıl 15 bin üniversiteli doktora için yurtdışına gönderilecek. 10 yıl içinde 50 bin doktoralının mega kentte çalışması hedefleniyor. Kurulacak serbest ticaret bölgesi, OSB ve teknopark kendi kendini yönetecek. Ağırlıklı olarak temiz enerjiden, güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanacak.
MALİYETİ NE OLACAK?
20 yılda toplam 200 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek. Bu yatırım tutarının 40 milyar dolarını önümüzdeki 20 yılda doğrudan kamu yapacak. Kamunun yapacağı yatırımlar önden yüklemeli olacak. Bu çerçevede kamu yatırımlarının yüzde 70’i 2023’e kadar tamamlanacak. Geri bağlantılarla tüm ekonomide 117 milyar dolarlık bir yatırımı daha tetikleyecek. İlk kazma vurulduğu anda Türkiye’nin her yerinde yeni yatırım imkanları doğacak. Böylece Türkiye genelinde toplam yatırım tutarı 317 milyar dolara ulaşacak.
YASASI NE OLACAK?
2035’de nüfusu 3 milyona ulaşması beklenen şehir özel bir yasayla yönetilecek. Vali özel yetkilerle güçlendirilecek. Yönetimde, TOBB, TİM, UND, UTİKAD, Turizm Yatırımcı Derneği gibi sivil toplum kuruluşları yer alacak..
NE KADAR SÜRECEK?
Şehrin inşaatına 2017’de başlanacak. Etap etap inşa edilecek. 2020’de ülke ekonomisine katkı verir hale gelecek. Tüm ulaştırma, lojistik, hafif sanayi, turizm-konaklama, eğitim, sağlık ve yaşam alanlarıyla beraber 2035’de tamamen bitecek.
GETİRİSİ NE OLACAK?
2035 itibarıyle doğrudan ve dolaylı katkılarıyla ekonomiye yıllık 147 milyar dolarlık katma değer sunacak. Yaklaşık 2 milyon 200 bin kişiye iş ve istihdam sunacak. Kişi başı gelir Türkiye genelinde 30 bin 294 dolar, bu şehirde ise 33 bin 323 dolar olacak. En az 65 milyar dolarlık ihracat yapacak. Türkiye 20 yılda ortalama yüzde 6 büyüme hızını yakalayacak. İhracat 690 milyar dolara çıkacak. İnsani gelişmişlikte ilk 20’ye girecek.