BIST 9.670
DOLAR 33,98
EURO 37,87
ALTIN 2.825,96
HABER /  GÜNCEL

7 şehidin kemiklerini sızlatacak karar!

7 askeri şehit eden mayınları döşediği ses kayıtlarına yansıyan Tuğgeneral Es'in tahliye edilmesine yönelik tepkiler dinmiyor.

Abone ol

7 askeri şehit eden mayınları döşediği ses kayıtlarına yansıyan Tuğgeneral Es'in tahliye edilmesine yönelik tepkiler dinmiyor.

Şehit babası duruşmada, "Benim yerimde olsan serbest bırakır miydin?" diye sordu. Hakim, "Bu soruya cevap vermiyorum" dedi. Tanık ifadeleri ise ihmali belgeledi. Dost mayınlarıyla ilgili kimseye bilgi verilmemiş.

Hakkari'nin Çukurca İlçesinde mayın patlaması sonucu 7 askerin şehit ol masıyla ilgili davaya şehit ailelerinin feryadı damgasını vurdu. Şehit babası Halil Demir, Mahkeme Başkanı Yarbay Mehmet Yüzbaşıoğlu'na, "Siz benim yerimde olsaydınız Zeki Es'i serbest bırakır mıydınız?" diye sordu. Yüzbaşıoğlu, "Bu soruya cevap vermiyorum" dedi. Şehit Oğuz Kır'ın babası Kemal Kır ise davaya mağdur sıfatıyla dahil edildi. Kemal Kır'ın oğlunun şehit olmasından sonra psikolojik tedavi gördüğü öğrenildi.

'İki 120 mmlik havan bulduk'

Hakkari'nin Çukurca İlçesi Hantepe mevkiinde meydana gelen ve 7 askerin şehit olduğu mayın patlamasının soruşturulduğu davaya dün Genelkurmay Askeri Mahkeme-si'nde devam edildi. Sanıklar Tuğgeneral Es ile Albay Atilla Erdoğan'ın katıldığı duruşmada 4 tanığın ifadesi alındı. Binbaşı Mehmet Özkan, 1 Mayıs günü patlamanın olduğu bölgede keşif taraması yapıldığını ve 2 adet 120 mm'lik havan bulunduğunu söyledi. Tanık olarak dinlenen Er Sercan Çevik, olay günü 1. Tabur'un akşam saat 9'da intikale başladığını, kendi birliklerinin de yarım saat sonra harekete geçtiğini belirtti.

Tanıklar: Mayınlar gösterilmedi

Patlamaya kadar yaklaşık 2 saat boyunca dere yatağından intikal ettiklerini anlatan Çevik, patlamanın olduğu bölgenin yukarısında bir EYP'yi (El Yapımı Patlayıcı) gördüğünü ve patlamanın aşağısındaki başka bir EYP'nin bulunduğunun konuşulduğunu kaydetti. Çevik, yaralıları helikopterin inebileceği bölgeye taşıdıktan sonra patlamanın meydana geldiği yerde elle basma bir patlayıcı düzeneğinin başında el feneriyle aydınlatma yaptığını ancak ikinci EYP'yi görmediğini vurguladı. Diğer tanık Er Ahmet Tanrıverdi, bölgedeki gerek teröristlerce döşenen mayınlar gerekse Jandarma tarafından tuzaklanan ikaz uyarı sistemleriyle ilgili bilgi verilmediğini dile getirdi. Tanrıverdi, mayın patlaması öncesinde de bölgede emniyet görevi yaptığını ancak mayınların bulunduğu yerlerin gösterilmediğini ifade etti. Tanrıverdi Bolu Dağ Komando Taburunun 11 yıl önce operasyondan ayrılırken mayın döşediğini duyduğunu sözlerine ekledi.

Binbaşı: Problem yok denildi

Tanık sıfatıyla Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi- rildiğini de aktardı. S-3 Kısım amiri olan ve hare- 'nde ifadesi alınan Binbaşı Sezgin Erdoğan, 1. katın tüm safhalarından haberdar olan Binbaşı Tabur komutam olduğunu ve Hantepe'deM 20. Erdoğan'ın ifadesine Zeki Es itiraz etti Es, hıra Jandarma Sınır Komutanlığı'ndan tuzaklamalar- zında Erdoğan'ın S-3 subayı olarak harekatın la ilgili kendilerine bilgi verilmediğini açıkladı. tüm safhalarından haberdar olması gerekirken Güzergah konusunda problem olmadığının bildi- bu ifadesine bir anlam veremediğini savundu.

KİMSE BİZE 'BÖLGEYE MAYIN DÖŞENDİĞİNİ' SÖYLEMEDİ...
DETAYLI BİLGİ DİĞER SAYFADA...
TIKLAYIN...

[PAGE]


Harekatta birliğin kol komutanlığını yapan Üstteğmen Levent Yalçın bölgedeki patlayıcıların yerlerini gösteren koordinatların kendilerine verilmediğini söyledi.

Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tanık olarak alınan ifadesinde Yalçın, "Bize bölgede alarm ikaz uyarı sistemlerinin bulunduğu bilgisi verildi. Ancak bunların yerlerini gösteren koordinatlar verilmedi" dedi. Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ifadeleri alman Muhderem Akalın ve Selçuk Demir de tanık olarak verdikleri ifadelerinde kendilerine patlayıcıların bulunduğu yeri gösteren koordinatların verilmediğini anlattı. Şehit Er Deniz Demirci'nin arkasında bulunduğunu söyleyen Akalın, intikalin emniyeti ile ilgili olarak kendilerine bölgede mayın olduğunu söyleyen ve koordinat veren kimsenin olmadığını kaydetti.

Komutanlarımdan şikayetçiyim

Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'tanık' sıfatıyla ifadesi alınan Er Ferhat Bilmez, komutanlarında şikayetçi oldu. Şikayet dilekçesi dosyaya eklendi. Bilmez, "Komutanlarımız data dikkatli davranıp bizi o bölgeye göndermeselerdi şehit ve yaralı olmazdı" dedi. Tanık Eser Çağlayan ise patlayıcılar ile ilgili kendilerine bilgi verilmediğini dile getirdi.

Haykırışın Olarak Tutanağa Giriyorum

İfadelerin alınmasının ardından şehit Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci söz alarak, Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu'na 'Kendini benim yerime koy. Benim yerimde olsan Zeki Es'i tahliye eder miydin?' diye sordu. Yüzbaşıoğlu, sorunun davayla ilgili olmadığını, cevap vermeyeceğini belirtti. Şehit annesi Demirci, Tuğgeneral Zeki Es'e 'Benim oğlum berber, aşçı olmasına rağmen niçin komando yapıldı, niçin mayın arıyor, operasyondan gelen bir insan yeniden operasyona giderse ne olur?' diye sordu. Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu, 'Senin oğlun sonuçta dağ komando tugayında görevli. Böyle bir soru sanığa sorulamaz. Bunu senin bir haykırışın olarak tutanaklara giriyorum' dedi. Bu arada Şehit Er Deniz Demirci'nin arkasında bulunduğunu söyleyen Akalın, intikalin emniyeti ile ilgili olarak kendilerine bölgede mayın olduğunu söyleyen ve koordinat veren kimsenin olmadığını dile getirdi.

7 şehitten sonra temizletti!

7 askerin ölümünü inceleyen askeri bilirkişi şok eden bir rapor hazırlamıştı. Bilirkişi raporunda şu görüşlere yer verilmişti: "Operasyonda, yasalara ve Ottawa Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere aykırı mayın düzenekleri kullanıldı. Mayınların mevzuata aykırı olduğunu farkına varan Tuğgeneral Es, askerlerin öldüğü gecenin sabahına yakın, bölgedeki mayınları temizletti.' Daha önceki operasyonlarda terör örgütünün eline geçen 120 milimetrelik havan mermisinin fark edildiğini ancak patlatılması gerekirken bunun yapılmadığı ifade edilen raporda, havan mermisinin içindeki patlayıcıdan oluşturulan mayının Tuğgeneral Zeki Es tarafından yeniden kullanıldığı belirtilmişti.