BIST 9.949
DOLAR 35,15
EURO 36,70
ALTIN 2.980,05
HABER /  GÜNCEL

7 Mayıs 2012 Basın Özeti

Fransa'da sosyalist aday François Hollande'un seçim zaferi ve Avrupa'ya olası etkileri, Yunanistan'da seçmenin kestiği 'ceza', Netanyahu'nun erken seçim çağrısının nedenleri ve Yahoo'daki özgeçmiş skandalı

Abone ol

İngiltere basını, Fransa'da sosyalist aday François Hollande'un galibiyetiyle sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçimine geniş yer ayırıyor.

Guardian manşetinde, 'Yeni bir başlangıç' diyen Hollande'un Avrupa'nın rotasını değiştirmeyi taahhüt ettiğini belirtiyor.

Gazete, Fransa'da sosyalistlerin, 17 yıl aradan sonra ilk kez, kemer sıkma önlemlerinin artık kaçınılmaz olmadığını söyleyerek iktidara geldiğini kaydediyor.

Guardian Hollande'un, Avrupa siyasetindeki sağa ve yabancı düşmanlığına kayışı tersine çevirerek ve Almanya'nın önderliğindeki kemer sıkma önlemleriyle mücadele sözü vererek cumhurbaşkanlığını kazandığını vurguluyor.

'Fransa'nın ihtiyaç duyduğu değişim'

Guardian başyazılarından birine de "Fransa'nın ihtiyaç duyduğu değişim" başlığını atmış.

Dikkat çeken satırlar şöyle;

"François Hollande dün gece, kariyerinin çoğunu başkalarının gölgesi altında geçirmiş biri olarak sadece kendisi adına değil, Fransa ve Avrupa solu için müthiş bir zafer kazandı. Kemer sıkma önlemlerini savunan iktidar partileri, seçmenlerin isyanıyla karşılaştı. Aşırı sağın ilk kez meclise girdiği Yunan seçimlerinde ve Angela Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokratlar'ın hezimet yaşadığı Schleswig-Holstein eyalet seçimlerinde. Bu ortamda, Fransa'da solun başarısı büyük bir başarı ve belki de bir dönüm noktası. Fransa'nın girdiği yeni yön Avrupa'nın mali krize karşı başlıca reçetesi olan kemer sıkma önlemlerine öldürücü bir darbe oldu. Kemer sıkma önlemleri Avrupa ekonomilerinin büyük kısmının diplerde dolaşmaya devam etmesine neden olurken, sağ ekonomik anlamda bir fiyasko yaşadı. Şimdi ya Hollande bu kör inancı Fransa'da istihdam ve ekonomik büyüme yaratarak tersine çevirecek, ya da aşırı sağa göçmenleri ve merkezi hükümeti günah keçisi haline getirme fırsatı vreecek. Bunu da, korumacı ekonomiler ve yabancı düşmanı bir milliyetçilik izleyecek. Sağın bozguna uğramasıyla, Hollande'un elinde normal pozisyonu sağda olan bir ülkenin siyasi manzarasını değiştirmek adına nadir bir fırsat var. Başarması için tüm liderlik özelliklerine ve büyük bir şansa ihtiyacı var "

Hollande'un önündeki zorluklar

Financial Times ise, manşetinden duyurduğu Fransa seçimleri haberinde, Sarkozy'nin Euro Bölgesi çapında iktidardaki liderlere karşı öfkenin son kurbanı olduğunu yazıyor. Gazete, Almanya'yla yeni bir mali anlaşma konusunda uzlaşmanın, Hollande'un gelecek birbuçuk ay içinde karşılaşacağı en büyük sıkıntılardan biri olacağını yazıyor.

Gazete bu kısa sürede Hollande'un önündeki diğer sorunları da şöyle sıralıyor; Bir başbakan ve cumhurbaşkanlığı görevlilerini atamak, Chicago'daki NATO zirvesinde Fransa'nın Afganistan'daki muharip güçlerini yılsonuna kadar çekme kararı nedeniyle müttefiklerini yatıştırmak ve 10 ve 17 Haziran'daki parlamento seçimlerinde çoğunluğu kazanmak.

Yunan seçmenlerin verdiği 'ceza'

Times, Yunanistan'daki kızgın seçmenlerin sandıkta verdiği cezanın, Avrupa çapında yeni bir kaos tehdidini de beraberinde getirdiğini yazıyor. Gazete bu sonuçlarla, ülkedeki siyasi yaşamın iki ana partisi olan Yeni Demokrasi ve Pasok'un yeni bir koalisyon kurmakta ve AB'nin Haziran sonuna dek talep ettiği 11,5 milyar Euroluk kesintileri yapmakta zorlanacağını belirtiyor.

Gazete, Yeni Demokrasi ve Pasok'un önümüzdeki günlerde koalisyon müzakerelerine girip, küçük partileri hükümetlerine katılmaya ikna etmeye çalışacağını söylüyor.

Times, bu iki partinin hükümet kurabilmesinin de sadece seçimden birinci çıkan partiye parlamentoda 50 ek sandalye veren Yunanistan'daki sistemle mümkün olabileceğini vurguluyor.

Financial Times bir diğer seçim haberine, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yaptığı erken seçim çağrısına, dünya haberleri sayfalarında geniş yer ayırıyor.

Netanyahu'nun seçim çağrısı

Haberde, Netanyahu'nun görev süresinin dolmasına bir yıl kala yaptığı çağrının nedenleri irdeleniyor.

Gazete Netanyahu'nun, son dönemde yapılan anketlerde rakiplerinin önünde gözükmesi ve İran'la çatışma ihtimali yaklaşırken daha büyük bir çoğunlukla iktidara gelmek için bu kararı aldığını belirtiyor.

Dört ay içinde seçime gidilmesini öngören çağrının bir diğer nedeni olarak da, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başkanlık seçimleri gösteriliyor.

Haberde görüşlerine yer verilen uzmanlar, Netanyahu'nun yeniden iktidara gelebilecek Obama yönetiminin kendisine karşı agresif bir tutum takınacağından kaygılı olduğunu söylüyor.

Siyaset bilimi uzmanı Profesör Şolomo Avineri "Filistinlilerle barış konusu şu an buzdolabında. Ama Amerikan seçimlerinden sonra artık olmayacak. Özellikle de, Obama yeniden seçilirse. Bu yüzden, Amerikan seçimlerinden önce daha büyük bir çoğunlukla iktidara gelmek Netanyahu için daha elverişli olur" diyor.

Yahoo'da özgeçmiş skandalı

Independendant açık arttırma sitesi Ebay'den, internet devi Yahoo'nun yönetim kurulu başkanlığına getirilen Scott Thompson'ın özgeçmişinde hiç almadığı bir üniversite diplomasını göstermesi nedeniyle, şirket hissedarlarının isyan ettiğini yazıyor.

Hissedarların, Thompson'ın kovulmaması durumunda dava açma tehdidinde bulunduğu kaydediliyor.

Thompson'ın özgeçmişinde muhasebe diplomasının yanı sıra, 1979'da Boston'daki Stonehill Koleji'nin bilgisayar bölümünden mezun olduğunu söylediği, ancak bu kolejde bilgisayar bölümünün 1983'te açıldığı vurgulanıyor.

Haberde ayrıca, Thompson'ın sektörde liderliği Google ve Facebook'a kaptıran şirketi yeniden eski günlerine döndürmesi için göreve getirildiği belirtiliyor.