7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde en kritik 28 ilde seçim haritasının renkleri değişebilir. Genel Seçimlerde bu illerde 1 oy bile çok şey ifade ediyor.
Abone ol2015 Genel Seçimleri için geri sayım tam gaz devam ediyor. Genel Seçim sonuçları kadar kritik illerdeki tablo da seçmenin merak konusu.
2011 Genel Seçim sonuçlarına göre 7 Haziran'da 28 ildeki sonuçlar partilerin seçim haritasındaki yerlerini belirleyecek.
SON SIRADAN MECLİS'E GİRDİLER
2011 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde AK Parti'den 47, CHP'den 23, MHP'den 10 milletvekili son sıradan Meclis'e girdi. Seçim sistemi aritmetiğinden dolayı birçok ilde yaklaşık yüzde 3'lük fazladan oy artışıyla son sıra milletvekilliği sandalyesinin el değiştirmesi mümkün.
İşte 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri için kritik iller:
İSTANBUL-2: Seçim pastasının en büyük dilimi kuşkusuz İstanbul. En büyük rekabet de 3 bölgeye ayrılan mega kentte yaşanacak. İstanbul ikinci bölgede son sıradan seçilen milletvekili CHP'den. İstanbul 2'nci bölgede MHP'nin fazladan bir vekil çıkarabilmesi için yalnızca 0.6'lık ilave oy oranına ihtiyacı var. AK Parti ise 1.2'lik oy artışıyla bir fazla koltuk kapabilecek.
İSTANBUL-3: Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Göngören, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Küçükçekmece ve Silivri'yi kapsayan bölge. İstanbul 3'üncü bölgede de son sıradan seçilen milletvekili CHP'li. AK Parti'nin yüzde 2.9, MHP'nin 2.2 ek oy oranına ihtiyacı var.
ANKARA-1: İki bölgeye ayrılan Başkent'in birinci bölgesi Akyurt, Bala, Çankaya, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Haymana, Mamak, Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar'dan oluşuyor. AK Parti'nin CHP'de bulunan son sıra milletvekilliği koltuğunu alabilmesi için Ankara 1'inci bölgede yüzde 0.9, MHP'nin 0.4'lük artış yakalaması yeterli.
İZMİR-1: Birinci bölgeyi oluşturan ilçeler, Balçova, Buca, Çeşme, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Konak, Menderes, Narlıdere, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla... Son sıra milletvekilliği AK Parti'nin. Burada son sıra sandalyeyi alabilmesi için MHP'ye yüzde 1.3, CHP'ye sadece 0.2 oranında ek oy artışı gerekiyor.
İZMİR-2: Aliağa, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Çiğli, Dikili, Foça, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menemen, Ödemiş, Tire'yi kapsayan bu seçim bölgesinde, +1 milletvekili çıkarmak için CHP yüzde 1.4, MHP yüzde 1.0 oranında ilave oy arayacak.
BURSA: 7 Haziran seçimlerinde toplam 18 milletvekilliği bulunan Bursa'da son sırada seçilen isim AK Parti'den. MHP'nin fazladan bir milletvekili çıkarma ihtimali burada çok yüksek. CHP'nin ise yüzde 3.8'lik ilave oy alması yeterli olacak.
ADANA: MHP'nin burada fazladan bir milletvekili için oylarını fazladan yüzde 4.4 oranında artırması gerekli. Ancak CHP'ye sadece 0.3'lük artış yeterli gelecek.
KAYSERİ: Kayseri'de son sıra milletvekilini AK Parti çıkardı. Sıkı bir rekabet yaşanacak kentte MHP 0.5 oy oranı artışıyla bir vekili hanesine yazdıracak. CHP'nin ise 6.2 oranında artış yakalaması lazım.
KÜTAHYA: 7 Haziran'deki seçimde Kütahya'da 4 milletvekilliği koltuğu bulunuyor. Son sıra adayı AK Parti'nin. CHP, yüzde 3.5'luk fazladan oy artışı bulmaya çalışacak. MHP'nin işi çok daha kolay. 0.3 oranında oy artışını yakalaması fazladan bir milletvekili kapabilmesine yetecek.
MERSİN: Toplam 11 milletvekilliği bulunan kentte rekabet, CHP ile MHP arasında geçecek. MHP'nin son sırayı elinde bulunduran CHP'den bir koltuk alabilmesi 0.8 oranında ek oy artışına bağlı.
GAZİANTEP: Burada CHP'nin fazladan bir vekil çıkarma şansı daha yüksek görünüyor. Bunun için gerekli olan oy oranı ise yüzde 1.2. Son sıra adayının AK Parti'den olduğu kentte MHP yüzde 4.2'lik çaba sarf etmeli.
BOLU: Seçimlerde 3 milletvekilliği bulunan Bolu'da AK Parti, fazladan yüzde 1.2 oy oranı aldığı durumda bir vekilliği de saflarına katacak. Son sıra CHP'de, MHP'nin ise 3.1 oranında oy artışı bulması gerekiyor.
BİLECİK: Son sıra adayının MHP'de bulunduğu ilde, yüzde 9.6'yı yakalaması gereken AK Parti'ye göre yüzde 1.5'un yettiği CHP'nin işi daha kolay.
KARS: Kars'ta bulunan 3 milletvekilliği için kıyasıya bir yarış söz konusu olacak. Son sıra adayının BDP'de bulunduğu Kars'ta fazladan bir vekil için AK Parti yüzde 12.1, CHP yüzde 2.0 , MHP ise yüzde 1.6 fazladan oy oranı yakalamalı.
KIRIKKALE: Burada da 3 koltuk bulunuyor. Son sıra milletvekilliğini elinde tutan AK Parti'nin en büyük rakibi sadece yüzde 1.7 oy oranı artışı yetecek olan MHP. CHP'nin oylarını fazladan yüzde 5.2 oranında katlaması şart.
MANİSA: 9 milletvekilliği bulunan Manisa'da 2011 milletvekilliği seçimlerinde son sıra adayı AK Parti'de bulunuyor. Burada CHP'ye yüzde 8.5 oy oranı artışı gerekliyken, MHP'nin sadece 1.8'lik ekstra yükselişe imza atması partiye fazladan bir vekil getirecek.
NİĞDE: 3 milletvekilliği ayrılan Niğde'de, Manisa'nın tam tersi bir tablo söz konusu. Son sıra adayı CHP'de. Fazladan bir vekil için AK Parti'ye ilave yüzde 8.1, MHP'ye 1.9 oy oranı yeterli.
ELAZIĞ: 7 Haziran seçimlerinde 4 milletvekilliği bulunan kentte çekişme büyük olacak. CHP'nin, AK Parti'de bulunan son sıra adayını kapabilmesi için yüzde 3.5, MHP'nin ise yüzde 2.3 oy oranına ihtiyacı var.
KIRŞEHİR: 2 vekilliği bulunan Kırşehir'de seçim yarışı soluk kesecek. 2011 seçimlerinde son sıra seçilen vekil AK Parti'dendi. Kırşehir'de CHP yüzde 2.3, MHP yüzde 2.8 ilave oy oranı yakaladığında fazladan bir milletvekili de kazanmış olacak.
SAYISAL LOTO SONUÇLARI 14 MART ÇEKİLİŞİ MİLLİ PİYANGO KAZANAN NUMARALAR