BIST 9.647
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.965,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

6,8 milyar dolarlık 'yazılım!'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, 2013 yılında yazılım sektörünün, yaklaşık 6,8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını bildirdi.

Abone ol

Işık, Bilkent Otel'de düzenlenen Türkiye Yazılım Sektörü Stratejisi Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, yazılım sektörünün ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı.  

Bu çağda iddiasını sürdürmek isteyen ülkelerin, yazılıma gereken önemi vermek zorunda olduğunu belirten Işık, çok büyük sermaye gerektirmeyen yazılımın, sürekli büyüyen bir pazar olduğunu söyledi.  

Bakan Işık, yazılım ihracatı konusunda toplumun artık çok bilinçli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:  

"Türkiye'nin ilk yazılım ihracatında, yazılımı yapanın başına ne geldiğini biliyor musunuz? 1990'lı yılların başında veya 80'li yılların sonunda bir yazılım yapılıyor ve satılıyor yurt dışına, 1 milyon dolarlık bir yazılım. Tabii para da hesaba geliyor. Hesapta 1 milyon dolar para var fakat karşılığında hiçbir şey yok. Böyle tonlarca mal satılmamış. Hemen kara para aklamaktan, adamcağız hakkında soruşturma açılıyor. Neyse, zar zor bunun bir yazılım ihracatı, bilgi ihracatı olduğu anlatılıyor ve sonunda ikna ediliyor bizim bürokratlarımız. İyi de diyorlar, 'ihracat dediğiniz, bir şey olacak elimizde.' En son arkadaşlar, bir makaraya yazılımla ilgili bir şeyler yazılıyor ve o makara paketleniyor, gümrükten çıkarılıyor ve o 1 milyon dolar, bu gümrükten çıkarılan makaranın karşılığında ödendi diye işlemler bitiriliyor ve adamcağız kara para aklamaktan, hayali ihracat yaftasından kurtuluyor. Bugün hamdolsun, tek tuşla bilgimizi ihraç edebiliyoruz. En azından kemsi, 'bize mal göstereceksiniz, bu yazılım nedir kardeşim' noktasında değil."  

bakan-fikri-isik-hard-disk-raporu-tubitakin-degil-bilirkisilerin_950146_720_400.jpg

"SEKTÖR 6,8 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNE ULAŞTI"

Şu anda Türkiye'de yazılımın yüzde 80 oranında katma değer sağladığını belirten Işık, Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, 2013 yılında yazılım sektörünün, yaklaşık 6,8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını bildirdi.  

Şirket bilançolarına yansıyan yazılım ihracat rakamının 690 milyon dolar seviyesinde olduğunu aktaran Işık, "Türkiye gibi genç nüfusu olan ve potansiyeli yüksek bir ülkeye bu 690 milyon dolar yetmez. İnşallah 2023'te bu rakamı 10 milyar doların üzerine çıkarmak durumundayız" dedi.  

Bakan Fikri Işık, yazılım sektörünün şu anda 70 bin kişilik nitelikli istihdam ürettiğini ve istihdam edilen insanların aldığı ücretler açısından yazılım sektöründekilerin ikinci sırada olduğunu ifade etti.  
Yazılım sektörünün faaliyet karalılığının tüm sektörlerin faaliyet karlılığının neredeyse iki katı olduğunu vurgulayan Işık, bu sektöre yatırım yapmanın, hem ülke hem de yatırım yapan açasından çok önemli olduğunu bu rakamların ortaya koyduğunu bildirdi.  

"DEVLETİN AKLI, HERKESİN AKLINDAN ÜSTÜNDÜR ANLAYIŞI BİTTİ"

Türkiye'de artık anlayışların değiştiğini dile getiren Işık, "Biz her şeyin en iyisini biliriz, biz yaparız siz de buna uyarsınız anlayışı artık tümden değişti. Artık en kısa zamanda, en yüksek verimi, en iyi sonucu nasıl alırız, temel anlayışımız bu. Bunu başarmak kolay değil. Bunu başarmak için en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, ortak akıl. Akıl akıldan üstündür. Devletin aklı, herkesin aklından üstündür anlayışı bitti" diye konuştu.  

Strateji belgelerinin önemini de vurgulayan Işık, yapılacak çalışmaların ardından ortaya çıkacak yazılım stratejisi belgesi ile bu alanda çok hızlı yol alınacağını sözlerine ekledi.  

"BELGENİN 1 YIL İÇİNDE HAZIRLANMASI PLANLANIYOR"

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt da tüm dünya gibi Türkiye'nin de üzerinde önemle durduğu yazılım sektörünün gelişimi için stratejik bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu bildirdi. Uzkurt, yapılacak çalışmalar neticesinde sektör için 1 yıl içinde strateji belgesi hazırlanmasının planlandığını ifade etti.  

Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Ufuk Güneş, sektörün katma değeri yüksek ürünler ürettiğinin altını çizerek, amaçlarının bu pazarı büyütmek olduğunu kaydet