BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

68. günde açlık grevleri sona erdi

Türkiye'deki cezaevlerinde 12 Eylül’den bu yana yapılan açlık grevleri, eylemin 68. gününde Abdullah Öcalan’ın “eylemi bitirin” çağrısının üzerine sona erdi.

Abone ol

Cezaevlerinde 12 Eylül’den bu yana iki ana talep ekseninde yapılan açlık grevleri Abdullah Öcalan’ın “eylemi bitirin” çağrısının üzerine sona erdi.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, dün İmralı’ya gitti ve kardeşiyle görüşmesinin ardından açlık grevine ilişkin çağrıyı açıkladı. Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan’ın “Hiçbir tereddütte kalmadan, bir an önce açlık grevine son versinler,” dediğini aktardı.

Abdullah Öcalan özellikle kritik aşamayı geçen birinci ve ikinci gruptaki eylemcilere seslendi.

Fırat haber ajansı da, Abdullah Öcalan'ın kardeşi aracılığıyla "eylemlerinin yerini bulmuş ve amacına ulaşmış" olduğunu söylediğini aktarıyor.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Iğdır milletvekili Pervin Buldan ise bu sabah twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Cezaevlerinden açıklama geldi,” diyerek Öcalan’ın çağrısı üzerine açlık grevlerinin bitirildiği söyledi.

Açlık grevinde bulunan pek çok tutuklunun avukatı olan Sinan Zincir, sorumuz üzerine, “Avukat arkadaşlarımız Marmara bölgesindeki cezaevlerine gitmek için yola çıktı,” dedi.

Zincir aynı zamanda, Türk Tabipleri Birliği’nin özellikle birinci ve ikinci gruptaki açlık grevi eylemcilerine doğru tedavinin uygulanması için hükümet nezdinde girişimde bulunduğunu söyledi.

Hükümet memnun

Başbakan yardımcısı Bülent Arınç da açlık grevlerinin bu sabah itibariyle sonlandırılmış olmasını "sevinçle karşıladığını" belirtti.

Arınç, hükümetin ve kendisinin eylemlerin insani yönü üzerinde durduğunu, ve eylemcileri grevden vazgeçirmeye çalışmış olduklarını ifade etti.

"Onların hayat bütünlüğünün, sağlıklarının [hükümet] için çok önemli olduğunu" söyleyen Arınç, "Türkiye’de demokratik haklar konusunun" greve neden olarak gösterildiğini; kendilerinin de bu meselenin "her zaman görüşülebileceğini, tartışılabileceğini ifade ettiklerini" ekledi.

Açlık grevleri PKK ve PJAK’lı tutuklu ve hükümlüler 1980 askeri darbesinin yıldönümü olan 12 Eylül’de açlık grevi eylemine başlamışlardı. Eylemcilerin iki ana talebi bulunuyordu: Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması ve Kürtçenin kamusal alanda kullanılması.

Bu talep üzerine cezaevlerinde açlık grevine başlayan eylemcilere, eylemin 58. gününde BDP milletvekilleri Emine Ayna ve Özdal Üçer; 60 gününde ise beş BDP milletvekili daha ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir açlık grevine başlamıştı.

Eylemcilerin taleplerinden biri olan Kürtçenin kamusal alanda kullanılması talebinin içinde yer alan, “anadilde savunma yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’nda geçti ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.