BIST 9.395
DOLAR 34,58
EURO 36,69
ALTIN 2.902,20
HABER /  GÜNCEL

65 yaş aylığı ödemesi doğum tarihine göre maaş günleri tablosu

Eylül ayında 543,27 olan 65 yaş yaşlılık aylığı ekim ayında hangi günler arasında yatacak araştırması şimdiden başladı. 3 aydan 3 aya ödenen yaşlılık aylığı artık her ay düzenli olarak ödenecek. Peki ekim ayı 65 yaş aylığı hangi gün verilecek? Doğum tarihi sonu 0-5, 2-7 ve 1-6 olanlar ne zaman 65 yaş aylığı alacak?

Abone ol

Ekim ayı yaşlılık aylığı ne zaman verilecek sorusunun yanıtı milyonlarca vatandaş tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. 266 liradan 543,27 liraya çıkarılan 65 yaş aylığı artık 3 ayda 1 değil her ay verilecek. Peki 65 yaş aylığı ikinci ödemesi ekim  ayının kaçında yapılacak, her ay düzenli ödenecek 65 yaş aylığı doğum tarihine göre hangi günlerde yatacak?  

YAŞLILIK AYLIĞI HER AY ÖDENECEK: 2022 sayılı kanun uyarınca, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) herhangi bir gelir veya aylık almayan ve bir işte çalışmayan 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, devlet aylık bağlıyor. Kamuoyunda “65 yaş aylığı” veya “üç aylık” olarak bilinen ödemeler, bugüne kadar üç ayda bir yapılıyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 4 Haziran'da yaptığı açıklama uyarınca, 65 yaş aylığı ödemeler 1 Eylül'den itibaren 3 ayda bir yerine, her ay ödenmeye başlanacak.

65 yaş aylığı, mayıs ayında yapılan yasal düzenlemeyle 1 Haziran 2018 tarihinden geçerli olmak üzere 266 liradan 500 liraya yükseltilmişti. Aylıklar, memur maaş katsayısına bağlı olarak her altı ayda bir artıyor. Temmuz ayında memur maaş katsayısı yüzde 8.65 oranında artırıldı. Buna bağlı olarak, haziranda 500 liraya çıkartılmış olan 65 yaş aylığı 1 Eylül'den itibaren 543 lira olarak ödenecek.

65 YAŞ AYLIĞININ ÖDENECEĞİ TARİHLER: 65 yaş aylığının ödeneceği tarih doğum tarihinin son rakamına göre belirlendi. Buna göre; doğum tarihinin son rakamı 0 ve 5 olanlar ayın 5’inde, 1 ve 6 olanlar ayın 6’sında , 2 ve 7 oyanlar ayın 7 sinde , 3 ve 8 olanlar ayın 8’inde, 4 ve 9 olanlar ise 9’unda 65 aylıklarını alabilecek.

GELİRİ 483 LİRANIN ALTINDAKİ YOKSULLAR ALABİLİYOR: 65 yaş aylığı, sosyal güvencesi olmayan, herhangi bir işte çalışmayan, eşinden, anne ya da babasından dul ve yetim aylığı almayan muhtaç kişilere ödeniyor. Muhtaçlık durumunun tespitinde her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınıyor. Buna göre, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 3’te 1’inden az olan kişilere 65 yaş aylığı bağlanabiliyor. 2018 yılı itibarıyla hane içinde kişi başına aylık geliri 483 liranın altında olanlar, 65 yaş aylığından yararlanabiliyor. Bu tutarı aşanlara 65 yaş aylığı ödenmiyor.

Çocukları veya torunlarıyla birlikte yaşayan yaşlıların geliri hesaplanırken, daha önce, tüm hane halkı dikkate alınıyordu. Aile fertlerinden biri işe girerse, çocuklardan biri evlenirse gelirdeki artışa bağlı olarak 65 yaş aylığı kesiliyordu. Gelirin tespitinde kullanılan bu yöntem 2017’de değiştirildi. Gelir testinde sadece 65 yaş üstündeki kişi ile varsa eşinin gelirlerinin toplanması yoluna gidildi. Yapılan yönetmelik değişikliğiyle bu hesaplama yöntemi de yönetmeliğe eklenmiş oldu.

10 AY KRİTERİ: Engelli aylıkları ve 18 yaş altı engelli aylıklarında ise hane içinde kişi başına düşen gelire bakılacak. Aynı evde yaşayan herkesin gelirlerine bakılarak kişi başı gelir 483,63 liranın altındaysa maaş bağlanacak.

10 ay boyunca bankaya yatırılan 65 yaş ve engelli aylığını almayanların ödemeleri durdurulacak.

Kişilerin geliri hesaplanırken çeşitli gelirlerin yanı sıra banka mevduatına da bakılıyordu. Katılım bankalarındaki tasarruflar da hesaplama kapsamına alındı.

65 YAŞ AYLIĞI ŞARTLARI NELER?

- 65 yaşını doldurmuş ve muhtaçlık sınırından az geliri olanlar.
- SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı’ndan geliri olmayan ve aylık almayanlar.
- Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan.
- Devamlı geliri olmayanlar.
- 18 yaşından büyük ve vücut fonksiyonlarını yüzde 40 ile yüzde 69 arasında kaybeden özürlü kişiler.
- Kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunanlar.

KİMLERİN 65 YAŞ AYLIĞI KESİLİR: Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ölüm geliri veya aylık bağlananların aylıkları kesilir. Kişi başına gelir 483 liranın üzerinde olanların 65 yaş aylıkları da gelirin arttığı aydan itibaren kesilir. Örneğin 900 lira geliri olan ailede, eşlerden biri öldüyse kişi başına gelir 483 liranın üzerine çıkacağı için, bu durumun yazıyla bildirilmesi gerekir.
65 yaş aylığı alırken nafaka bağlananların da aylıkları kesilir.
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre, resmi sosyal hizmet kuruluşlarında verilen bakım hizmetinden yararlanıp harçlık ödenenler 65 yaş aylığından yararlanamaz.