BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,39
ALTIN 2.949,96
HABER /  GÜNCEL

6.2'lik deprem ya karada olsaydı!

Dr. Doğan Kalafat, Ege'de meydana gelen 6.2'lik depremin denizde olmasının avantaj olduğunu söyledi

Abone ol

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Ege denizinde dün yaşanan depremin olası bir Marmara depremini tetiklemesinin mümkün olmadığını söyledi. Kalafat depremin karada olması halinde neler olabileceğine dikkat çekti.

Kalafat, “Deprem karada yaşansaydı az da olsa yıkıma ve can kaybına neden olabilirdi” ifadelerini kullandı.

Kandilli Rasathanesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Doğan Kalafat, gazetecilerin dün yaşanan depreme ilişkin sorularını yanıtladı.

İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Depremin meydana geldiği fayın hareketli bir fay olduğunu ve yaşanan depremin bir sürpriz olmadığını söyleyen Kalafat, “Daha öncesinde özellikle aletsel kayıt döneminde önemli deprem üretmiş faylar. Dolayısıyla burası deprem açısından yoğun olan bir yer. Bu fayın çalışması çok normal, olağan bir olgu. Burada herhangi bir sürpriz yok. Bu daha önceki yapılan bilimsel çalışmalarla tutarlıdır. Bunun herhangi bir şekilde Marmara ya da İstanbul yakınlarında büyük depremi tetiklemesi söz konusu değil” dedi.

DEPREM SONRASINDA TÜM DENGELER BOZULUYOR

Yaşanan depremler sonrasında yoğun bir fay aktivitesinin yaşanabileceğine dikkat çeken Kalafat, “Van’da yaşanan deprem sonrasında oradaki bütün denge bozuluyor. Zaman içerisinde komşu faylar da tetiklenip kırılabiliyor. Bu depremi sürpriz olarak karşılamamız lazım. Böyle bir coğrafyada yaşıyorsanız bunlar olacaktır. Fay tartışmasından ziyade bütün enerjimizi depreme dayanıklı binalar ve deprem bilinçli bir toplum olma konusunda kullanmamız lazım” diye konuştu.

DEPREMİN ÖNCEDEN BİLİNEMEZ

Kalafat, bir depremin önceden belirlenebilmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Bir depremin önceden belirlenmesi mümkün değil. Yer bilimciler nerede depremin olabileceğini ve büyüklüğünü kestirebiliyorlar ama ne zaman olacağı konusunda tahmin mümkün değil.

Yapabildiğimiz şey elimizdeki kataloglara bakarak o bölgedeki büyük depremleri tekrarlanmalarına bakmak. Bunlar tamamen istatistik metotlar ve geniş hata payları içeriyor. ‘Deprem olsun dışarı çıkalım’dan ziyade ‘depreme dayanıklı binalarda oturalım’ dememiz gerekir” dedi.

DEPREM YA KARADA OLSAYDI

Kalafat, depremin denizde olmasının bir avantaj olduğunu belirterek, “Eğer karada olsaydı az da olsa yıkıma ve can kaybına neden olabilirdi. Deprem merkezi denizde olduğu için bu bizim için avantaj. Dolayısıyla olumlu bir şeklide değerlendirmek lazım. Yoğun artçılar olacaktır. Bunların sıklıkları bir müddet daha devam eder. Depremin olduğu bölge Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Batı Anadolu Fay Hattı arasında kalmış bir geçiş bölgesi. Kuzey Anadolu fayından etkilendiğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.