Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan 62. Hükümet, güven oyu aldı ve resmen göreve başladı.
Abone olAhmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan 62. Hükümet, güven oyu aldı ve resmen göreve başladı.
TSİ 12:00’de TBMM Genel Kurul’nda yapılan oylamada 306 kabul, 133 ret oyu çıktı. Oylamaya kabine üyeleri ve AKP milletvekilleri, mazeretli 3 vekil dışında tam kadro katlıdı.
Oylamada muhalefet liderlerinden sadece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yer aldı.
HDP’lilerin ilgi göstermediği oylamaya 18. Olağanüstü Kurulutayı’nı yapan CHP’lilerin büyük oranda katıldığı gözlemlendi.
Hükümet’in güven oyu almasından sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu kürsüye geldi ve teşekkür konuşması yaptı.
Davutoğlu, “Sizden aldığımız destekle gece gündüz çalışmaya söz veriyoruz. Hiçbir güç Hükümetimizin bu azmini kırmaya yetmeyecektir. Tüm partilerin aktif olarak bu sürece katılamalarını, muhalefet partilerinden gelecek her türlü eleştiriyi gözönüne alarak ülkemizin geleceğini hep birlikte inşa etmek istiyoruz” dedi.
Beş başlık
Davutoğlu, 29 Ağustos’ta kabinesini açıklamış, 1 Eylül’de TBMM’de Hükümet Programı’nı okumuş, 4 Eylül’de de program üzerine görüşmeler yapılmıştı.
Hükümet programında hedefler beş başlık altında toplanmıştı. Bu hedefler; "ileri demokrasi", "insani kalkınma", "yaşanabilir mekânlar ve çevre", "güçlü ekonomi" ve "öncü ülke" olarak sıralanmıştı.
Programda öne çıkan noktalardan biri de, Hükümet’in "paralel yapı" olarak nitelendirilen Fethullah Gülen Cemaati’yle mücadelesinin "kararlılıkla" devam edeceğinin vurgulanmasıydı.
Çözüm süreci ve yeni anayasa ile ilgili yapılacaklar "ileri demokrasi" başlığı altında ele alınmış, mevcut anayasanın "yeni Türkiye'ye" uyum sağlayamadığının altı çizilmişti.
Muhalefetten eleştiriler
Hükümet programı görüşmeleri sırasında bir konuşma yapan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, programa destek vermeyeceklerini söylemişti. Buldan, konuşmasında, "62. hükümet programı, 'Yeni Türkiye'nin kadınları katletmeye devam eden mevcut Türkiye olacağını bir kez daha göstermiştir" ifadesini kullanmıştı.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, AKP’yi özellikle izlenen dış politika nedeniyle eleştirmişti.
Programa destek vermeyeceklerini belirten Halaçoğlu, "AKP'nin 'değerli yalnızlık' politikası, zavallı yalnızlığa doğru pupa yelken gitmektedir" demişti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu adına konuşan Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de, AKP milletvekillerine hitaben "Sizin Yeni Türkiye dediğiniz Tayyip Erdoğan'ın her dediğinin olması. Her şeyi onun tayin ettiği bir Türkiye'yi söylüyorsunuz" demişti. CHP’liler de oylamada ret vereceklerini açıklamıştı.
TBMM'de Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki 62. hükümetin programının ele alındığı görüşmelerde, muhalefetin eleştirilerini ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yanıtlamış, ‘parelel yapı’yı hedef alarak, "ikinci bir devlete" izin vermeyeceklerini söylemişti.
Arınç, "Bir devlet vardır; ikinci bir devlete, ikinci bir yargıya, ikinci bir bürokrasiye, ikinci bir otoriter sisteme bu ülkede müsaade etmeyeceğiz. Biz bir hukuk devletiysek, bu ülkenin bürokrasisi bellidir, otoritesi bellidir, yargısı bellidir. Bunun ikincisine, üçüncüsüne müsaade edersek, ortada ne AK Parti kalır, ne CHP kalır, ne MHP kalır, ne HDP kalır" açıklamasında bulunmuştu.