BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,30
ALTIN 3.060,73
HABER /  GÜNCEL

600 dolara 'satılık' çocuk askerler

BM yetkilisi, Mali'nin bir bölümünde kontrolü ele geçiren İslamcıların bir yandan şeriatı dayatırken öte yandan da uyuşturucu kaçakçılığı ve fidye üzerinden para kazandıklarını belirtti.

Abone ol

Birleşmiş Milletler yetkilisi, Mali'nin bir bölümünde kontrolü ele geçiren İslamcıların bir yandan şeriatı dayatırken öte yandan da uyuşturucu kaçakçılığı ve fidye üzerinden para kazandıklarını belirtti.

Mali'ye yaptığı gözlem gezisinin ardından açıklama yapan İvan Simonoviç, İslamcıların ailelere 600 dolar civarında ödeme yaparak çocuk askerler satın aldığını duyurdu.

Ülkeyi kaosa sürükleyen Mart ayındaki askeri darbenin ardından İslamcılar Mali'nin üçte ikisini ele geçirmişti.

Simonoviç bu bölgelerde yaygın insan hakları ihlallerinden söz etti.

BM'in insan haklarından sorumlu genel sekreter yardımcısı Simonoviç evli olmayıp da hamile olan ve çocuk doğurmuş kadın sayısının "korkunç" derecede fazla olduğunu vuruguladı.

Zorla evlendirilen kadınların oranının giderek arttığını ifade eden Simonoviç, evlenme maliyetinin 1000 dolar olduğunu ve bazı kadınların tekrar satılarak fuhuşa zorlandığını söyledi.

New York'taki BM merkezinde gazetecilere açıklama yapan Simonoviç, İslamcıların "Şeriatın aşırı bir biçimini dayattıklarını" ve "insan hakları ihlallerinin giderek sistematik bir hal aldığını" belirtti.

Ampütasyon ve kırbaçlama

Simoniviç, kuzey Mali'ye gidip gelen insanlardan bilgi toplandığını ve burada İslamcıların suç karşısında katı cezalar uyguladıklarını söyledi.

Kuzeyde bugüne kadar kitle önünde üç idamın, sekiz uzuv kesme cezasının ve iki kırbaçlama olayının gerçekleşmiş olduğunu ifade eden Simonoviç, hükümetin denetiminde olan güney Mali'deki cezaevlerinde de işkence ve insanlık dışı uygulama iddialarıyla karşılaştıklarını açıkladı.

Simonoviç, Mali ordusunun kuzeyi yeniden ele geçirme çabasına destek olarak BM yardımı almak istiyorlarsa yetkililerin bu olayları araştırmaları gerektiğini belirtti.

BM merkezinden bildiren BBC muhabiri Barbara Plett, uygun koşullar altında 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin Mali'ye gönderilecek bir uluslararası müdahale gücünü desteklemeye hazır olduğunu bildiriyor.

Plett, Konsey üyelerinin, El Kaide bağlantılı radikal islamcıların kuzey Mali'deki anarşiden yararlanmasından büyük endişe duyduklarını belirtti.