Üniversite adaylarının katılacağı ve bu yıldan itibaren uygulanacak Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) ilk oturumları, bugün yapılacak.
Abone olLYS, Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirilecek. LYS-1, 1882 binada, 28 bin 509 salonda gerçekleştirilecek. Sınavda 86 bin 536 personel görev alacak. LYS-5 ise 148 binada, 1133 salonda yapılacak ve sınavda 5 bin 9 görevli çalışacak. LYS'nin sabah oturumu saat 10.00'da, öğleden sonraki oturum 14.30'da yapılacak.
Sabah yapılacak Matematik ağırlıklı LYS-1'e 601 bin, öğleden sonra gerçekleştirilecek Yabancı Dil Sınavı LYS-5'e ise 31 bin 300 aday katılacak.
LYS-1 tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek, sınavda Matematik ve Geometri testleri yer alacak. Matematik Testi'nde 50 soru bulunacak ve 75 dakika süre verilecek. Öğrenciler Geometri Testi'nde ise 30 soruyu 45 dakikada çözecek. Testler ayrı soru kitapçıklarında bulunacak, ancak tek cevap kağıdı kullanılacak.
Öğleden sonra yapılacak yabancı dil sınavı da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak. Sınav, Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere 3 dilde yapılacak. Her dilin testinde yer alan soruların cevap anahtarları birbirinden farklı olacak.
Adaylar, gireceği yabancı dili, cevap kağıdının üst kısmında yer alan ''Sınav Yabancı Dili'' alanına işaretleyecekler ve bu dildeki soruları cevaplayacaklar. Bu sınavda da tek soru kitapçığı verilecek ve öğrenciler tek cevap kağıdına soruların cevaplarını işaretleyecek.
Öte yandan 20 Haziran Pazar günü yapılacak Sosyal Bilimler Sınavı'na (LYS-4) 349 bin 100 aday girecek. Sınav, 1164 binada, 15 bin 705 salonda yapılacak ve sınavda 49 bin 838 görevli çalışacak.
YASAKLAR
Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka 2010-LYS Sınavı Giriş ve Kimlik Belgesi, fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport vb.) bulundurmaları zorunlu tutuluyor.
Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi olmayan veya bu belgenin fotokopisi veya faks metni ile gelen adaylar kesinlikle sınava alınmayacak. Bu iki belgeyi yanında bulundurmayan aday, ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava giremeyecek.
Görevlilerin kimlik belgesinden adayı tanımakta zorluk çekmeleri halinde kontrol için, adayların bir fotoğraflarını da yanlarında getirmeleri isteniyor.
Adayların sınava gelirken yanlarında cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla silah ve benzeri teçhizat, müsvedde kağıt, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava gelmeleri yasaklandı.
Cep telefonu yanında olan adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacak.
Başları açık olmayan veya kılık kıyafetleri yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan adaylar da sınava katılamayacak.
Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları adaylara hatırlatacak ve test sorularını cevaplamak için kullanılacak cevap kağıtları dağıtılacak ve sınav saat 10.00'da başlayacak. Soru kitapçıkları kopyanın önlenmesi amacıyla farklı türlerde basıldı.
Öğrenciler, sınavdaki testin süresi bitene kadar dışarı çıkamayacak.
SINAVDAKİ KURALLAR
Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerinden kalem, silgi gibi malzemeler istemeleri, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yeyip içmeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları da yasaklar arasında yer alıyor.
Bu yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek ve sınavları iptal edilecek.
LYS PUANLARININ HESAPLANMASI
LYS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Her adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacak.
Hesaplanan standart puanlar, testlerin ağırlık oranları kullanılarak Ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacak. ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacak.
LYS'de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.
LYS sonuçlarının 15 Temmuz'a kadar internet aracılığıyla internetten adaylara duyurulması planlanıyor. Sınava giren ve sınavı geçerli sayılan tüm adaylara LYS Sınav Sonuç Belgesi gönderilecek. Bu belgede adayın her testteki doğru ve yanlış cevap sayısı, LYS puanları ve başarı sıraları, OBP ve AOBP'leri, yerleştirme puanları ve başarı sıraları yer alacak. Sınav sonuç belgesinde bir adayın yerleştirmede kullanılmayacak olan puanları yer almayacak.
YGS ve LYS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yerleştirme, merkezi olarak yapılacak.